• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JOSEF_K: Ale tak na tyhle dirky staci litr epoxidu max a to je 500-600kc imho..Jestli to ma nejakou sentimentalni hodnotu, tak je to mala castka :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Oba víme, že cena toho epoxidu je asi tak stonásobná ve srovnání s tím hoblíkem:)). Resp. ten poměr bude spíš horší, jelikož hodnota hoblíku je podle mě v červených číslech:)).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    a prolej to hezky cirym epoxidem cely..stabilizujes drevo a zalejes dirky :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    šmarja, je to červotoč, ne mimozemská civilizace ani nějaká superželvuška. Stačilo by ho dát i do normální trouby na 80 stupňů. Mikrovlny jsou 100% biocidní, nepřežije to ani omylem.
    PETD
    PETD --- ---
    JONEZ1: Hele pokud by mikrovlnka nestačila, můžu ti to na nějakou chvíli dát pod kobalt. Troška pořádné gammy s nimi udělá rychlý konec.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: to je v poradku, akorat zrovna u techhle hobliku je ta otazka po smysluplnosti opravnena, pokud je teda nechce mit jen jako dekoraci. Diry po cervotoci nevadej, ale geometrie musi stymovat, a samozrejme hlavni je jak geometrie, tak ostrost noze. Dreveny rucni hobliky se daj u vetesniku kupovat na kila, da se mezi tim vybrat i kousky kde opravdu staci pouze srovnat a nabrousit noze. Ja mam podobnej rimsak z podobnyho zdroje uplne novej, nebyly na nem zadny znamky pouziti, stacilo jenom dat do poradku nuz.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Ruční hoblíky jsou krásný a dá se s nimi udělat fůra práce, když se s nimi naučíš. Což není zrovna jednoduchý, protože to není úplně intuitivní nářadí. Navíc zrovna římsovník patří k těm náročnějším a pokud jsi to nikdy před tím neměl v ruce, tak si to spíš znechutíš, což je škoda.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    BLOWUP:: já vim.
    Tohle je takovej muj dlouhodobej projekt oživení tchánovo "dílny" u něj v garáži, kde posledních 15 let jen servisoval svojí motorovou pilu a brousil řetěz, a já jsem tam našel útočiště pro relaxaci a tak postupně dávám "do pucu" zapomenutý nástroje z různejch polic a šuplat.
    Momentálně jsem ve fázi broušení dlát a různých ručních nástrojů pro obrábění dřeva a ten hoblík se mi nějak připletl do cesty.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: jinak teda.. tyhle hobliky se prodavaj v ruznejch vetesnictvich za hubicku, imho bys nasel i takovy ktery nijak restaurovat (krome srovnani geometrie noze a jeho nabrouseni) nemusis.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Mikrovlnka fungovat bude. Aby fungoval i hoblík, musíš srovnat plaz, nabrousit kudlu a umět to seřídit, což je u římsovníku trochu pakárna.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    JOSEF_K + PLAGUEDIL:: díky. Mikrovlka se mi líbí. Vyzkouším zítra.
    Kdyby to nedopadlo, udělím si pro jistotu nákres a následně použiju radu od VYHULENY_UFO :-)).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Nejspíš je to habrový dřevo, římsovníky se z něj obvykle dělaly. Je sice tvrdý, ale žere ho kde co. Každopádně pokud to skutečně chceš zachránit (hodnotu to fakt nemá), tak správná odpověď už padla: mikrovlnka a kontrolovat, jestli to nehoří. Tam nepřežije nic.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VODNIK: tohle jsou resilene kmeny o to zajem bude pokud nejsi uplne mimo svet.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    8Z4S: Nemám místo a nechci nic skladovat. Chci se zbavit dřeva v surovém stavu. A 10k za kubík bude předpokládám už za zpracované dřevo odvezené na pilu. To z toho radši udělám topení když za kubík dubu dám trojku
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    VODNIK: jestli máš někde blízko pilu a místo na skladování,tak fošny jsou z toho hezký a celkem i prodejný(kolem 10-15t/kubík)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Má nějakou cenu jasanový kmen, průměr dole cca 80, výška k větvím tak 7m? Než z toho udělám palivo
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JONEZ1: mikrovlnka na popkorn nebo slabsi a dej tomu tak aspon 5 minut.
    YACOB
    YACOB --- ---
    JONEZ1: obavam se, ze by mohl prokousat i ten plast.. a pokud se nepletu tak se muze objevit i po letech

pokud nechces chemii tak se pouziva metoda mikrovln (nejakejch 2500MHz pokud se pamatuju) nebo existuje toto (nemam vlastni zkusenost) https://www.muzeum-roztoky.cz/odborna-cinnost/262-radiacni-komora
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JONEZ1: no nevim,ja bych to hodil do kamen a z prkna vyriznul novej blok. ale kdo ja jsem,abych radil, co maj lidi delat s drevnim cervem.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    Nemáte prosím někdo nápad, čím ošetřit tohle dřevo?
    Žije v tom nějakej červotoč, a je to blok hoblíku na dřevo.

Když jsem to začátkem roku našel u tchána v dílně, vyklepal jsem z toho piliny a nabyl dojmu, že už tam ten dřevokaznej hmyz není. Ale teď jsem to po půl roce znova viděl, a koukám, že vesele "pracuje dál".
    Chtěl bych to ještě zachránit, tak mě zajímá, jestli bych to třeba nemoh vakuovačkou zavakuovat, aby ten červ chcípnul :-), nebo to nějak jinak nechemicky ošetřit. Chemii bych chtěl použít až v posledním případě.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam