• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONITSUKATIGERBabské rady aneb rezavý nůž vyčistíte, když několikrát říznete do syrové cibule
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: ne. Kdybych měl, doporučil bych.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    WAMP_ELF: nemáš nějaký biologický čistidlo vyzkoušený?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    PETRA_CHATEAU: Peto zkus se mrknout na http://www.euronabycerny.com/ budem s Karoloinou mozna brzy objednavat, tak se pridej:-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: Existujou i biologický čistidla, předtím zkusit rozebrat co se dá, jsou na to i nějaký šťouradla a samozřejmě zvon.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    tak je něco na ty odpady? vy ste mě úplně zazdili.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Úsporná kuchařka

    • Ne vždy je v dosahu chladnička. I za teplých dnů však uchováme bez nebezpečí maso do druhého dne, potřeme-li je octem nebo zabalíme do utěrky namočené v octové vodě. Maso tím prý zároveň zchutní a zkřehne. Platí to zejména o hovězím. Vepřové maso se zase doporučuje potřít solí. Veškeré maso ochrání po nějaký čas dřevěné uhlí nebo zábal do kopřivových listů.
    • Sýr uchováme dokonale čerstvý, položíme-li jej pod nádobu (poklop) spolu s miskou naplněnou slanou vodou. Zatvrdlý sýr změkčíme, položíme-li jej na několik hodin do mléka.
    • Majonéza i šlehačka drží dobře tvar při zdobení dortů, salátů a studených mís, přidáme-li do ní trochu aspiku (želatiny). Může se nám ovšem stát, že potřebujeme pohostit návštěvu, ale nemáme ani majonézu, natož šlehačku. Obojí si můžeme vyrobit ze surovin, které obvykle doma nechybějí. K výrobě šlehačka potřebujete jen máslo a mléko. Osminku másla rozšlehejte mixérem v 15 cl mléka a nechte v chladnu několik hodin ustát (čím déle, tím lépe). Budete překvapeni, jak snadno se tato šlehačka ušlehá a dobře drží tvar i bez ztužovače.
    • Recept na majonézu jsem převzal z jedné kuchařky z minulého století, doufám, že vám bude chutnat. V hrnku rozmíchejte dvě lžíce stolního oleje se lžící hladké mouky, nejlépe zatepla. Po vychladnutí přidejte žloutek, ještě lžíci oleje, lžičku octa (vinného), pár kapek citrónové šťávy, špetku cukru, lžíci sladké smetany a podle potřeby soli. Kdyby se vám snad majonéza zdála málo hustá, stačí ji za stálého míchání přihřát.
    • Sníh z bílků se nejlépe ušlehá, mají-li bílky teplotu asi 20 stupňů. Ztuží a zpevní jej špetka soli.
    • Aby se tuky při smažení nepřipalovaly a neprskaly, přidejte do nich špetku soli nebo plátek syrové mrkve. Ne všechny tuky se hodí ke smažení.
    • Těsto se vám při zpracovávání nebude lepit na ruce, když si je před prací namažete tukem.
    • Teplotu trouby můžete změřit proužkem tenkého papíru. Pokud po třech minutách papír zežloutne a pokroutí se, je trouba vlažná a upečete v ní leda piškot. Pokud je proužek žlutohnědý, je trouba vyhřátá asi tak pro bábovku, dort nebo vánoční cukroví. A jestliže papír za tu chvíli docela zhnědne, je teplota v troubě vhodná i pro vánočku, buchty nebo mazanec.
    • Aby sůl nezvlhla a nemuseli jste ji ze slánky dobývat, vložte do slánky několik zrnek rýže nebo suchého hrášku.
    • Zvadlý zelený salát občerstvíme, namočíme-li jej v teplé(!) vodě.
    • Starší a vyschlé vlašské ořechy vložte na několik dnů do slané vody. Půjdou pak nejen dobře vyloupat, ale budou vám i víc chutnat. Ořechy, které nejdou vylouskat, můžete zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat působit páru a vodu až do vychladnutí. Pak ořechy snadno rozpůlíte nožem a jádra se vyloupnou celá.
    • Při mletí strouhanky se obvykle utrousí spousta drobků. Zkuste přes mlýnek přetáhnout sáček a zajistěte jej gumičkou. Budete mlít přímo do pytlíku a bez nepořádku.
    • Řízek připravený ke smažení zkuste po obalení moukou a strouhankou ještě omočit ve šlehaném bílku. Výsledek vás příjemně překvapí.
    • Mléko ani polévka nepřekypí přes okraj rendlíku, pokud potřete okraj nějakým tukem.
    • Máte-li chuť na topinky a chléb se vám zdá již příliš suchý, potřete jej trochou mléka.
    • Zbytky chleba můžete zužitkovat různým způsobem. Oschlé kousky rozvařte ve vodě a zahustěte trochou jíšky. Přidejte zeleninu. Vylepšete vajíčkem a získáte chutnou polévku.
      Jednotlivé krajíčky zvlhčete lehce mlékem, proložte plátkem sýra a šunky, smočte ve vajíčku a osmažte. Výsledkem jsou výborné obložené chleby, které můžete vylepšit ještě okurkou, paprikou nebo jinou zeleninou položenou navrch.
      Chlebová strouhanka je výborná pro zahušťování guláše, omáček atp. Dodá pokrmům lepší chuť než mouka!
    • Těstoviny se u nás vaří až doměkka, ale není to jediný způsob. Tam, kde jsou těstoviny hlavním pokrmem, se vaří jinak. Italové vaří špagety 5-6 minut, makarony též, drobné zavářky do polévky 3 minuty. Potom hrnec odstaví, zakryjí utěrkou a obsah nechají dojít. Polévkové nudle 10 minut, špagety a makaróny 20 minut.
    • Jablečné slupky uschovejte a dobře usušte. Je z nich výborný a zdravý čaj!
    • Vejce při vaření nepraskne, propíchnete-li je jehlou na tupém konci. Do vody můžete také přidat trochu octa.
      I prasklé vejce lze uvařit. Opláchněte je nejprve studenou vodou a pak je hoďte do vroucí vody. Zaručeně nevyteče.
      Nemáte-li po ruce hodinky, pak si pamatujte, že vložíte-li vejce do studené vody a dáte vařit na mírný oheň, pak ve chvíli, kdy voda přejde do varu, jsou vejce na hniličku.
      Poněkud více naprasklá vejce vám také nemusí zkazit snídani. Dejte je nad páru (na cedníku) a minutu či dvě podržte. Bílek ztuhne a pak můžete vajíčko směle vařit dál podle svého obyčeje.
      Čerstvé vejce od starého rozeznáte nejsnáze ve vodě. Zatímco čerstvá klesnou ke dnu, stará vejce plavou.
    • Pomeranč nebo grapefruit každému chutná, ale ne každému se chce jej loupat. Loupání kůry, a zejména bílé blány pod ní si usnadníte, když plod na chvíli ponoříte do vroucí vody.
    • Citrón je pozoruhodný plod použitelný mnoha způsoby. Ten nejpřirozenější, který vám vřele doporučuji, je sníst jej. Citrónem je dobře se mýt (po vymačkání šťávy do čaje) a citronová šťáva je univerzálním čistícím prostředkem. Citrón je také výborným lékem, a to nejen na kurděje, jimiž trpívali středověcí námořníci, ale i na obyčejné nachlazení a bolesti v krku. Zdá-li se vám citrón málo šťavnatý, zkuste jej před rozkrojením manačkat a prohřát ve vodě. Budete se divit, že se do něj tolik šťávy vůbec vešlo!
    • Mléko ze sáčku co nejdříve vylejte a uložte je do vhodnější nádoby - do skla, keramiky, porcelánu. Aby mléko nezkyslo, můžete do něj dát kostku cukru nebo list křenu. Máte-li rádi mléko kyselé, nechte je co nejrychleji zkysnout. Staré zkyslé mléko z ledničky není dobré. Při nízkých teplotách se totiž množí i jiné bakterie než ony lahodné lactobacilus acidofilus, což se pozná na chuti mléka.
      Zkyslé mléko můžete použít k výrobě tvarohu. Mléko povařte a přeceďte přes řídkou tkaninu (čistou plenu). Ještě zatepla plenu kroucením utáhněte, aby vyteklo co nejvíce syrovátky. Zavázaný uzlík nechte odkapat a za hodinu nebo raději dvě rozbalte. Vlastnoručně vyrobený tvaroh vám bude chutnat lépe než kupovaný, pokud jste ovšem použili mléka zkyslého, a ne zkaženého.
      Přímo kouzelný účinek má mléko pro ty, kdo nemají rádi rybí pach. Stačí namočit rybu na nějaký čas do mléka a pach zmizí. Stejně působí mléko na zvěřinu. Rovněž pach vařeného květáku je libý jen pro skutečné květákové labužníky. Pár kapek citrónu nebo troška mléka pach přinejmenším zmírní, možná že jej odstraní docela. Hlávku květáku navíc mléko pěkně vybělí.
    • Brambory jsou pro nás nadmíru užitečnou plodinou. Pocházejí z Ameriky, ale vy byste o nich měli vědět především to, že klíčící brambory se připravují na období růstu, a nikoli na váš talíř. Proto obsahují solanin, který je mírným jedem. Je tedy lépe klíčící brambory vařit loupané, i když se to obvykle nedoporučuje, protože pod slupkou je nejvíce vitamínu C.
      Může se také stát, že vám brambory namrznou. Jsou poněkud nechutné, ale jedovaté nikoli, takže si můžeme odpomoci. V místnosti s teplotou kolem 15 stupňů ponecháme postižené brambory po několik dnů "vyvětrat". Při vařené měníme několikrát vodu (teplou za teplou) a přidáme lžičku octa. Pak na nich nic nepozná ani zvláště mlsný jazýček.
      Pokud vás napadne uvařit brambory ve vývaru připraveném na polévku, budou zvláště chutné. Rychleji než obvykle se brambory uvaří v tlakovém hrnci, ale také když k nim přidáme lžíci tuku nebo sklenku piva. Také jsem kdesi četl, že je možné brambory navléknout na pletací jehlici. Kov přivede do brambor více tepla.
      Opékáte-li brambory na pánvi, obalte je nejprve v hrubé mouce. Získají na vzhledu i na chuti.
    • Knedlíky se nerozvaří, přidáte-li do vody špetku hladké mouky.
    • Máte-li obavu, že by se vám při vaření pokrm mohl připálit ke dnu, položte do hrnce porcelánový talířek.
    • Nakrojený salám zabezpečíte proti osychání potřením bílkem nebo sádlem.
    • Kosti už jednou vyvařené upražte pořádně v troubě (při pečení jiného pokrmu). Sekáčkem nebo paličkou je pak roztlučte a můžete vařit nový vývar. Bude lepší nežli ten z prvního vaření.
    • Okurku zachováte svěží, postavíte-li ji do nádoby s vodou stopkou dolů. Voda by měla okurce sahat asi "do půli těla". Rovněž je možné celou okurku potřít vaječným bílkem.
    • Párek zkuste někdy ohřát nasucho. Malý kastrůlek s párkem vložte do většího s trochou vody a ten dejte na plotnu. Uzenina se nevymáčí a vůní a chutí připomíná výrobek vytažený z udírny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Meteostanici ze šišky jsme měli každý rok na rodinno dovolené pod stanem, když jsem byla malá :o)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    DA_NIELA: snad všichni ne?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    STEPNI_VLK: A kdo z vás už držel v ruce zralou jedlovou šišku?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Rozmanitosti

    • Nepříjemný zápach z kouření se značně zmírní, pověsíte-li v místnosti houbu namočenou v octě nebo když zapálíte svíčku.
    • Aby obrazy na stěnách visely právě v té poloze, jaká se vám zdá nejpřirozenější, přilepte zezadu na rám kousek smirkového plátna.
    • Znečištěnou spodní plochu žehličky vyčistíte, když "přežehlíte" rozpálenou žehličkou vrstvu nahrubo mleté soli. (Tohle bych ale asi raději nedoporučoval u novějších žehliček z různými speciálními povrchy.)
    • Přírodní ledničku můžete vyrobit tímto způsobem: Láhev, jejíž obsah chcete vychladit, postavte do nádoby a zasypte pískem. Navrch nasypte půl kilogramu soli a vždy po několika minutách zalijte. Rozpouštění soli je energeticky náročné a odebírá svému okolí teplo. Za půl hodiny bude proto nápoj dokonale vychlazený. Podobným způsobem je možné vyrobit i zmrzlinu. Širší nádobu (umývadlo) naplňte přírodním sněhem nebo ledem a zasypte solí. Navrch položte mísu se zmrzlinovou směsí a míchejte. Za půl hodiny tak dokážete vyrobit zmrzlinu pro celou třídu.
    • Nehořlavý papír získáte namočením archu papíru do roztoku kamence.
    • Mastné skvrny z papíru odstraníte tak, že je zasypete křídou, přikryjete z obou stran pijákem a zatížíte do druhého dne. Je možno skvrnu podložit hadříkem a klůckem namočeným v benzínu potírat až do odstranění skvrny.
    • Otvory do kůže (na opasku) se nejlépe udělají rozžhaveným hřebíkem nebo pletací jehlicí.
    • Sklo a porcelán se dají slepit i obyčejným bílkem nebo tvarohem.
    • Příliš měkký kartáč ztuhne v nasyceném roztoku kamence.
    • Korkové zátky, které se nemohou vejít do hrdla láhve, napaříte a pomačkejte louskáčkem na ořechy. Vklouznou pak snadno do hrdla a budou přitom dokonale těsnit.
    • Zátky příliš pevně zaražené v hrdle láhve vytáhnete snáze, obalíte-li hrdlo hadrem namočeným v teplé vodě.
    • Lakové kůži vrátíte lesk, přetřete-li ji cibulí. Plátkem cibule můžete bez nebezpečí vyčistit a oživit i olejomalby a rámy obrazů.
    • Láhve, sklenice a jiné skleněné nádoby odříznete v požadovaném místě, obtočíte-li zvolené místo pevně motouzem nebo přízí namočenou v hořlavině. Pozor! Šňůru na bezpečném místě zapálíte a po přehoření rychle ponoříte sklo do vody. V místě převázání se skleněná nádoba oddělí jako řezem.
    • Levný a rychlý podpalovač získáte namočením starých korkových zátek do petroleje. Skomírající oheň oživí také hrst soli. Slupky ze syrových brambor hozené na oheň pročistí komín od sazí. Uhlí pokropené vodou vydá větší žár a brikety zase budou déle hořet, zabalíte-li každou zvlášť do papíru.
    • Zašpiněné hrací karty očistíte za sucha magnéziem. Můžete také použít hadřík namočený do čistého lihu, alpy nebo kolínské vody.
    • Jednoduchý a spolehlivý vlhkoměr, a tedy zároveň přístroj k předpovídání počasí si opatříte tím způsobem, že zralou jedlovou šišku zavěsíte ven za okno. Před deštěm nebo sněžením se šupiny šišky přimykají k sobě, má-li být sucho, šiška se naopak rozevírá.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Úklid, údržba a opravy domácnosti

    • Proutěné košíky a nádoby potřebují občas také omýt, nejlépe v mydlinkové vodě s přísadou soli. Proutí pak zůstane tuhé a nebude se lámat.
    • Denaturovaným lihem se dobře čistí zrcadla a zrcadlového lesku jím docílíte i na čistě omytých obkladačkách.
    • Připálené hrnce a rendlíky se snáze omyjí hrstí kuchyňské soli.
    • Zkušené hospodyně dodnes tvrdí, že mimořádné prací účinky má voda s trochou soli a přísadou žluči.
    • Kožené předměty se leští směsí lněného oleje a octa.
    • Lakovaný nábytek si zachová lesk, pokud jej otíráme vodou s vymačkaným citronem.
    • Bílou kožešinu vyčistíte a osvěžíte vytíráním bramborovou moučkou, kterou pak vyklepete a vykartáčujete.
    • Bílou nebo světlou kožešinu vyčistíte vtíráním magnéziového prášku.
    • V případě poruchy pračky se dá docela dobře prát s gumovým zvonem na proplachování výlevek. Nejeden výrobce založil kdysi svůj úspěch na prodeji podobných jednoduchých praček. Bývaly to kovové trychtýře opatřené různými otvory. Vy máte doma obdobnou pračku, aniž to možná tušíte.
    • Zkusili jste již semišové oděvní součásti vyčistit a oživit smirkovým papírem?
    • Skvrny od vody na nábytku - např. kolečko od vázy - vyčistíte olejem a solí.
    • Prasklé hliněné nádoby je možné vyspravit dvojím způsobem. Buďto se ponoří do mléka, nechají se v něm čtvrt hodiny vařit a také vychladnout, nebo v nich roztavte dvě kostky cukru, které prasklinu pokryjí glazurou.
    • Zamrzlá okna umýváme slanou vodou s jarem. Okna se nepotí a nezamrzají.
    • Kožené rukavice nejlépe vyperete v horkém mléku s těmito přísadami: krájené mýdlo, šlehaný bílek a lžíce čpavku. Rukavice navlékněte na ruce a perte, jako byste si myli ruce.
    • Puky u kalhot žehlete přes látku namočenou ve slané vodě. Budou pevnější a trvalejší. Žehlete nejméně 24 hodin předtím, než šaty navléknete. Výsledek vaší práce pak vydrží déle.
    • Žehlit můžete i bez žehličky. Pověste šaty na ramínku nad nádobu s vroucí vodou. Pára sama odstraní nejhorší pomačkání. Na prodlouženou v tanečních to sice asi nebude stačit, ale na běžné diskotéce či taneční zábavě budete patřit k těm lépe oblečeným.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    LENDULIK: babská rada - jak se zbavit mrtvoly :-)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JAMEELA: takovy vetsi slepice? ale u dravcu to predpokladas, ze zerou maso, ale u slepice teda moc ne no... ale ony sezerou jakoze fakt uplne vsechno.... treba vnitrnosti kralika jim babi davala bezne....

    to je uz asi OT navic nechutny... no...
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    LENDULIK: dej si do vyhledávače tibetian funeral
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STEPNI_VLK: to rikala moje mati, ja nekoho zabit tak se tela zbavim tak, ze ho dam slepicim... ty sezerou komplet vsechno a az ho ohlodaji na kost tak jim ty kosti rozflakam a mam po starostech :-)))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LENDULIK: Můžu jen potvrdit. Plus morčata, ta si s nimi také nezadají. ;)

    Z toho, co slepice dokáží, by občas lezly oči z důlků i ochráncům živočišstva. Normálně klidně zaživa rozklovou a sežerou křepelku. Krůty (ta tmavá, létavá a divočejší varianta) jsou také schopné - zvláště ty slabší kusy křepelek (ale klidně i malá morčata) - zabíjet jak na běžícím pásu..
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    slepice to je neuveritelny stvoreni.... ty sezerou ale uplne vsechno...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jak slimáci, tak mandelinky se dají ekologicky zkrmit slepicím :o)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    SANCHA: nelzi :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam