• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ULRIK: Blood and Bone hoří ve finále na dvou věcech ( BACHA, SPOILER!!): V linii Saeng ten prapodivně mystický závěr, nějak související s Osserkem, ale naprosto nesrozumitelný - nebo aspoň já nepochopil doteď, co se tam stalo - a v zakončení linie Stahovače. To druhé bolí víc, protože Osserk ještě může být vysvětlen, ale Stahovač jedná naprosto nesmyslně. 80% děje se zdá, že jeho cílem je získat kus Chromého boha, aby se mohl vrátit a říct Ardatě "promiň, zlato, já se spletl, chci být s tebou, koukej co jsem ti přinesl na usmířenou!" Pak to ještě dává smysl, i s tou zradou Padlého. Ovšem v momentě, kdy mu na konci přeskočí, znovu Ardatu odmítne a vyzve Kazze, už to je naprosto WTF - PROČ se tedy do Himatan vracel? K čemu to všechno? On přece musel vědět nejlíp, čeho je Ardata schopná - když dám kopačky bytosti podobného typu, tak se hodně rychle snažím, aby mezi mnou a jí byla co největší vzdálenost a všechny dárky od ní skončily někde na dně moře. Strašně z toho řve, že Esslemont si prostě dopředu naplánoval "Stahovačův konec" (který, pravda, JE, pěkný) - a tak ho tam prostě narval, logika sem, logika tam. A tohle dělá u většiny svých věcí, bohužel.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    BORGDOG: Hele jo, cela paralela se Srdcem temnoty je super a fakt se mi líbila....ostatně, to je problém, mně se líbí spousta jeho myšlenek i atmosférickejch kousků. Jenže...jak píšeš...rozpadne se to. Nelogicky. Nesmyslně. Blood and Bone byl přesně ten příklad, no jak píšeš, do půlky cca nadšenej a pak jen WTF???????
    ROMI
    ROMI --- ---
    BORGDOG: skoda, prachmistri sli cist v pohode v AJ, uz mam precteno davno, ale Erikson mi nejde :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: to už jsem na nějakých zahraničních webech taky postřehla, o to víc se na to pokračování těším, pořád je ve mně kus toho masochisty :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Ne, to se skutečně nestihne. Jinak, Dana K. když jsem s ní o tom mluvil, shrnula svoje dosavadní dojmy takhle: "Není tam skoro jediná postava, která by byla fyzicky nebo psychicky v pořádku a hajzlové v jednom kus vyhrávaj. Nic takhle depresivního jsem snad ve fantasy ještě nečetla."
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: děkuji za odpověď :) takže se ho tedy do Vánoc nedočkáme, co? Ale Prachmistři vypadají podle popisku taky docela lákavě, tak bych se možná mohla i odhodlat k četbě jiného autora :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Jo, a co se týče "Fall of Light", překlad intenzivně probíhá. Zpozdilo se to, protože v plánu dostal přednost McClellan s Prachmistry a oboje dělá Dana Krejčová.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Já bych tak tvrdý nebyl. Esslemont umí udělat nádhernou atmosféru. Ta plavba Kazzovy lodi v BaB je jak něco ze "Srdce temnoty" a ty popisy pralesa nemají chybu. Jeho slabinou jsou finále. On se soustavně snaží napodobovat Eriksonova velkolepá "sbíhání", jenomže na to jde špatně. Co Erikson napíše spontánně a prostě to "vysype" z hlavy, Esslemont naplánuje jako divadelní přestavení - a pak postavy do toho plánu prostě rve a rve, bez ohledu na to, jestli to má logiku, anebo tam tahá jedno deus ex machina za druhým. TOHLE je jeho největší problém. Pořád doufám, že časem ho to přejde. Speciálně Blood and Bone bych ještě někdy ve dvou třetinách dal 100% - než to ZASE začal rvát do osnovy, co si připravil předem...
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: me to nechytlo ani do pulky Crimson guard, jsem to rozecetl trikrat za ty roky :) proste svet je vybornej, ale on to neumi napsat, Erikson je jinej kadr proste. Essle je jak pejsek a kocicka mi prijde
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Ani ne, protože on vždycky našlápne dobře a má fakt massive propriety

    Stonewielder - Crimson Guard, Korel, bitvy s těma mořskejma potvorama na zdi, invaze Malazu
    OST - Armáda Segulehů, povstal Tyrant Darijhistanu
    BnB - Kallor, původ Crimson Guard, novej kontinent
    Assail - TEN Assail, kde Tlan Imass umírají po statisících...

    A všecko to rozbředne. Všecko. Od půlky.
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: ok, dik :) ty jsi teda masochista :D
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Jak to vlastně vypadá s překladem druhého dílu kharkanas trilogy? Už mám skoro podruhé dočtenou Forge of Darkness a potřebuju pokračování! :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Soustavně se zhoršuje. Crimson Guard a Stonewielder jsou kvalitativně nejlepší. OST je solidní průser, BnB má skvělej nástup a rozsype se a Assail DTTO. Doporučuju přečíst si nějakej výtah, at si doplníš dost klíčový info k lore a netrápit se.

    Nicméně, rozečetl jsem Dancers lament a....zatím překvapivě OK.
    ROMI
    ROMI --- ---
    je ten Esslemont lepsi v dalsich knihach nebo je to porad stejny? Ja proste nedokazu docist asi tu Rudou gardu :) je mi to uz uplne jedno, co se deje a uz ani nevim, kdo je kdo :) tak nevim jestli to nasilim nejak docist a zkusit dalsi nebo se na nej uz proste vysrat :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    LITROP
    LITROP --- ---
    SWIST: ja bych do toho sel
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim.
    Neměl by někdo zájem hrát RPG settingem zařazený do Malazu, né nutně aby to jelo podle knih ale využití světa? Mě osobně by se nejvíc líbila tématika Paličů, ale to by záleželo na domluvě. Na systému IMHO tak úplně nezáleží. Jen upozorňuju, že bohužel nejsem schopný hru vést, byl bach jako hráč.

    Praha, na časech bychom se asi domluvili - za mě ideálně spíš nějaké pravidelnější hraní - je jednou jestli každý týden, nebo třeba 1. víkend v měsíci.. Ale aby to mělo nějaký řád.
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: jo asi tak na tu Charkanas, ta me proste bavila. Erikson to umi podat proste.

    a jinak to je jasny, ze jsou oba, to vymysleli spolecne, napady ma asi super, ale nepoda to proste zajimave, skoda :)

    jinak Abercrombie vydal sbirku ze sveta The First Law a sice tam toho deje neni, ale bavi me to i tak, co jsem to zatim rozecetl. Asi si to znova prectu vsechno od zacatku.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    VODNIK: Fakt? Ta mi přišla strašně ukecaná, ale tak nějak opak - bavilo mě číst i to, co mě nebralo dějově. Naopak u Esselmonta mě už sralo i to, co by mě zajímalo dějově....hlavně teda v posledních dvou knížkách.


    ROMI: Bohužel, oba se tak nějak cítí být vzájemnými majiteli universa (což je vlastně pravda), ale ICE je jen průměrnej vypravěč co se snaží vystoupit ze stínu SE.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    ROMI: mě to přijde docela slušné, na rozdíl od Charkanas kterou jsem dočetl opravdu jen z povinnosti
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: hmm cekal jsem to, smutny. Skoda skoda tech Segulehu. Mel by jen dodavat napady Stevenovi a ten by to zpracovaval :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam