• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BLOWUP: No je to vec ktera se bezne pouziva a da se koupit. Dost to vidis v serverskejch statech..svedsko, norsko apod. - https://www.nordicnest.com/tableware/cutlery/butter-knives/ Idealni na maslo, pastiku, med, marmeladu. Jde o to, aby mel co nejvetsi plochu a byl trochu pruznej. Na coz je drevo idealni. Nezlomis ho, ale muzes ho trochu ohnout. Neni to zadna novinka. Ja beru fosnu olivy treba za 20k z recka a kdyz z ni zustane nejakej odrezek.. dejme tomu 50x40cm, kterej ma 6cm silu, tak jsem si rekl, ze ty odrezky budu treba za 3-4k/ks prodavat. Napsalo mi ale asi 100 lidi a vsichni si mysleli, ze jim ty odrezky dam jako zadarmo. Aby z nich oni pak udelali 300 sperku, nebo 100 per atp. Klasicky cechackovstvi proste..takze jsme se rozhodli s kolegama ze nasrat a budem z nich neco delat sami. Ty noze nam prisly jako nejlepsi napad. Delame je za litr/kus. Vetsinou varku 20-30 kusu a jsou pryc do tydne. Ja sam mam jeden doma asi rok a slouzi furt skvele. :)

    https://www.google.com/search?q=wooden+butter+knife&tbm=isch&ved=2ahUKEwjPspe4uNH8AhURmf0HHSfSCSMQ2-cCegQIABAA&oq=wooden+butter+knife&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCAAQgAQQEzIHCAAQgAQQEzIICAAQBRAeEBMyCAgAEAgQHhATOgUIABCABDoECCMQJzoLCAAQgAQQsQMQgwE6CAgAEIAEELEDOggIABCxAxCDAToHCCMQ6gIQJzoECAAQHlD7BViCIWDyImgDcAB4AIABowGIAbURkgEEMTQuOZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=GxHIY4-5DpGy9u8Pp6SnmAI&bih=815&biw=1810&rlz=1C1CHWL_enCZ981CZ981
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: hm. To to cos nalinkoval je teda docela hezkej objekt, ale mazat si tim chleba by mi prislo.. divny. Potkal jsem se na stole s drevenejma palickama na tekutej med (ktery jsem taky pouzival spis nerad) a s perletovejma lzickama na kaviar (tam je to ok, duvod je zrejmej) ale mazat si maslo na chleba tupym prknem, to bych si prisel jak nejakej chovanec se sebevrazednejma sklonama, nic ve zlym ;)

    A teda i kdyz cas od casu snidam v rekneme hodne burzoustskejch zarizenich, nikdy mi nic takovyho na stul nepolozili. Tys to uz nekdy v realnym svete zazil? A pokud ano, kde to bylo?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BLOWUP: nevim jak pro burzousty, ale drevene mazaci se davaji i parchantum, aby nic nedojebali a neublizili.
    Nejakou dobu jsme to meli v nabidce taky.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BLOWUP: protoze na maslo nepotrebujes ostrej nuz.

    Wooden butter knife / no.1 – In August Company
    https://inaugustcompany.com/product/wooden-butter-knife-no-1/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: smim se zeptat, proc jsou ze dreva? I s moji celou burzoazni historii jsem krome nozu na hrani pro deti nic takovyho nepotkal.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Zacali jsme delat burzoazni noze na maslo z 800 let stary recky olivy a americkyho orechu :))

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    77WHITE: termin biodeska neznam, ale pocitam ze pujde o neco co se u nas nazyva „trivrstva deska“ nebo „truhlarska deska“. Obe maji jadro z lati z mekkyho dreva (pricemz jeden druh ma ty late navzajem slepeny a druhej typ ne). Pres ne je krizem nalepena vrstva loupany dyhy, ta miva az 5mm. Pro stavbu nabytku se prodavaji i desky ktere maji opet krizem dalsi dve vrstvy tenke dekoracni dyhy, tam jde o uslechtily drevony podle toho jak ma vypadat vysledek. Hrany se potom stejnou dyhou olepujou.

    Desky ktere by na vnitrni jadro pouzivaly uslechtile drevo neznam a nikdy jsem nezaznamenal jejich existenci. Je to tak trochu proti smyslu jejich existence, ponevadz u tak jako tak odyhovaneho materialu se proste vychazi z toho, ze se hrany budou rovnez dyhovat.

    Pro ucely treba zadnich sten skrini nebo spodniho dna suplat se prodava prislusne dyhovana preklizka, ta je samozrejme tenka. Miva jadro typicky z brizy, povrch podle potreby.

    Samozrejme neni zakazano si deskovej material klizit z ceho clovek chce, ale jak uz jsem psal, moc to nedava smysl

    Co je biodeska by me docela zajimalo.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    poprosim o nasmerovani- Shanim hezci alternativu k biodesce, tj sedvic z velmi tluste dyhy a nejakeho jadroveho masivu na desku stolu. Narazil sem v minulosti na nejaky pripad z italie, kde i na to jadro pouzivali stejny typ dreva namisto smrku. Nemuzu to ale zaboha ted najit, nemate prosim nejaky tip? diky
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    GREGI: u truhláře?
    GREGI
    GREGI --- ---
    Nevite nekdo kde v okoli Nymburka sehnat dubovou nebo bukovou sparovku?:) Dik
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Nezkoušel jsem to, ale některé podobné věci umí https://cad.onshape.com/signin
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PLAGUEDIL: och, to asi nikdo :-) Ovsem samozrejme se lze taky zeptat "kdo by spojoval lamino s tematem auditka "drevo", nebo kdo by pod pojmem "nabytkarskej program" jako prvni myslel na lisovanej odpad polepenej plastikem, zejo. Otazky, same otazky ;-)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BLOWUP: och tak samozrejme, kdo by taky delal rybiny na laminu.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ted jsem trochu googlil a tohle se zda ze to umi, hm.

    Zinkungen & Gehrungen mit der 3D CAD Software PYTHA erzeugen
    https://www.youtube.com/watch?v=j9M1WpsKXGw
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ja uz dlouho hledam nejakej modul k CAD (nejlip ArchiCAD) kterym bych mohl sestavit ve 3D nabytek z desek, a nasledovne z knihovny vybrat zpusob spojeni, definovat parametry a nechat si nasledovne vyjet plany jednotlivejch kusu :-)
    Tyhle jsou dost primitivni oba, to uz to mam snad rychlejc nakresleny tuzkou.

    Vectorworks - 3D Vollkörper anlegen (Schwalbenschwanz)
    https://www.youtube.com/watch?v=cN54lsiX1Ho

    https://www.youtube.com/watch?v=HV28F_dkNZE
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GHOSTDOGG: zda se mi to, nebo ty programy neumej pocitat truhlarsky spoje? Mam tim na mysli ze ty komponenty pocitaj bez presahu nutnejch treba na "Schwalben und Zinken" (nevim jak se tomu v cestine rika, viz obrazek).

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    GHOSTDOGG: dikes, kouknu na to. jedeme starejma strojema, zadny cnc, takze tyhle kolize me tolik netankujou.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    TLOUDEV: Pro přehled jsem zkoušel dřive něco hledat a použitelné mi přišlo toto:
    Optimik (nářezáky) https://www.optimik.com/index.html
    Pro100 (3D vizuál s knihovnami, nářezáky atd.) https://www.pro100.cz/
    Zaujal mě taky Polyboard https://wooddesigner.org/polyboard-software-tools/

    Ten Pro100 je imho asi nejlepší truhlářský program, možná pro někoho zbytečnej overkill, asi záleží, co přesně chceš. Má demoverzi zdarma na vyzkoušení (nelze ukládat, exportovat etc.), jinak stojí asi 30k a nedá se to prakticky sehnat jako warez.
    Ono to je v dnešní době trochu kolidující, jelikož nové automatizované stroje (pily, cnc) mají nějaký svůj interní soft, který tohle dělá.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cus, chci se zdejsi odborne verejnosti zeptat, jaky pouzivate nabytkarsky software. pro lamino nabytek, s reznejma planama, knihovnama dilu, automatickym kotovanim atd.. dik za kazdy dobry tip.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Nabízím tu dlouho dva špalky ořechu, staré vyschlé. Stále leží blízko cirkulárky, ale zasloužily by si lepší osud. Dohoda jistá.
    [Ořechove dřevo]
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ke shaneni suchyho brslenu jeste shanim jednu suchou vetev mandlone. Kdyby nebyla vetev, nepohrdnu temer cimkoli, co bude zpracovatelny na sperky. Diky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam