• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    PLAGUEDIL:
    Jo díky aceton jsem zkoušel ale spoje jsou právě moc dobrý na to abych tam něco dostal. Zksim stšba horkej hadr nebo tak něco. Napařovačku nemám..
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: klih i pvac by melo povolit teplem, vhodna je treba para.
    Kytary se treba dobre rozlepuji naparovaci zehlickou.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Pouzivali sme v dilne aceton a pak viklavý pohyby, zalezi na pouzitym lepidle.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jak nejednodušeji rozklížit dřevěný nábytek k opětovnému slepení? Jedná se mi teď konkrétně o židli na které sedím. Jeden spoj je volný ale abych ho dobře slepil potřebuji rozdělat další 3 kolem :-(
    Je na to nějakej fígl, nebo si s tím musím hrát?
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    WEWERKA: Jo tak to potrebuju vetsi ;) jedna se o postel a ram na velky obraz
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IRUX25: Mam cnc, ale jen na male veci max 47x74 cm.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    AHoj, najde se tu nejaky truhlas s CNC v nebo pobliz prahy ktery by mi vyrezoval dilcez 36mm mdf?
    Kdyztak do zprav. dik.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KAI: ohybane drevo umim, je to uplne totez jako luby na ukulele.
    KAI
    KAI --- ---
    QNEDLEEQ: ok, diky! Tech oramovanych nepotrebuju celou abecedu, ty budou urcite drazsi, to je jasny. Zkusim stesti vedle ;)
    KAI
    KAI --- ---
    Snazim se sehnat nekoho, kdo by mi vyrobil drevena oramovana pismena

    A taky abecedu z pisma, ktere neni ve vyberu ve wordu (Neutraface). Vsude se to zda byt problem, nasmeruje me nekdo na nekoho pls?


    HOUBA
    HOUBA --- ---
    VODNIK: Ok, díky.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    HOUBA: ze všech olejů se mi nejlépe osvědčil úplně obyčejný z Hornbachu, nějaká jejich vlastní značka - https://www.hornbach.cz/shop/Olej-na-drevo-plus-Hornbach-750-ml-teak/5509674/artikl.html. Natírám pravidelně v létě na slunci, těch 40st by tomu určitě vadit nemělo
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    VODNIK: 77WHITE: CUKI:

    Díky za odpovědi. Před samotným nátěrem tedy nechat vyschnout? Máme místnost s výměníky tepla, kde je přes 40 stupňů, bude to tomu nějak vadit nebo radši nechat při pokojové teplotě? A ještě jeden dotaz - máme plechovku oleje (viz foto), můžeme to na teak použít nebo pořídit něco lepšího? Děkuji.

    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Proto píšu, že to není řešení a raději to nechat být. Olej je podle mě super když má šanci zaschnout. Ale dlouhodobě v takové proměnlivé vlhkosti taky žádná sláva.

    Podle mě by chtělo řešit hlavně "zelenání" toho dřeva. Tedy nějaké dostatečně a dluhodobě jedovaté?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: delal sem ve firme na luxusni teakovej exterierovej nabytek na jachty a full grain lak byla vzdycky casovana bomba. I kdyz sme delali pianovej lak (15-18 vrstev) a nabytek bych velmi masivni a rigidni, tak to stejne trochu pracuje a vzdy se nejaka ta mikroprasklinka ukaze. A v ten moment je lakovani vetsi prusvih jak olejovani, protoze jde voda primo do dreva a muze dojit i k relativne rychlymu hniti, vlhkost drzi pod lakem vic.

    Teak se olejovat musi vzdy, nikdy nenechavat v nefinishovanym stavu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HOUBA: V tom tropickym skleníku je to na pytel. Rok a půl jsem tam spal na ostrůvku pod banánovníkem. I když ta ventilačka celkem funguje, ta vlhkost se mění v průběhu dne rapidně a dřevo pracuje. Takže buď ho musíš 100%ně zatřít tak aby se tam nedostala vlhkost a při prvním poškození to začne dělat divy a pak už s tím nic nenaděláš. A nebo to naopak necháš přirozeně otevřený. Což je podle mě lepší. Nenatíral bych to asi ani olejem. spíš bych se poohlédnul po dřevě kterému ani jako mrtvému nedělá problém taková vlhkost.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    HOUBA: Teak je velmi olejnaty drevo. Diky tomu je na exterierovej nabytek nejlepsi volbou. Postupne se ten olej ale z teaku dostava a proto ho musis doolejovavat. Uplne vyschly teak je pak sedy a podleha mokru/ soli a ostatnim potvoram stejne, jako jakekoliv jine drevo.

    Urcite olej. Doporucuji klasicke osmo, uplne nejlepsi. Olejovat idealne kazdych 6-12 mesicu, v tropickem skleniku urcite. Lehce prejet smirglem, olejovat prvni vrstvu, setrit hadrem, znovu velmi lehce prejet smirglem a olejovat finalni vrstvu. Muze se ti stat, ze ti teak obcas moc vyschne, ale neni to katastrofa. Postupnym olejovanim mnoha vrstev ho muzes temer vzdy obnovit do puvodni, zlatave podoby.

    VODNIK
    VODNIK --- ---
    HOUBA: skleník nemám, ale teakový zahradní nábytek ošetřuju už roky olejem. A vypadá že se mu to celkem líbí, rozhodně nepozoruju žádné známky poškození (stáří cca 8 let, celoročně venku)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LEGI: myslel jsem si totéž než jsem ho začal shánět. Ano, leží všude a ne, není zadarmo, dokonce není ani levnější. Jižní Čechy. Ale stačí se postavit třeba do Nové Bystřice na náměstí a počítat kamiony se dřevem co míří k hranicím a pochopíš
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Dotaz ohledně ošetření teakového nábytku - na netu jsem našel dva protichůdné názory, jeden doporučuje použít teakový olej a druhý naopak před olejem varuje a doporučuje nějaké přípravky na bázi vody. Co je tedy lepší?

    A druhý dotaz - vesměs se u těch ošetření psalo, že je to pro zachování příp. navrácení původní barvy - má to krom toho i nějak výrazný vliv na prodloužení životnosti nebo to vydrží dlouho i bez ošetřování? Máme z toho lavičky v tropickém skleníku, čili jsou celoročně v teple a vlhku.

    Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam