• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    HATOR
    HATOR --- ---
    ZOIDBERG: Tak určitě nebude hned. Pokud se od Malazu prodá víc než pár desítek exemplářů elektronicky, nakladatel určitě nebude proti, ale vzhledem k tomu, že musí platit práva autorovi sakum pikum znova, tak se mu těch pár kousků prostě nevyplatí. Jo, měl to možná začít dělat zároveň s tištěnou knihou, páč teď už to mají všichni ehm odněkud jinud, každopádně prodeje nejenže nejsou omračující, ale nejsou ani na stav šul nul. A i práva na e-booky se prodávají jen na dobu určitou a pak hezky zase znova cáluješ. Tož tak.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    ZOIDBERG: njn, tak holt zůstanu u verze z Amazonu
    IDLE
    IDLE --- ---
    VODNIK: Ti Lovci kostí vyšli nějak utajeně, nevidím je mezi nejnovějšími knihami. Ale hlavně že jsou.
    ROMI
    ROMI --- ---
    ZOIDBERG: to jsou sulini zas ;)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODNIK: E-book „Stvoření temnoty“ prý nebude, zazpíval mi ptáček. Takže to zase bude jako obvykle.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Ještě eBook by to chtělo - http://www.talpress.cz/knizni-novinky/steven-erikson-stvoreni-temnoty/
    Ale aspoň vyšli na palmknihách Lovci kostí
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    IDLE: bezva, už bydlí na Kindle
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: No to mě... p...ředhoď azathu... :-O
    IDLE
    IDLE --- ---
    Půlnoční vlny - Steven Erikson - | Palmknihy.cz
    https://www.palmknihy.cz/pulnocni-vlny-154407.html
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Tak jsem si lehce zaexhiboval. :-)

    Blíží se Stvoření temnoty - POSTAVY.cz
    http://www.postavy.cz/novinky/blizi-se-stvoreni-temnoty/#258091
    HATOR
    HATOR --- ---
    SCHRAMM: Aha :D
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    HATOR: Ehm, zatím takhle leží :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    SCHRAMM: Jaký je ten drákula?
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    V popředí nejnovější přírůstek do sbírky - CD uskupení Caladan Brood

    HATOR
    HATOR --- ---
    ASHLEY: Nějakej dobrák pustil na net e-book asi měsíc před oficiálním vydáním (obou verzí).
    HATOR
    HATOR --- ---
    SCHRAMM: Hele, já chápu i druhou stranu, ta pravidla jsou nastavená blbě pro obě strany. Podle mě ideální by byl stav, kdy by si člověk mohl koupit k papírové e-book fakt za pár šupů, tedy více méně za cenu práce sazeče a rozumné marže pro nakladatele a provozovatele stránek, ale bohužel tam se platí práva celá znovu :( Akorát že něco jiného je trh, kde když si pár set tisíc lidí pořídí nelegální e-book, v podstatě se nic nestane (tedy stane, ale autor s nakladatelem hladem nejspíš neumřou), něco jiného je - bohužel - trh, kde už pár set lidí fakt hraje roli, a buď teda chceme překladovou literaturu, nebo se naučíme cizí jazyky a nazdar.
    Já ovšem před pár lety předpokládala, že touhle dobou už překlady z angliny ani nebudou vycházet, protože všichni budou umět anglicky :D
    ASHLEY
    ASHLEY --- ---
    HATOR: Co se Eriksonovi stalo s Willfull Child?
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    HATOR: U věcí, kde je takový rozptyl mezi e-podobou a papírovou knihou tohle bude asi vždy. Nepropaguju takové jednání, ale umím si živě představit, že pokud má někdo poctivě koupenou papírovou podobu, neřeší nelegální e-book. Sám čtečku nemám, ale přiznám se, že bych asi taky klidně spal s tím, že jsem autorovi, nakladateli a překladateli už jednou zaplatil, proč teda platit znovu a nově platit sazeče a grafika toho e-souboru? To je asi velké etické dilema a lze jen apelovat na slušnost, možná spíš fanouškovství, a poukazovat na to, že bez legalizace i e-souborů prostě nic dalšího nevyjde. Vyčůránky, kteří syslí data na HDD a bichličky v knihovně nemají neomlouvá samozřejmě nic.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Pro mě je Malaz a pár dalších sérií důvodem k tomu si české ebooky přestat kupovat úplně. Anglicky to můžu mít hned a mám jistotu, že od vydání papírové knihy k ebooky uplynou maximálně týdny a ne roky. Do Malazu jsem investoval už 3x (anglický ebook, český papír, český nedokončený ebook) a fakt mě to přestalo bavit.
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: A jako jo, nakladatel se k tomu odhodlával dost dlouho, to je mi jasný - zas ale Malaz u nás vychází nějakých 12 let, čtečky jsou fenomén posledních několika - tedy jejich rozšířenější použití. Oni ani agenti neumějí moc jednat, takže vůbec trvalo přes rok podepsat smlouvy (aby to nevypadalo, že se nakladatel jen blbě vymlouvá), a prostě když vidí, že se mu to neprodává, nebude vydávat další díly. Není sám, kdo to tak dělá. A tady jsme zas u debaty - zda začít kupovat od prvního dílu, aby nakladatel viděl, že se kniha prodává, a nemít jistotu, že to dovydává celé. Holt nejsme nějaká knihová velmoc, ten jazyk pro pár set až tisíc čtenářů dost omezuje, no. O tom, jestli kniha neskončí v propadlišti dějin, často rozhoduje pár set lidí, kteří si ji koupí, nebo nekoupí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam