• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: No, k té části poslední věty za "aby" - myslím, že kdokoliv něco podobného čekal nebo ho to překvapuje, zaslouží si být sežrán eleintem a jako kosti vyplivnout do azathu. :-)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Cyve, to sem dávno ;)

    HATOR: Tak to jooo, IMO se ti to časem hodně prosvětlí, minimálně první polovina je prostě matoucí, tím spíš, když se člověk chytá známých věcí.
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Já psala, že jsem ve třetině a doufám, že to nějak vysvětlí - z tvého chápu, že jsi již dočetl a vysvětleno bylo, což mi činí jen radost.
    Z předchozího - a netvrdím, že to chápu správně (očividně tedy nikoliv) - jsem dospěla k názoru, že u Mother Dark a jejími syny to tak nějak všechno začíná, první božstvo a tak. A ano, jsem ráda, že to není "dáme chlapečkovi velký meč a pošleme ho někam, cestou dospěje, stane se z něho spasitel světa, spasí svět...", ale musím říct, že mi Forge zatím moc nesedne, a nemyslím, že je to tím, že po bombastickém finále desítky je to takové pomaleji plynoucí, a trochu mi na druhou stranu přijde, že autor lehce tlačí na pilu, aby nic nebylo tak, jak si čtenář po Malazu myslel, že by mohlo být.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROMI: Čteš Eriksona? Čteš! Tak se nevykrucuj, už máš taky Kainovo znamení!
    IDLE
    IDLE --- ---
    HITOMI: Á, kavárny! Já si říkala, že jsem určitě na něco zapomněla. :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    IDLE: asi nejsou tak sexy :) nevim snazim se ale nekolik let nebyt :) a dari se mi to myslim :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    IDLE: zabiraj v kavarnach misto slusnym lidem :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Co mají všichni proti intelektuálům? :(
    ROMI
    ROMI --- ---
    IDLE: takze ulrik nasal jeho esenci a stava se z nej intelektual :) do pyce :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ROMI: To Erikson taky. :) (Teda nevím jak v překladu.)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: pouzivas na me trosku moc cizich slov :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: Tak ono je to tím, že
    a) Andii jsou z jiného světa, paralely k Wu jsou...mimo
    b) Stagnace a melancholická nečinnost vyplývající z rigidní společnosti Andii je leitmotiv celé knihy a ostatně celého vytvoření Tiste Andii...a zároveň se skvěle ukazuje proč vypadají Tiste Liosan tak, jak vypadají. Vždyť samotná postava Mother Dark ukazuje, jak moc mají Andii problémy s adaptací, přijetím náboženství atd.
    c) ne, nejsou na začátku, je to plně rozvinutá společnost, která porazila Jhelecky, Forulkany a adaptuje se z polytheismu na násilně vnucený/ darovaný monotheismus.
    d) I přes to všechno se mohou zdát být inferiorní kvůli přítomnosti Azathii a Jaghutů, kteří pořád jsou jaksi spíš bohy a polobohy - a zároveň sami Azathii hledají cestu skrze to, čím vlastně být, tedy jestli bohy nebo ne.

    Jinak jsem moc rád, že to nepíše jako standardní, nudné a dovolím si říci tupé fantasy "tady máte slovníček, mapičku, rodokmen a rochněte si", přeci jen je vidět, že má za sebou anglosaský styl archeo-antropologie a tedy vzdělání určitého typu... z čehož vyplývají i tyhle kvality.

    A pokud ti přijde, že to není logické, buď jsi tu knížku ještě nedočetla a nebo nevím, jak ji čteš :) Ale nechci se hádat o slovíčka...;)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ULRIK: ale máám, jsem se prokousala už do cca 1/3 :) jen to ale jde vždycky po malých krůčcích :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Já nemám pocit, že by ve Forge of Darkness byla Andijská civilizace na začátku, naopak, mluví se tam o úpadku. Spíš si představuju, že do tohohle stavu nějak dospěli, pak přišla krize a těch pár zbylých už tu jejich civilizaci nikam neposunulo, žijí dál v tom, do čeho se narodili (a s dalšími generacemi to moc nepřehánějí, těch pár mladých, co jsme viděli v Dani a kolem, jsou spíš výjimky). V takhle hrubém pohledu mi to vcelku smysl dává, i když chápu, že při podrobějším zkoumání by se mouchy určitě našly.
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Nechci se hádat o slovíčka, ale civilizace Tiste Andii je pořád stejná bez ohledu na to, na kterém světě je. A tam mi nějaký ten vývoj prostě chybí. V Malazu se několikrát zmiňují statisíce let jejich života, tady jsou zřejmě (nakolik jsem to zatím pochopila) na začátku - no, a už jsou docela vyspělí. A dál se to právě nemění vůbec. Bez ohledu na to, jak se vyvíjejí nebo nevyvíjejí ostatní inteligentní druhy. Ono je hrozně těžké tohle umyslet - zvládl to Louis Cha, ale jen proto, že jeho fantasy jsou v podstatě zasazené do reálného světa, do jisté míry to zvládl Gemmell, ale jinak moc nikdo. A pro mě bohužel ani Erikson - ale možná mi to v dalším textu vysvětlí a bude to logické. Zatím teda není.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Co se týče vyspělosti civilizace, tady to podle mě souvisí s tím, že je to civilizace odjinud, ne stejný svět. Takže i když v malazském světě předci lidí ještě používali kamenné nástroje, Tiste Andii v Kurald Galain mohli být klidně napřed. A pak už se dál příliš nevyvíjet, zvlášť když jich vlastně zbylo jenom pár, to taky vcelku dává smysl.

    Jestli je terminologie nekonzistentní nebo jinak nedoladěná jsem si všimnout nestihla - ale ono to u pouhého čtení asi ani tolik nevyplyne.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Mě na Forge trochu zaráží vyspělost civilizace. Malaz se tak nějak odehrává v rozmezí pár desítek let (ty hlavní linie), a při zmínkách o minulosti se objevují kostěné nástroje oproti kovovým a tak. Ale Andiové mají žít x tisíc let, a přitom ve Forge mám pocit, že jsem zase vlezla do Černýho Korálu "současnosti". Kapku mi to drhne. A další Eriksonův nešvar (ale možná jen můj dojem), jak je to první díl, lítá tam spousta termínů jen tak luftem neukotveně a podle mě i kapku neumyšleně. Termíny jako takové by mi nevadily, je to vlastně jeho pracovní nástroj, ale ocenila bych, kdyby se třeba na psaní velkorodů ujednotil, jak tomu vlastně chce říkat.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Ale půlku postav člověk už zná - aspoň podle jména teda, kontext je přece jenom jiný, většina jsou mladí zobáci. :) (To mě fascinuje, kolik z nám již dříve známých Andiů se narodilo v rozmezí několika let nebo maximálně desítek let.)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: tak to je v pohode, GoTM se mi cetlo v pohode uz poprvy vcelku :) vlastne jsem to cetl jen jednou :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Spíš je to jako když jsi poprvé četl GotM...hodně věcí je neznámých a nebo "jinak", než člověk čekal:)
    ROMI
    ROMI --- ---
    to je tak slozity ta Forge? nebo jen spousta neznamych podobnych jmen?
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATEEJ: A ze sluchátka se ozvalo: "Ale prosím, jak si přejete."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam