• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    TLOUDEV: Pro přehled jsem zkoušel dřive něco hledat a použitelné mi přišlo toto:
    Optimik (nářezáky) https://www.optimik.com/index.html
    Pro100 (3D vizuál s knihovnami, nářezáky atd.) https://www.pro100.cz/
    Zaujal mě taky Polyboard https://wooddesigner.org/polyboard-software-tools/

    Ten Pro100 je imho asi nejlepší truhlářský program, možná pro někoho zbytečnej overkill, asi záleží, co přesně chceš. Má demoverzi zdarma na vyzkoušení (nelze ukládat, exportovat etc.), jinak stojí asi 30k a nedá se to prakticky sehnat jako warez.
    Ono to je v dnešní době trochu kolidující, jelikož nové automatizované stroje (pily, cnc) mají nějaký svůj interní soft, který tohle dělá.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cus, chci se zdejsi odborne verejnosti zeptat, jaky pouzivate nabytkarsky software. pro lamino nabytek, s reznejma planama, knihovnama dilu, automatickym kotovanim atd.. dik za kazdy dobry tip.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Nabízím tu dlouho dva špalky ořechu, staré vyschlé. Stále leží blízko cirkulárky, ale zasloužily by si lepší osud. Dohoda jistá.
    [Ořechove dřevo]
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ke shaneni suchyho brslenu jeste shanim jednu suchou vetev mandlone. Kdyby nebyla vetev, nepohrdnu temer cimkoli, co bude zpracovatelny na sperky. Diky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEA: Teď mám velmi silnej zánět spojivek, tedy mrknout, je přesně to co mi bude dělat potíže :-)

    Ale dám ti vědět cca v pondělí, pošlu ti nějakou fotku
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    CUKI: Od cca 3 cm vyuziju vsechno. Sice to nebude suchy, ale zasob do budoucna neni nikdy dost. Muzes prosim prilezitostne mrknout a dat mi vedet?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEA: Jaké průměry potřebuješ? Teď jsem tu kousek viděl vyřezaný asi půldruhého metru vysoké živé ploty. Jak široké to je ale netuším, podle mě nic moc.
    EFESH
    EFESH --- ---
    ahojte,
    mate nekdo ted osvedcenej eshop na nabytkovy lamino desky, rezany na miru a olepeny?
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Nemate prosim nekdo suchy drevo brslenu s kurou? Nebo nevite o nekom, kdo by mohl mit?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STARÉ TRÁMY - cena za m3?
    Dvě stě let starý dům, cca 10 m3 dřeva v dobrém stavu. Poptal jsem výkup u firmy z okolí v doměni, že střechu rozeberou a že ještě něco dostanu, ale nabídli mi 3–4 tis. za m3 v případě, že trámy budou na zemi před domem nebo (po naléhání) demontáž a odvoz za materiál.
    Říkám si, že když už se s tím budu párat, můžu na tom trhnout víc. Co myslíte?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tak jestli jsou ty repráky fakt na krajích, není nutný jaklovat, stačí pořádný úhelníky. 30kg není nic, s čím by si dvacetičíslovej pásek 4mm oceli neporadil.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    U masivu je treba pocitat s tim ze sparovka bude v pricnem smeru pracovat objemove, 30 cm uz pri celoplosne montazi staci na trhani/krouceni. Pokud ta pracovka bude mit vice, urcite by to chtelo nejaky svlak.

    Ja bych se osobne podival na nabidku pracovnich desek ke kuchynskym linkam, nebal bych se mdf and dtd, v te tloustce 4 cm to bude mit dostatecnou pevnost.
    V ikea mas mdf s 5mm svartnou napr du, vypada to moc pekne, je to relativne levne.
    Nicmene nejaka ramova kce z jaklu by na skodu nebyla.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DJFRACTAL: Jinak teda, ty sloupy jsou dost masivni, mozna by to s tema 5cm tlustejma prknama vypadalo lip, tam uz o pruhyb nepujde vubec.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DJFRACTAL: pokud jde o prkna tlusty 2.2cm, tak to nejspis stacit bude, tech 5cm uz je celkem overkill :-) Nakonec, muzes to vyzkouset - polozis je na zem na dva tramky a stoupnes si doprostred, uvidis jestli ti ta mira pruhybu vyhovuje
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BLOWUP: Našel jsem desky 5cm X 15 cm nebo 2,2cm X 15cm smrk, to by při délce 210cm bylo ok?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jak uz jsem jinde zminoval, poridil jsem si novy odsavani do dilny, takze mi to stary prebejva. Dal jsem to za 200,- CHF na jeden zdejsi aukcni portal ale pokud by to nekdo z vas mohl pouzit, tak si pro to muze za nejakou symbolickou cenu prijet (z Prahy asi 800km, tjo). Ta vec funguje jak ma, nahrazoval jsem to hlavne kvuli manipulaci s plnejma pytlema ktery se pripevnujou takovym popruhem.

    https://www.ricardo.ch/de/a/absauganlage-fuer-schreinerwerkstatt-1214946208/
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BLOWUP: dík moc za info
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DJFRACTAL: pokud z nejakyho duvodu (design) je zapotrebi pouzit treba tu MDF, tak ta sama o sobe se sice pri vyssim zatizeni prohyba, ale da se do ni zespodu vyfrezovat drazka do ktere se osadi nejaky ocelovy profil. To same s drevotriskou - resil jsem kdysi volne vynesenou kuchynskou desku s rozponem kolem tri metru, u ktere bylo jasne ze na ni nekdo bude nekdy stat (pri myti oken) a protoze slo o sendvic s asi 1cm tenkou kamennou deskou ktera by pri prohnuti praskla, zpevnili jsme ji prave ocelovymi profily.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BLOWUP: Ano, nejtěžší bedny budou na desce jakoby na sloupech, ty lehčí hned vedle, tedy daleko od středu desky. Nevím určitě jestli budu něco instalovat doprostřed, jedině co mě napadlo by byl držák monitoru.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DJFRACTAL: jestli to chapu spravne, tak ty tezke reprobedny budou stat primo nad temi sloupy? v takovem pripade se nebude prohybat nic. Pokud by mela ta deska nest tezke zatizeni treba uprostred, tak samozrejme tloustka a material bude hrat roli. Nesmi to byt zadna drevotriska nebo MDF, mela by to byt bud masivni deska - podle zatozeni a pozadovaneho vzhledu treba 3 az 5cm tlusta fosna - nebo alespon preklizka nebo trivrstva truhlarska latovka, take minimalne 3cm tlusta.
    Druh dreva co se tyce nosnosti az zase takovou roli nehraje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam