• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    77WHITE: Ja to ctu vetsinove hlavne od cechu..v usa/kanade je ten nazor uplne opacnej. Kolotocarnu je z toho samozrejme snadny udelat..zalezi to na barve..Kdyz si nekdo koupi olivu a chce do ni zalejt naboje tak to bude kolotocarna. S vkusem cechu ja nic neudelam..Je to jako kdyz nekdo prijde k prodejci aut a rekne mu, ze chce barvu auta, ktera se prodejci nelibi..stejne mu to auto proda..protoze zakaznik ma jinej vkus nez prodejce. Daji se samozrejme delat artovy veci..vlny more..ruzny stoly z kamene apod..Ale nakonec vzdycky rozhodne zakaznik co chce.









    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: olaminované/ lakované mdf nejsou vůbec španté, kor jestli můžeš použít ideálně tricoyu. Mnohem lepší než masiv, homogenní tepelná roztažnost, tvarová stálost po desetiletí, některé jsou ok do vlhkého prostředí. Masiv se nerovná automaticky nejlepší volbě v mnoha aplikacích.


    KOUDY: Nemyslim že je to názor Čechů, obecně je to vnímaný jako gimmick. Problém je v tom, že je velmi snadný udělat z toho kolotočárnu. A tak, jak se to dnes používá, to nemá nějakej výraznej designovej přesah nebo stálost, je to holt dost tendenční. Většině chybí elegance, konstrukční nápad. A přitom by to mohlo být zajímavější, pokud by se tohle doplňování dřeva epoxidem bralo jen jako další materiál a ne jako hlavní (a velice často jediná) nábytková featura. Ale zase pak narážíš na to, že výsledek neni celistvej materiál a má to spoustu limitací.

    O ekologičnosti tohohle postupu se dá taky snadno pochybovat. Využíváš sice prkna v celym průřezu, ale doplňuješ to chemicky vytvářenou pryskyřicí v nezanedbatelnym množství, která má dlouhý a složitý přirozený rozpady a její výroba taky neni hitparáda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK:
    RESTINPEACE:
    Jako kuchyňská deska ok. Dlouhodobě mokrá místa dlouho nevydržej. Na druhou stranu se dá XYx zbrousit.
    Dřív jsem dělal třeba nějaké kuchyňské úpravy ve starších (třeba 2-10let) kuchyních. A rozdíl byl markantní. Většinou na paundeklu trpěj hrany (u top úprav je to o poznání lepší) a hlavně spoje. Po desetiletech se to prostě nevyplatí upravovat. U dřevěné kuchyně se některé díly (deska) vyměnili za nové a zbytech šel komplet upravit. Jedna kuchyně byla z roku 33! A po páté se stěhovala. Po úpravě nebylo poznat co je nové a co je staré a další desetiletí vydrží. Jenže ten papundekl co pak s ním? Spálit se to nedá :-(
    Jediná výhoda je že se to mnohem lépe udžuje.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    CUKI: Na korpusy dyhovany lamino, dvirka klidne z masivu. Za me idealni kombinace, kterou mam doma.

    Dotaz na recyklaci masiv+epoxyd me taky zajima...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Papundekl :) Ano, ale je tvarově stálý. V kuchyni docela dobrá věc. Taky jsem si kdysi myslel, že bych mohl chtít kuchyň ze dřeva, ale kamarád – trochu truhlář mi vysvětlil úskalí…
    No a pokud jde o přiznání materiálu (taky nemám rád imitace): barevné laminování je originál, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Tohle jsem právě kdysi viděl. A i když myslím, že by šlo udělat víc, tak jsou v tomhle právě o dost dál. A nemyslím, že by na to tady nebyl trh, naopak. Hele já když napíšu že dělám ze dřevem, tak by to mohlo hodně lidí urazit :-) (dělám právě hlavně ty spárovky, které si dovoluji drze nazvat masivem. Tohle co děláš ty je o krok dál. Na druhou stranu to prostě (podle mě zbytečně) omezuje možnosti.
    Soused, kterej je velmi zručnej dělá nábytek na míru. Převážně kuchyně. Dělá pro hodně bohatou klientelu, ale neviděl jsem ho dělat nic jiného než papundekl. A to se bavíme o kuchyni za půl mega!!! Věřím, že takovejch klientů je dost.

    Co se týče záchrany dřeva, to mám jinak. Já se ptám co s tím uděláš až to budeš chtít recyklovat? Dřevo spálíš, ale co uděláš z takovým množstvím epoxidu?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    KOUDY: ja to samozrejme myslel skoda za me jako potencialniho zajemce :) protoze ja bych to chtel na soustruh a tam je pro me oboji jen na skodu a ubere to material. verim, ze pro ostatni vyuziti je to plus
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KOUDY: ja si rikam ze to je novej material. Analogicky jak prisel portlandsky cement. Taky se zkouselo z toho delat lode a jine stepe pokusy a porad se rika, ze nezname zivotnost betonu.
    U tech epoxidu taky nevime co to udela po 30, 50 letech. Nebude z toho se neco uvolnovat? Nebo to bude krehnout menit barvu povrchove lepit....

    Treba positive couple mi prijde hodne pres caru co delaji. Ale nektere veci ten epox zase umoznil a jak pise omni nize, da se tim povyspravit spousta dreva.
    Znama chce stul do kuchyne. A zaroven ma tramovy strop smrk, obyvaci stenu ma smrk tramky a vsude smrk takzr chce epoxid river se smrkem. Rikam ani nahodou bude to hnusne. Ale nakonec to asi bude tak jak chce, kdyz si to zaplati, ja se na to divat nebudu.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PLAGUEDIL: Podle me je to ted takovej boom..Me pise deset lidi denne, ze si chteji doma v chodbe udelat epoxidovej stul..Imho to za rok skonci..Jinak rezivo slo nahoru. To je pravda. Cim je deska hnusnejsi a vic prozrana..tim je drazsi..Treba slabej metrovej americkej orech se prodava za 3 litry - https://www.facebook.com/Epowoodshop-100249024789140/photos/pcb.204535244360517/204535221027186/

    pripadne tahle fosna orechu je za 6k - https://www.facebook.com/Epowoodshop-100249024789140/photos/pcb.202839837863391/202839707863404/ a to ma delku 150cm a silu 5cm..Uplne mimo.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KOUDY: me prijde ze se nedela skoro nic jeneho nez epox, kolikrat az nevkusne odporne veci a taky je diky tomu predrazene rezivo, ktere by jinak bylo za odvoz.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: Jak co..americkej orech kupujeme susenej na 8% cca..Oliva nejde vysusit v susarne diky olejum..ta je vetsinou kolem 12%..stejne tak Suar..ten je zase moc tlustej..vetsinou kolem 8-10cm a susi se blbe v susarnach.
    VODNIK: To je spis nazor cechu na epoxidu obecne..o barvu ani tak nejde..Barva je samozrejme na zakaznikovi a kdyz ma nekdo treba modrou sedacku a chce po me dubovej stul s modrym epoxidem za 100 tisic..tak ho neposlu doprdele..nebo mu nereknu, ze k dubu se hodi spis cerna barva..Potrebuju zaplatit stroje..najem apod..Odmitl jsem par lidi, kteri chteli treba ruzovy epoxid..ale jinak zatim delame primarne cernou, modrou, zelenou a cirou..coz jsem imho ok barvy..Osobne se mi libi i treba bila barva v kombinaci s tmavym orechem. Da se s tim krasne hrat..ale zase nemuzu tolit kecat do vkusu zakaznika bohuzel. Navic mnohdy je to tak, ze chlapi platej a vybiraj to zensky..coz je jeste horsi..Protoze zenska vidi neco na pinterestu a chce to vyrobit.

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: Tady treba skrin od black forrest

    Finishing Our Walnut Burl Cabinet
    https://www.youtube.com/watch?v=CZ44HnJOFTo&t=432s


    a tady delaj kluci z canadian woodworks zidle..Jenze jeden kousek za 60k..To tady nikdo nezaplati :)

    Dining chair no.9 - Canadian Woodworks
    https://www.canadianwoodworks.com/collections/chairs/products/dining-chair-no-10
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNISLASH: Proc je to skoda? Naopak mi prijde, ze vetsina lidi chce aby ty hruby fosny byly ocisteny a srovnany a oni se s tim nemuseli srat :)

    CUKI: To neni na tebe..Spis se bavim obecne..ze v zahranici se to bere jako "diky epoxidu zachranime fosny dreva, ktere by se jinak hodily tak max do kamen"..zatimco tady se to bere jako "hrozna designova sracka vhodna tak max pro karlose vemolu" :)..Pritom kdyz mas treba takovyhle dve fosny z olivy..Tak je bud muzes riznout a slepit a udelat z nich sparovku..cimz ale prijdes u kazde fosny o pulku materialu..nebo je vylijes cirym epoxidem..Zachovas tak prirozenej tvar a strukturu dreva a jen to spojis necim, co tomu doda trochu designu a luxusu..ale nenarusi to to drevo.

    a jinak jo..Roztrhl se s tim pytel ted, ale to je tim, ze si kazdej mysli jak je easy takovej stul udelat..tak to zkousi doma v garazi..pak mu vytece za 20 tisic epoxid a vykasle se na to..takze to je podle me jen takovej boom..kterej nam paradoxne trochu pomaha v prodejich..Ja jsem z truhlarsky rodiny a pamatuju si, jak jsem jako malej pomahal tatovi lepit dubovy sparovky, ale v 90% se jely skrine, kuchyne apod..skoro vsechno lamino a skoro nic masiv..Takze kdyz jsem par let zpatky rozjizdel s brachou truhlarnu, tak jsme si rekli, ze sparovky delat fakt nehodlame a nic z lamina taky ne..Takze pojedeme jenom masiv..nejlepe exotickej masiv a nejlepe stoly z jedne fosny..ale diky epoxidu si muze zase plno lidi vybrat svuj designovej stul, ktery chteji a hodi se jim do interieru..coz driv nebylo mozny..Takze jsme se adaptovali. Jinak uz se delaji i cela posteli, ruzne skrine, dvere apod. Je toho dost. Jenze to samozrejme stoji daleko vic.



    CUKI
    CUKI --- ---
    VODNIK: Tak mě sic jako dřevu-přírodnímu materiálu ten epoxid nesedí, ale zároveň umí tu přirozenost a nepravidelnost třeba pěkně zvýraznit. Tedy u mě osobně záleží kterej ten argument v dané chvíli vyhraje.
    ZCR
    ZCR --- ---
    VODNIK: vidím to stejně - pro mě je dřevo materiál hodně citlivý na texturu a barvu doplňkových materiálů - například se vesměs dost tluče s hliníkem a duralem, a u toho epoxidu to vidím podobně. Ale technika je to pěkná.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ja treba tez nejsem ani v nejmensim fanda epoxidovych stolu, ale uz par tydnu si tady na pracovnim stole strikackou vyplnuji ridkym epoxidem praskliny v blancich na soustruh. protoze jsou to proste hezke kousky dreva a bylo by skoda je spalit. jenze bez stabilizace tech prasklin epoxidem to tocit nebudu, to by nemelo smysl, pokud by to u tech nekterych vubec slo a bylo dost nebezpecne
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KOUDY: to že někdo řekne, že se mu modrej epoxid vylitej do dubové fošny nelíbí bych neříkal hejtování, ale vyjádření názoru. Každý má holt jiný vkus a tahle technika je hodně kontroverzní, mě se třeba epoxidové stolky líbí v kombinaci s různými industriálními vzory a materiály, dřevěný masiv bych si tím taky nikdy zkazit nenechal :-). Ale máš pravdu, že se tím nějaké dřevo zachrání, resp. použije se z něj větší část než kdyby se ti okousanosti prostě ořezaly
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNISLASH: To si nemyslím. Tohle koupí spíš někdo kdo nemá hluboko do kapsy. Ale spíš než prachy ho bude srát co s takovým konferenčním stolkem bude dělat když se k ničemu nehodí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Mě by zajímalo jak to schne? Kupuješ už sušený fošny? Suší se to v celku a nebo se to předem naporcuje na fošny? Případně jak se tak silné kusy suší?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CUKI: tak ono taky vyrobit peknou zidli je podstatne tezsi nez vyrobit stul a navic si na ni zdaleka nemuzes hodit takovou marzi
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Já to neodsuzuju, nápad je to dobrej. Sám mám v oblibě epoxidy (používám ale zásadně jen bez bisfenolů). Ale všeho moc škodí. Nějak se s těmi stoly roztrhl pytel. A nic novýho, všechno na jedno brdo. Je mi jasný že musíš dělat to po čem je poptávka, ale patrně by mě z toho už hráblo.
    Pokud bych si něco takového dal domů tak bych chtěl aby z toho byl třeba komplet nábytek. A ne jen konferenční stůl s příšernejma (sry) železnejma nohama.

    Ale nikde jsem neviděl že by si někdo vyhrál s židlema k jídelnímu stolu, nebo udělal kuchyňskou linku na míru. Skříně, postel,..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam