• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONITSUKATIGERBabské rady aneb rezavý nůž vyčistíte, když několikrát říznete do syrové cibule
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    ONITSUKATIGER: tomu bych i věřila
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    STEPNI_VLK: Já ještě doplním křídu. Nastrouhá se, přidá se pár kapek vody a tou "pastou" se stříbro vyčistí.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SARAJ: Však v tom posledním článku je také před čištěním pastou varováno. Osobně bych méně cenné věci zkusil vyčistit práškem do pečiva nebo jedou sodou, cennější bych raději nechal vyčistit ultrazvukem (kdysi jsem to tak ostatně s prstenem udělal)..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    STEPNI_VLK: toho cifu bych se bala - to poskrabe,stejne jako zubni pasty
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ONITSUKATIGER: to jsem taky cetla
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    EXX: Nekde jsem kdysi davno cetla, ze to jde vytecne kolou...ale je mozny, ze to byl hoax.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    EXX: solnej roztok v nadobe s alobalem?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    STEPNI_VLK: no jo,ale jak na rudej lak na nehty co nejak ukapl na svatecni rucne vysivany ubrus,ze...
    EXX
    EXX --- ---
    tip na čištění stříbra ? filtr mlčí
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PARCELKA: teplem. priloz na skvrny savy papir, pijak nebo filtracni papir a lehce prezehluj, barva s voskem by se mela vpit do papiru
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    nevíte, čím bych mohla vyčistit voskovky z nábytku? např. z bílých dveří jsem dostala jen vrstvu voskovky, ale zůstaly tam barevné skvrny, které ničím nejdou dolů....děkuju moc!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Čištění skvrn

    • Jistě už na vás někdy stříkla šťáva z teplé klobásy nebo vás při vaření zasáhla kapka prskajícího oleje. Výsledkem podobné nehody je mastná skvrna. Místo nejdříve několikrát vytřete benzínovým čističem skvrn. Vytvoří-li se na látce "mapy", přidejte do čističe trochu soli. Pracujte venku nebo u otevřeného okna, abyste nevdechovali výpary, a a v žádném případě ne u otevřeného ohně! Po vyschnutí ještě místo vytřete vodou. Nemáte-li benzínový čistič, můžete k čištění použít rozpuštěnou sůl v lihu nebo čpavku. Některé skvrny tohoto druhu neodolají vodě s přísadou jaru.
    • Při konzumaci uzenin na zahradním dýchánku i jinde může dojít k další nepříjemnosti v podobě hořčicových skvrn na vašem oděvu. Skvrny vyperte v teplé vodě se sodou nebo je zkuste vymýt saponátovým roztokem.
    • Skvrny od červené řepy a červeného zelí dovedou také pěkně zkazit náladu. Odstraníte je prokapáním 5% roztokem čpavku ve vodě a proklepáním kartáčkem do čisté nasákavé podložky. Pozor, aby se barvivo neotisklo zpět na čištěnou látku. Nakonec místo potřete mýdlem, setřete pěnu a propláchněte látku vodou.
    • Při sběru borůvek (ale i rybízu a dalšího podobného ovoce) si obarvíme nejen jazyk a zuby, ale často i triko nebo kalhoty. Skvrny vybělte poťukáváním klůcku namočeného v peroxidu vodíku a vyperte ve vodě. Znečištěné místo můžete také vyčistit vodou se saponátem či kyselinou citrónovou. Nechte chvíli působit a smyjte vodou.
    • Při skotačení v trávě se nám občas obarví kolena i jiné partie sytě zelenými skvrnami. Tyto skvrny čistěte nejprve lihem, pak promněte vodou a dočistěte některým ze saponátových přípravků.
    • Kdo se nezašpiní od trávy, protože lez po stromech, může přijít např. ke skvrnám od čerstvých vlašských ořechů. Skvrny na pokožce čistěte terpentýnovým olejem. Na látku můžete použít (dejte pozor na pokožku!) kyselinu vinnou. Na potřebné místo ji nanášejte špejlí obalenou vatou.
    • Nejen chováte-li sami ptačího miláčka, může se vám přihodit nemilá příhoda související s ptačím trusem. Skvrnu nechte zaschnout, důkladně ji vykartáčujte, podložte hadříkem, zvlhčete 4% octem a proklepte kartáčkem do podložky. Nakonec propláchněte vodou.
    • Při vaření i domácím kutění se občas přihodí nějaký ten drobný úraz, při němž ukápne pár kapek krve. Skvrny od této vzácné tekutiny odstraňte co nejdříve. Namočte postižený kus látky do studené vody s přísadou některého z namáčecích prostředků nebo soli a vodu několikrát vyměňte. Nakonec přeperte v horké vodě.
    • Pejskaři a chovatelé koček tvrdí, že chlupy jejich čtyřnohých kamarádů ulpívají i na těch nejméně pravděpodobných místech, a mají pravdu! Odstraníte je navlhčenou houbou nebo kartáčem zvlhčeným lihem.
    • Kdo z vás se při čištění kamen zapomene vysvléci z nedělního obleku, zbaví jej sazí nejspíše měkkou střídou chleba.
    • V parných dnech můžete na sobě náhle objevit skvrnu od asfaltu a dehtu. Tuto hmotu nejprve seškrábněte z látky zahřátým nožem. Látku podložte hadříkem a čistěte čističem skvrn. Podložku podle potřeby vyměňujte.

    A toto je poslední kapitola aneb zazvonil zvonec a radám strýčka vlka je konec. ;)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: ne. Kdybych měl, doporučil bych.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    WAMP_ELF: nemáš nějaký biologický čistidlo vyzkoušený?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    PETRA_CHATEAU: Peto zkus se mrknout na http://www.euronabycerny.com/ budem s Karoloinou mozna brzy objednavat, tak se pridej:-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: Existujou i biologický čistidla, předtím zkusit rozebrat co se dá, jsou na to i nějaký šťouradla a samozřejmě zvon.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    tak je něco na ty odpady? vy ste mě úplně zazdili.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Úsporná kuchařka

    • Ne vždy je v dosahu chladnička. I za teplých dnů však uchováme bez nebezpečí maso do druhého dne, potřeme-li je octem nebo zabalíme do utěrky namočené v octové vodě. Maso tím prý zároveň zchutní a zkřehne. Platí to zejména o hovězím. Vepřové maso se zase doporučuje potřít solí. Veškeré maso ochrání po nějaký čas dřevěné uhlí nebo zábal do kopřivových listů.
    • Sýr uchováme dokonale čerstvý, položíme-li jej pod nádobu (poklop) spolu s miskou naplněnou slanou vodou. Zatvrdlý sýr změkčíme, položíme-li jej na několik hodin do mléka.
    • Majonéza i šlehačka drží dobře tvar při zdobení dortů, salátů a studených mís, přidáme-li do ní trochu aspiku (želatiny). Může se nám ovšem stát, že potřebujeme pohostit návštěvu, ale nemáme ani majonézu, natož šlehačku. Obojí si můžeme vyrobit ze surovin, které obvykle doma nechybějí. K výrobě šlehačka potřebujete jen máslo a mléko. Osminku másla rozšlehejte mixérem v 15 cl mléka a nechte v chladnu několik hodin ustát (čím déle, tím lépe). Budete překvapeni, jak snadno se tato šlehačka ušlehá a dobře drží tvar i bez ztužovače.
    • Recept na majonézu jsem převzal z jedné kuchařky z minulého století, doufám, že vám bude chutnat. V hrnku rozmíchejte dvě lžíce stolního oleje se lžící hladké mouky, nejlépe zatepla. Po vychladnutí přidejte žloutek, ještě lžíci oleje, lžičku octa (vinného), pár kapek citrónové šťávy, špetku cukru, lžíci sladké smetany a podle potřeby soli. Kdyby se vám snad majonéza zdála málo hustá, stačí ji za stálého míchání přihřát.
    • Sníh z bílků se nejlépe ušlehá, mají-li bílky teplotu asi 20 stupňů. Ztuží a zpevní jej špetka soli.
    • Aby se tuky při smažení nepřipalovaly a neprskaly, přidejte do nich špetku soli nebo plátek syrové mrkve. Ne všechny tuky se hodí ke smažení.
    • Těsto se vám při zpracovávání nebude lepit na ruce, když si je před prací namažete tukem.
    • Teplotu trouby můžete změřit proužkem tenkého papíru. Pokud po třech minutách papír zežloutne a pokroutí se, je trouba vlažná a upečete v ní leda piškot. Pokud je proužek žlutohnědý, je trouba vyhřátá asi tak pro bábovku, dort nebo vánoční cukroví. A jestliže papír za tu chvíli docela zhnědne, je teplota v troubě vhodná i pro vánočku, buchty nebo mazanec.
    • Aby sůl nezvlhla a nemuseli jste ji ze slánky dobývat, vložte do slánky několik zrnek rýže nebo suchého hrášku.
    • Zvadlý zelený salát občerstvíme, namočíme-li jej v teplé(!) vodě.
    • Starší a vyschlé vlašské ořechy vložte na několik dnů do slané vody. Půjdou pak nejen dobře vyloupat, ale budou vám i víc chutnat. Ořechy, které nejdou vylouskat, můžete zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat působit páru a vodu až do vychladnutí. Pak ořechy snadno rozpůlíte nožem a jádra se vyloupnou celá.
    • Při mletí strouhanky se obvykle utrousí spousta drobků. Zkuste přes mlýnek přetáhnout sáček a zajistěte jej gumičkou. Budete mlít přímo do pytlíku a bez nepořádku.
    • Řízek připravený ke smažení zkuste po obalení moukou a strouhankou ještě omočit ve šlehaném bílku. Výsledek vás příjemně překvapí.
    • Mléko ani polévka nepřekypí přes okraj rendlíku, pokud potřete okraj nějakým tukem.
    • Máte-li chuť na topinky a chléb se vám zdá již příliš suchý, potřete jej trochou mléka.
    • Zbytky chleba můžete zužitkovat různým způsobem. Oschlé kousky rozvařte ve vodě a zahustěte trochou jíšky. Přidejte zeleninu. Vylepšete vajíčkem a získáte chutnou polévku.
      Jednotlivé krajíčky zvlhčete lehce mlékem, proložte plátkem sýra a šunky, smočte ve vajíčku a osmažte. Výsledkem jsou výborné obložené chleby, které můžete vylepšit ještě okurkou, paprikou nebo jinou zeleninou položenou navrch.
      Chlebová strouhanka je výborná pro zahušťování guláše, omáček atp. Dodá pokrmům lepší chuť než mouka!
    • Těstoviny se u nás vaří až doměkka, ale není to jediný způsob. Tam, kde jsou těstoviny hlavním pokrmem, se vaří jinak. Italové vaří špagety 5-6 minut, makarony též, drobné zavářky do polévky 3 minuty. Potom hrnec odstaví, zakryjí utěrkou a obsah nechají dojít. Polévkové nudle 10 minut, špagety a makaróny 20 minut.
    • Jablečné slupky uschovejte a dobře usušte. Je z nich výborný a zdravý čaj!
    • Vejce při vaření nepraskne, propíchnete-li je jehlou na tupém konci. Do vody můžete také přidat trochu octa.
      I prasklé vejce lze uvařit. Opláchněte je nejprve studenou vodou a pak je hoďte do vroucí vody. Zaručeně nevyteče.
      Nemáte-li po ruce hodinky, pak si pamatujte, že vložíte-li vejce do studené vody a dáte vařit na mírný oheň, pak ve chvíli, kdy voda přejde do varu, jsou vejce na hniličku.
      Poněkud více naprasklá vejce vám také nemusí zkazit snídani. Dejte je nad páru (na cedníku) a minutu či dvě podržte. Bílek ztuhne a pak můžete vajíčko směle vařit dál podle svého obyčeje.
      Čerstvé vejce od starého rozeznáte nejsnáze ve vodě. Zatímco čerstvá klesnou ke dnu, stará vejce plavou.
    • Pomeranč nebo grapefruit každému chutná, ale ne každému se chce jej loupat. Loupání kůry, a zejména bílé blány pod ní si usnadníte, když plod na chvíli ponoříte do vroucí vody.
    • Citrón je pozoruhodný plod použitelný mnoha způsoby. Ten nejpřirozenější, který vám vřele doporučuji, je sníst jej. Citrónem je dobře se mýt (po vymačkání šťávy do čaje) a citronová šťáva je univerzálním čistícím prostředkem. Citrón je také výborným lékem, a to nejen na kurděje, jimiž trpívali středověcí námořníci, ale i na obyčejné nachlazení a bolesti v krku. Zdá-li se vám citrón málo šťavnatý, zkuste jej před rozkrojením manačkat a prohřát ve vodě. Budete se divit, že se do něj tolik šťávy vůbec vešlo!
    • Mléko ze sáčku co nejdříve vylejte a uložte je do vhodnější nádoby - do skla, keramiky, porcelánu. Aby mléko nezkyslo, můžete do něj dát kostku cukru nebo list křenu. Máte-li rádi mléko kyselé, nechte je co nejrychleji zkysnout. Staré zkyslé mléko z ledničky není dobré. Při nízkých teplotách se totiž množí i jiné bakterie než ony lahodné lactobacilus acidofilus, což se pozná na chuti mléka.
      Zkyslé mléko můžete použít k výrobě tvarohu. Mléko povařte a přeceďte přes řídkou tkaninu (čistou plenu). Ještě zatepla plenu kroucením utáhněte, aby vyteklo co nejvíce syrovátky. Zavázaný uzlík nechte odkapat a za hodinu nebo raději dvě rozbalte. Vlastnoručně vyrobený tvaroh vám bude chutnat lépe než kupovaný, pokud jste ovšem použili mléka zkyslého, a ne zkaženého.
      Přímo kouzelný účinek má mléko pro ty, kdo nemají rádi rybí pach. Stačí namočit rybu na nějaký čas do mléka a pach zmizí. Stejně působí mléko na zvěřinu. Rovněž pach vařeného květáku je libý jen pro skutečné květákové labužníky. Pár kapek citrónu nebo troška mléka pach přinejmenším zmírní, možná že jej odstraní docela. Hlávku květáku navíc mléko pěkně vybělí.
    • Brambory jsou pro nás nadmíru užitečnou plodinou. Pocházejí z Ameriky, ale vy byste o nich měli vědět především to, že klíčící brambory se připravují na období růstu, a nikoli na váš talíř. Proto obsahují solanin, který je mírným jedem. Je tedy lépe klíčící brambory vařit loupané, i když se to obvykle nedoporučuje, protože pod slupkou je nejvíce vitamínu C.
      Může se také stát, že vám brambory namrznou. Jsou poněkud nechutné, ale jedovaté nikoli, takže si můžeme odpomoci. V místnosti s teplotou kolem 15 stupňů ponecháme postižené brambory po několik dnů "vyvětrat". Při vařené měníme několikrát vodu (teplou za teplou) a přidáme lžičku octa. Pak na nich nic nepozná ani zvláště mlsný jazýček.
      Pokud vás napadne uvařit brambory ve vývaru připraveném na polévku, budou zvláště chutné. Rychleji než obvykle se brambory uvaří v tlakovém hrnci, ale také když k nim přidáme lžíci tuku nebo sklenku piva. Také jsem kdesi četl, že je možné brambory navléknout na pletací jehlici. Kov přivede do brambor více tepla.
      Opékáte-li brambory na pánvi, obalte je nejprve v hrubé mouce. Získají na vzhledu i na chuti.
    • Knedlíky se nerozvaří, přidáte-li do vody špetku hladké mouky.
    • Máte-li obavu, že by se vám při vaření pokrm mohl připálit ke dnu, položte do hrnce porcelánový talířek.
    • Nakrojený salám zabezpečíte proti osychání potřením bílkem nebo sádlem.
    • Kosti už jednou vyvařené upražte pořádně v troubě (při pečení jiného pokrmu). Sekáčkem nebo paličkou je pak roztlučte a můžete vařit nový vývar. Bude lepší nežli ten z prvního vaření.
    • Okurku zachováte svěží, postavíte-li ji do nádoby s vodou stopkou dolů. Voda by měla okurce sahat asi "do půli těla". Rovněž je možné celou okurku potřít vaječným bílkem.
    • Párek zkuste někdy ohřát nasucho. Malý kastrůlek s párkem vložte do většího s trochou vody a ten dejte na plotnu. Uzenina se nevymáčí a vůní a chutí připomíná výrobek vytažený z udírny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Meteostanici ze šišky jsme měli každý rok na rodinno dovolené pod stanem, když jsem byla malá :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam