• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Taky jsem zvědavá :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Rozhodně. :-) Musím si akorát dát opravit foťák.
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Až přijde, tak vyfotit a vystavit. :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Jo, a úplně jsem zapomněl - dostal jsem mail ze Subterreanu, mám na cestě limitku. :-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    BORGDOG: jj to uz jsem nekde cetl cajzle :D tak si to uzivej :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROMI: Co vím, tak nejpozději v prosinci. Já už betačtu první kus překladu. ;-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    kdy ze ma vyjit u nas ten posledni dil?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Napadlo mě, že bych to měl dát také sem. Před pár dny jsem dočetl "Noc nožů," ale musím říct, že dojem z toho nemám moc dobrý, převažuje zklamání.

    Přestože se román odehrává na kratičkém časovém úseku a jen se zlomkem počtu postav běžných u Eriksona, Esselmont nedokáže psát tak, aby dění zůstalo přehledné nebo aspoň vytušitelné. Platí to hlavně pro celkový rámec, ale i mnohé scény, kde jsou pohromadě víc než tři lidé. Jakýkoliv humor je mu také cizí, takže všechno je smrtelně vážné a osudové, až člověk pomalu začne zívat. Postava Kisky je na zabití – už někdy v polovině jsem si přál, aby měl nějaký Spár lepší mušku nebo nějaký ohař větší hlad. Pak je tu tvorba „obrázků na efekt.“ Esselmont vytváří zbytečné, přehnaně silné postavy, jen aby jim dopřál pár hezkých scének a nechal je nezřídka notně hloupě zemřít. Nejvíc je to vidět u Rybáře – evidentní snaha vycpat knihu nějakou ne moc okatě trčící vatou. Nechtěným výsledkem je pak dojem, že úplně každý somrák v Malazu je ve skutečnosti tajný velemág, bývalý šampion či herold kde jakého boha.

    Plusem je naopak „zaplňování mezer.“ Přes sympatickou postavu Kelena poprvé „uvidíme,“ jak byl zlomen Meč, jak proběhlo uchvácení Trůnu stínů a další věci, které jsou v různých dílech hlavní ságy jen zmiňovány nebo různě naťuknuty. Potěší i „staří známí zamlada“ jako Tayschrenn či Mrzena. Nakonec si ovšem uvědomíte, že namísto příběhem Esselmonta se nejvíc bavíte narážkami na příběhy Eriksona, a to není dobrá známka. „Noc nožů“ skutečně pasuje k tomu, o čem Erikson v předmluvě ujišťuje, že není: Fanfiction ze světa Malazské knihy padlých. V tomto rámci celkem zdařilou, ale za „předlohou“ notně zaostávající.

    60%, a musím říct, že touha přečíst si další Esselmontovy věci dost ochladla. I když si v epilogu hezky připravuje půdu na pokračování.
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: to je dobrý, škoda že si asi nikdy nepřečtu v originále třeba Vonneguta nebo Remarqua
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: Jenom anglicky, do českých verzí jsem leda nahlížela. Obecně dávám přednost originálu před překladem, pokud mu rozumím, mám pak jistotu, že dostávám to, co autor zamýšlel. Překlad je vždycky ošemetný a vždycky nasbírá nějaké nepřesnosti.
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: jj, zkusím to tam zkopírovat...ty čteš Malaz spíš anglicky, hm? je v tom velký rozdíl? Třeba u Kinga se mi stává, že když čtu knížku podruhé v ang tak dostane takový nějaký větší rozměr, nevím, jak to přesně popsat
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: Tak to netuším. Zkus se zeptat vedle ve SCI-FI diskusi, bývají tam v podobných identifikacích poměrně úspěšní.
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: dokud tam byla nějaká taková "tajemná linka" tak to bylo dobrý, ale ta se nějak časem vytratila..mno co
    čistě náhdou, neznáš nějakou serii podobných knížek - i když to je asi spíše sci-fi - jednalo se tam o napadení Země mimozemšťany, létali v oválných vejčitých bílých lodích, lidi nakonec skončili jen v několika málo rezervacích...a samozřejmě tam byl nějaký odboj, který proti nim bojoval, ale už přesně nevím co nebo jak, je to hodně dlouho, co jsem to četl - bylo to aspoň 10-15 knížek, krátkých (něco jako LS)...nevíš náhodou?? :))
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: Jo, já toho kdysi pár dílů četla, ale už si z toho nic nepamatuju, akorát že to bylo pořád stejné.
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: to celkem i jo, teď mi knížka aspoň vydrží hodně dlouho, s LS to bylo pořád nějaký nahrávání a upravování formátů :-/
    Jaghuti ne, ani žádná magie, ale mělo to něco do sebe, dost svérázná myšlenka (několik kilometrů ledu nad povrchem země i oceánem, jen led a sníh...a železnice :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: No, tak tos měl asi docela razantní přechod. :) (Pokud teda nejsou někde v Ledové společnosti Jaghuti, ale něco mi říká, že to není moc pravděpodobné.)
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: tak tos měla fajn, já na to přišel náhodou..tuším že zrovna přes legii, přešel jsem na Malaz z Ledové společnosti, ale ta mi přišla asi po 20 knížkách tak už nějak pořád stereotypní...a studená :-)
    pravda, že u Eriksona nějaké, takové ty hloubavé a sebezpytující pasáže občas přeskakuju, ale jinak píše více než poutavě
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: Já byla naštěstí varována předem, takže jsem to brala trochu jako výzvu. :)
    MESCALIN
    MESCALIN --- ---
    IDLE: minimálně těch postav tam je dost, málem mě to odradilo, když jsme otevřel Měsíční zahrady a hned na začátek takový telefonní seznam :D ale vyplatilo se, o tom žádná...
    IDLE
    IDLE --- ---
    MESCALIN: Bohužel s přibývajícími díly trochu klesla píle, z osmičky tam ještě něco je, ale z devítky téměř nic. (Já jsem na přidávání jmen moc líná, tak jsem vždycky jenom doplňovala ta anglická a případně opravovala překlepy, ale taky už jsem tam nebyla ani nepamatuju.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam