• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALRAUNEPetra Neomillnerová, zaklínači a jiná verbež
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Amelie skoro hotova :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Já taky, je to prostě dobrák. Proto je odsouzen trpět. A po tom, co jsem dnes spadl v práci z rampy, už i vím, jak se cítí zaklínači po obzvláště náročném výcviku :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZOIDBERG: Volmara mám ráda :)
    LANC
    LANC --- ---
    ZOIDBERG: Musím říct, že já jako čtenář jsem rád :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZOIDBERG: no však právě tohle jsem měla n amysli :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZOIDBERG: S tím, co měl, dělal, co mohl :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U Loty to moc nezabralo, chudák dobrák Volmar - opravdový to kladný hrdina.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZOIDBERG: Připadá ti v mých knihách málo výchovy dívek v pubertě, nebo co? :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Raději nebudu šířit své názory na výchovu dívek v pubertě, když si vzpomenu na své sestřenice... škoda mluvit. Přísnost musí být. Nějak jsme se dostali mimo mísu a téma.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZUZKAOU: Ona ze svého syna určitě nechce vychovat mrzáka vhodného pro Skálu. A ona sama přišla o matku jako dítě, ale nevyrostla ve skále, myslím, že to tam někde na začátku knihy je, že tam přišla proto, že zabila svého bratra.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: Mám takový pocit, že právě základem tradiční italské rodiny je rozmazlování synů do určitého věku a přísnost na dcery. Ze strany matky.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TANAIS: Nenech se zmást, strategie mafie je dlouhodobě velice úspěšná, a to i kvůli důslednému udržování tradičních, časem ověřených hodnot typu úcta a poslušnost k rodičům (přičemž mafie je vlastně rozšířenou rodinou). Domnívám se, že klíčové slovo je to "důsledný". I já mám rád tradiční hodnoty :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: Tyhle psychologizující profily či co budou určitě na amerických webech pro fanoušky seriových vrahů a podobných kámošů.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: hele kdyz teda psychologizujem, znamena to, ze podle tebe Alke aby byla vnitne konzistentni, budto nema poruchu attatchmentu a nemuze byt vrazedkyne, anebo ma a muze byt vrazedkyne, ale tim padem i mizerna matka?
    A zajima me to ze v posledni dobe resim pro jednu urban fantasy hru psychologii zenskych kriminalnic :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TANAIS: to nic, to je jen můj záchvat psychologizování, což je při čtení beletrie spíše nešvar :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZUZKAOU: ... eh, mám dvouměsíční dvojčata, nemůžeš po mně chtít, abych v půl osmý večer četla něco v antličtině :-)))

    Ale co to přirovnání k rodinné tradici v italské mafii? Pokud tedy správně chápu to, co máš na mysli oním připoutáním, i v těchto rodinách funguje fixace na matku, resp. rodiče, jsou vychováváni v úctě k rodině a jak to s nima dopadá, že ano.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TANAIS: no já to beru spíš ve vztahu k Nixovi a k tomu, že evidentě tento má k matce bezpečné připoutání a právě proto jaksi z něj zatím neroste polámaná bytost vhodná pro Skálu.

    Zničené připoutání právě u děcákových dětí způsobuje to, že jim pak nefungují "pudy", podobně jako se vymažou u spousty zvířat v zajetí a kdoví jak to je u stejných zvířat v divočině, protože tam se to blbě kontroluje ...

    Ale uznávám že se mi nechce věřit na to, že by těhotenské a laktační hormony mohly zcela změnit osobnost člověka, že maximálně zvýrazní již přítomné rysy + nějaké ty změny v pozornosti, zaměřní zájmu a tak ...

    Ale to je tady zcela OT a stejně to je ve výsledku záležitost názoru, než že by to šlo nějak objektivně rozhodnout.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZOIDBERG: tak jo, půjdu s pravdou ven. Dítě skály je pro mě "nejpsychologičtější" kniha od Petry, právě z toho mateřského hlediska. Tedy - já bych to klidně napsala i bez těch uvozovek, ale to byste mě fakt asi už považovali za totálního úchyla, což samozřejmě nejsem :-)))

    Kromě toho je tam taky sem tam nějaký to znásilnění a to člověka hned povzbudí :)


    ZUZKAOU: tohle vnímám jako Petra - pudová záležitost. Kromě toho nevím, co je "dobérho" na tom, že matka bez mrknutí zabije kohokoli, kdo se na dítě křivě podívá :)
    Ale takhle - Alke má moc a prachy, což drtivá většina rodičů, jejichž děti končí v děcáku, opravdu nemá. Je to přeci jen jiný typ rodiče. V realitě by tomu - dejme tomu - odpovídalo fungování italské mafie a její vztah k rodině.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZUZKAOU: No, Alke ale vyrostla v rodině, do Skály přišla až cca v 17 -18 letech. Jinak, znala jsem dva lidi, co prošli děcákem a s oběma to vzalo špatný konec, takže tomu obecně věřím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam