• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SID311: Přesně. Problém vidím v tom, že Noc nožů doslovně "předhodí" něco, co by si měl čtenář odvodit v Malazské sérii postupně. Není to "spoiler" v klasickém smyslu, ale jeho rysy má, a navíc K TOMU ještě bude působit stejně zmateně, jako Malaz samotný. IMHO je chyba, že je "Noc nožů" vedená jako první síl série. Ta měla být samostatná, jen coby "součást světa." A rovněž souhlasím s názorem, že to je vlastně fanfiction, i když na to neshledávám nic negativního.
    SID311
    SID311 --- ---
    IDLE: Ani Noc nožů bych nedoporučoval, sice popisuje události z doby před hlavním dějem série, ale tak nějak retrospektivně - vysvětluje události načrtnuté v hlavní sérii a skoro bych řekl, že s jejich znalostí tak nějak počítá.

    (a navíc mi z Esslemontových knih připadala nejhorší)
    SID311
    SID311 --- ---
    Když tak uvažuju, možná by šel číst samostatně Stonewielder (návaznost tam je, ale ne bezprostřední a odehrává se izolovaně od ostatních událostí), hůře Return of the Crimson Guard, Blood and Bone a asi ještě hůře Orb, Sceptre, Throne.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    IDLE: Jojo, jde mi jen o Noc nožů. Už názvu Návrat rudé gardy jsem vytušil, že tomu asi něco předchází :D

    IDLE
    IDLE --- ---
    SID311: No, zrovna Noc nožů se odehrává před většinou Eriksona, takže tam by to zase až tak nevadilo - ale vyšla později a možná už počítá s nějakými znalostmi, to si teďka nedokážu úplně uvědomit.

    Každopádně s těmi dalšími Esslemontovými knihami bude chtít počkat, to máš pravdu.
    SID311
    SID311 --- ---
    SCHRAMM: Problém není v pochopení světa, ale v návaznosti na události. Bauchelain a Korbal Broach dějově nenavazují na romány, jen se odehrávají ve stejném světě, Esslemont na Eriksona navazuje i dějově.
    SID311
    SID311 --- ---
    Já bych to spíše nedoporučoval, protože knihy od Esslemonta vesměs navazují na Eriksonovy (odehrávají se vesměs po prvních pěti dílech Eriksonovy série), takže myslím, že by to přehlednosti výrazně uškodilo.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    IDLE: Právě to si tak nějak říkám. A počítám s tím, že tohle nebude stejně na jedno přečtení, takže jsem smířenej s tím, že leccos postřehnu nikoliv na poprvé. Alespoň to všichni říkají :) U potoků krve jsem ten problém neměl, že bych se ztrácel z neznalosti - i když prý přesně v tom je problém, že se mi samotné Potoky krve nelíbily, narozdíl od zbývajících dvou.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SCHRAMM: Tyjo, nedokážu odhadnout. Vlítneš rovnýma nohama do spousty narážek na dění, o kterém nic nevíš, ale to i u Eriksona, takže v tomhle ohledu to asi vyjde nastejno. Uvažuju, jak moc spoileroidní to bude, ale ono se toho v Malazu stejně děje tolik, že něco vědět dopředu není většinou žádný velký průšvih.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    Chci se zeptat, udělám velikou chybu, když začnu Nocí nožů (předtím jsem četl z Malazu jen Potoky krve)? Motivace je taková: pochytil jsem, že Esslemont má mezi příznivci Malazu horší pověst (ve smyslu méně talentovaného řemeslníka) ve srovnání s Eriksonem, ale leckdo připouští, že je to možná právě tím srovnání s Eriksonem. Jakože Esslemont není objektivně tak špatný, má jen tu smůlu, že je v logiky společného světa porovnáván v nevšedním autorem. Tak mě napadlo, že jelikož stejně čekám, že bych si ani s načtením několika Eriksonových knih udělal v tom světě nějaké zásadní jasno, že by možná bylo přínosné dát Esslemontovi šanci ukázat se takový, jaký je :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Ach, jak moc by se mi líbilo, mít tohle v knihovně... :-(

    House of Chains (preorder) by Steven Erikson — Subterranean Press
    http://subterraneanpress.com/store/product_detail/house_of_chains
    HATOR
    HATOR --- ---
    SCHRAMM: Není zač :)
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    HATOR: To by mohlo být další argument, který by moje úvahy nad investicí do čtečky vychýlil z roviny "dilema". Díky za info :)
    HEBORIK
    HEBORIK --- ---
    Eriksnova inspirace pro Fenerovo tetování? [ LA_PIOVRA @ Exotičtí lidé - fotogalerie ] :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    agentura se konečně pochlapila a malazský e-booky začnou vycházet od března
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MICHIGAN: Jestli to bude něco typu "Nekromanti ve vesmíru," tak ať už je to tu! :-D
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    BORGDOG: tak prave, 300 stranek, to je u eriksona jeste povidka :))
    jsem zvedavej, co z toho jako dlouholetej fanousek startreku do zari vykrese. i kdyz, ma to byt spis neco jako jeho parodie, tak uvidime, jak mu ty vtipny pasaze pujdou.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MICHIGAN: Kdyby povídka - to má být ukázka z chystaného románu. :-)
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    sci-fi povidka od Eriksona? vlastne, proc ne :)

    http://www.tor.com/blogs/2012/11/steven-erikson-willful-child-preview
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Tím líp. :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Nic moc neudělá, já ho tam měl. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam