• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LINKOS: jako kdybych chtěl měřák na něco fakt důležitého, jako třeba řezivo na epoxid, tak si asi připlatím.

    na druhou stranu, nejspíš bych první koupil ten levný a po prvním průseru ho nahradil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Měl jsem Extool a pak Lídl a je to prašť jako uhoď. Na to palivo je to asi jedno. Na stavbě kdy kontroluju čerstvý dřevo, je to už na pováženou. A na truhlařinu jedině v kombinaci s křišťálovou koulí...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PLAGUEDIL: no a kdybych sem tam chtěl změřit i truhlářský řezivo? Třeba se k tomu někdy dostanu, až bude více času
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LINKOS: ted se to resilo na fb a shodli se na tom ze na palivo staci cina z aliexpresu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Chci si koupit vlhkoměr. Jaký spoleh je na ty laciné, extol a tak...? Nebo nějakou značku pro sem tam změření, především paliva.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNISLASH: Me ta zidle prijde trochu mimo jak designem, tak cenove.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    KOUDY: mi se tedy ty zidle moc nelibi a ty hipsta stretchers (nepamatuji si cesky nazeV) u podlahy, ti mi prijde vylozene na hlavu a neskutecne neprakticke. ale cena je za me ok. pokud delam kusovou vyrobu na prani zakaznika, takhle mi to dava smysl. ze video je doslova z pulky o nicem, nekomentuji
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    jeste k tem zidlim

    Building a $1500 Chair
    https://www.youtube.com/watch?v=07LEvO87DjQ
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: to jo, to mas pravdu :D Ale remeslne to byla hodne dobra prace, s silenou cenovkou
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Nemáš o tom trochu víc? Konkrétní typy a reálné ceny na které se dá dostat? Na podlahy a sprcháče používám věci od Caparolu, ale tím že nejsem živnostník, tak to nemám kde kupovat. Oni jsou hrozně zasekaný na tom B2B modelu a za dvoj i trojnásobek ceny to fakt kupovat nehodlám.
    Přijde mi to trapný když s nima jednám a vím kolik to stojí v reálu a oni tvrděj, že taková cena je nonsence, ale přitom jsem to od nich na někoho jinýho kupoval za úplně jiný ceny.
    Proto hledám i nějaké jiné alternativy.
    Hledám hlavně něco, co umí víc než jednolitý barvy a nebo levnej čirej vrchní.


    KOUDY: Tak já jsem mluvil o čirejch. Jen podotýkám, že tohle není ono a je to ještě mnohem levnější. Za tu cenu bys toho neměl 200l ale kubík :-D

    KOUDY: Zkus tohle: https://www.google.com/...2Fproducts%2Fti%2F96108%2FTI_422_D_EN.pdf&usg=AOvVaw2r_y2P8vU8YRsqW3Bdw2Hb

    má D82

    77WHITE: Proč ne do čekárny v pohřební službě dobrý :-D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOUDY: KOUDY: jj, podlahovej - na podlahu. Takze prevazne tonovany, BASF, Degussa apod. Vyhoda je, ze mame spoustu zbytku na blbinky :-)
    Kazdopadne takovy bloky, jako ma ta lavicka, nedelame. Pak si i psal, ze normalni neni tak cirej. Coz ty nase asi fakt nejsou, to mas recht, na obrazcich vypada jak akryl.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MARASAN: a jakej jedete? Posli mi specs. Nemate podlahovej?

    ja potrebuju vylejvat 50litru+ najednou
    do vysky 7-10cm
    a finalni tvrdost by mela bejt cca 75-85shoreD
    mel by bejt cirej a snadno probarvitelnej
    bez zapachu apod

    zatim tomu vyhovuje nejvic ecopoxy flowcast a veropal uv100. Podle me cim ma ten epoxid lepsi vlastnosti..tak je drazsi..zkousel jsem treba rozdil mezi flowcastem a chemexem, kde je rozdil asi 500kc/l..ale rozdil v kvalite je neporovnatelnej.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOUDY: mas njakej drahej epoxid. my ho jedeme po tunach a vychazi uplne jinak.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    77WHITE: Design vetsinou kreslim ve sketchupu, stejne jako kovar podnozi..ale lidi si chtej hlavne ten epoxid osahat, takze mame asi 20 vzorku 20x20cm v kombinaci americkej orech+nejaka epoxidova barva..aby lidi videli jak to vypada.

    jinak riznutej kamen samozrejme dobrej..ale musis k tomu riznout i presne to drevo a to proste bez CNC neudelas..Ja mam truhlarnu z prvotnich investic furt kolem mice v minusu..takze ted je dulezity dostat se na nulu a pak muzou bejt nejaky investice..Mrkni treba na tohle video..jak skladaj kamen+drevo black forest..vypada to moc hezky, ale bez cnc nemas sanci to udelat.

    https://www.facebook.com/watch/?v=212139720230389
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KOUDY: my mramor dodavali z italie uz naformatovanej presne dle vykresu, riznuty na cnc, nejlip uz nalepenej na alu mesh podkladu a s vlepenyma zavitama. Nebo to mohla bejt treba mozaika z mnoha typu mramoru, jako treba tahle osklivka - https://www.instagram.com/p/B4P1aWyhUU2/ . Jen musis oslovovat primo Italy a nepouzivat k tomu nejakej ceskej preprodej.

    Mam takovou zkusenost ze design musis ukazat alespon na rendru, aby si to nekdo objednal. Kupovat stul za desitky/ stovky tisic, aniz bys vedel jak to bude vypadat, odradi :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    77WHITE: No to zalezi s kym to srovnavas samozrejme. Ja znam ty velky americky/kanadsky epoxidovy dilny a Modalero mi prave prijdou, ze jedou nejvic na design..vsechno si kreslej..Hrajou si s kamenem a epoxidem apod.
    Nevim jestli mas instagram, ale zkus srovnat treba poslednich 50 prispevku od nich
    MODALERO (@modalero) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/modalero/
    kdy delaj treba podobny veci - https://www.instagram.com/p/CADv2Xoj1v-/
    vymejslej sachovej stolek - https://www.instagram.com/p/B7UCiKYjTCZ/
    tady pripadne desk na recepci - https://www.instagram.com/p/B7HGbSBD-md/
    vsechno si kreslej a premejslej nad tim - https://www.instagram.com/p/BrT603ggxGH/

    a pak treba black forest, kteri jedou deset stolu s epoxidovou rekou mesicne
    https://www.instagram.com/blackforestwoodco/
    pripadne Jeff..to same.
    @jeffmackdesigns is on Instagram • 802.3k people follow their account
    https://www.instagram.com/jeffmackdesigns/

    v souvislosti s nima a dalsima velkejma epoxidovejma dilnama v zahranici mi kluci z modalero prave prijdou jako jedni z mala, kteri fakt premysli nad designem a nejakou koncepci stolu.

    nabytkarskej design studuju neustale..mam knizky..asijskej design mi je blizsi nez severskej..italska riva taky neni spatna.

    lidi nam prave za stul s epoxidem bezne davaj 150k..delali jsme i stul kterej stal pres 200..bez epoxidu je to problem. Kazdej ti rekne ze je to sparovka a ze to ma cenu 30 tisic a nevysvetlis mu, ze je to daleko vic prace..Epoxid cenove obhajis. Jinak samozrejme. Mramor a dalsi veci jsou novej level, ale to zas musis mit kde riznout..jak obrousit..jak to spojit s tim drevem..takze CNC apod. Jsou to velky vstupni naklady, ale je to budoucnost kterou se chci vydat samozrejme.

    CUKI: ta lavicka je nazloutla, coz po tobe ale zakaznik chtit nebude zejo..bude chtit cirou a peknou. Nejlepe do ni neco zalejt jeste..a kdyz mu reknes, ze to stoji treba 80k..tak te posle doprdele. Jinak samozrejme. Zkousel jsem i veci od dawexu..chemexu..veropalu i nemecky ci britsky epoxidy..clearcast apod..Ecopoxy je za me furt nejlepsi.

    navic neco jinyho je zkouset delat nejakej novej design a neco jineho je aby tu na to byla kupni sila. Ja jsem hned na zacatku premejslel nad tim, ze budu delat treba jen s cirym epoxidem stoly. Zadnym jinym. At to proste vypada jako 5cm tlusty sklo mezi dvema deskama. Jenze jsem udelal tri stoly a pak je pres pul roku prodaval. Lidi chtej proste aby to bylo podle nich. Aby to bylo zakazkovy. Chtej se ucastnit celyho procesu. Chtej si vybirat kde budou mit v tom stole diru..co kde budou mit zalityho..chtej si vybrat barvu..resej jestli mit live edge okraje..nebo to chtej mit v obdelniku..etc..Takze jsem musel zacit hrat na to. Proste zadny. Jasne vyrobim vam stul z dubove sparovky ve velikosti 200x90, ale..tady mate deset fosen na vyber..ze dvou muzeme udelat stul..tady mate na vyber ze 40 barev epoxidu. Podnozi vam udela nas kovar podle toho jake si vyberete..Zalijeme vam do toho epoxidu co si reknete..etc. Proste kompletni customizace. To kdyz lidem nabizim, tak nemaj problem dat 100k+ za jidelni stul. U dobovy sparovky jim reknu, ze to bude samozrejme bez sroubu na cep a dlab..zespoda svlaky..nikoho to nezajima. Pritom je s tim 3x vic srani a lidi za to jsou ochotni dat max tretinu penez co za ten epoxidovej stul, takze vyuzivam soucasnyho boomu na kterem se vezu, ale kdyz me nekdo popta na nejakej hezkej designovej stul bez epoxidu treba v tom asijskem designu a nebude mit problem ho zaplatit..ja nemam problem mu ho vyrobit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: ...a v Ikei asi dvě stovky :-D
    Jinak souhlas. Mě se třeba strašně libí masívní nábytek, kde není třeba spojovacích prvků a vše se dá snadno rozložit a zase složit. Ale to je na mě moc složitá truhlařina,
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: to já taky ne, to byly spíš ilustrace z gůglu, že se dá udělat i něco jinýho než zalejt live edge prkno a šoupnout to na jeklovou podnož. Je důvod, proč to neni populární mezi velkýma designovýma domama. Podle mě to vyšponuje cenovku tak vysoko, že estetika míjí ten segment trhu, co by za to byl ochotnej zaplatit.

    Vůbec celá ta cena je zajímavá. Protože třeba ve skandinávii lidi zaplatí 2k euro za jedinou židli, ale je to tak nadčasovej a trvanlivej nábytek, že nevyjde ze stylu po desetiletí. Příběh a tradice prodávají.

    Vemte si třeba tohle sedátko, co vychází z nějakýho tradičního rybářskýho štokrdle z Dánska. Neni to nic složitýho, a kus vyjde na 9.5 k czk. A co sem slyšel, zájem o tom je. https://www.instagram.com/a_seat_in_siena/
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Nejsem zrovna ten pravej, kdo by měl hodnotit design. Dnešnímu současnému modernímu (pseudo) umění opravdu nerozumím. Na druhou stranu, kde máš zaručeno, že cílovka která to bude platit na tom bude lépe.
    Zajímalo by mě kdo si to domů koupí (tu židli a lavičku) a bude ji opravdu používat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Ta lavička podle mění z běžného epoxidu epoxidu. Jsou i levnější možnosti ve velkém, ale není to tak čiré. stojí to ale pětinu. Nevím jak se tomu říká, ale za komára se to běžně prodávalo.
    Pokud děláš s epoxidem ve velkém, tak se dostaneš na mnohem zajímavější ceny. Za 60k máš v klidu 200l velmi kvalitního epoxidu.

    KOUDY: troufám si tvrdit, že nohy ala ten stůl: 77WHITE: budou mnohem méně údržbové než kovový nohy.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KOUDY: ja nevim jak na tebe reagovat clovece. Ti americani jsou priserni a jsou definice toho, co tady nekolik lidi vcetne me kritizuje za nepochopeni proporci a designu, prvoplanovy pouzivani epoxidu bez spetky citu. Urcite bylo tezky to takhle pekne bez bublin vylejt, vybrousit, najit fajn drevo, ale vysledny produkty sou prinejmensim nemastny neslany. Nema to s truhlarinou moc co docineni, az na to ze obcas pouzijes stejny masiny.

    Nechci te nijak urazet, nema to po internetech ani smysl. Muzu jen proto doporucit studium nabytkovyho designu, mozna navstivit par muzei, koukat treba na skandinavii nebo nejakou soucasnou asii.

    Znam par truhlaru v Praze a okoli, co vyrabi soucasnej zakazkovej nabytek z masivu. Relativne klasicky konstrukce, typicky cesky drevo, poctiva remeslna prace, zadny picicundy. Nejsou vubec levny a presto je velmi tezky cokoliv jim zadat, maji objednavky na pul roku dopredu. Jestli chces delat s epoxidem a pak resit, ze lidi nechtej stul za 150, to je tvoje vec. O normalni remeslo zajem je.

    Take je diskutabilni, proc vlastne s tim epoxidem delat, kdyz je surovej material tak drahej. Treba takovej mramor dovezenej z Italie nevyjde vubec draze (nero portoro, dost oblibenej mezi bohacema) a v kombinaci s jednoduchou truhlarinou by otevrel dvere do uplne jinyho segmentu, zejo...
    ZCR
    ZCR --- ---
    KOUDY: nevidím, na mě to prostě působí totálně prefabrikovaně, uměle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam