• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    HATOR: tak víceméně z toho těžíme všichni, ale opravdu je špatný o tom psát? Co by podle tebe měl člověk reálně dělat, aby tedy nepil víno? Taky mi to teda nepřijde úplně debata na internety, ale už se tu beztak leccos odhalilo.
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Tak Američani to podle mě vůbec nemohli dát. Upřímně, je mi jedno, kolik to vydělává, ale začínám mít pocit, že Steven káže vodu a pije víno. Chápu, že si potřebuje odpočinout, brala bych dalšího spratka nebo cokoliv mimo, ale trilogie o Karsovi? To prostě zavání. Navíc jemu by nikdo za zpoždění nenadával, mohl to nechat rok v šuplíku a pak předělat tak, aby z toho ta nemohoucnost (nenapadá mě vhodnější slovo, ale není taky úplně správný, pořád je to slušně napsaný) tolik netrčela. Prostě chtěl tam mít všechno a tentokrát to nezvládl. Jakože hodně nezvládl. A mě už přestává trochu bavit, že jen kritizuje, ale nenabízí absolutně žádný řešení (a sám je spokojenou součástí přesně toho, co kritizuje a z čeho těží - což mu nezávidím ani to u něj nechci kritizovat jako takové, jen už se prostě hrozně opakuje). To si můžu přečíst naše dnešní noviny, je to stejnej marast, jen míň umělecky popsanej. Mám z toho hroznou depresi z obojího. Přišlo mi, že se snažil být echt hnusný, aby nám to teda ukázal po stopadesáté páté, a je to stejný jako s odtabuizovanou kulturou násilí dneška - nefunguje to, protože lidi už jsou otrlí. Ovšem tohle není debata na net, až se zase někde potkáme, můžeme to probrat nad kafem :D
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: souhlasím :) u Stevena bych se toho fakt nebála a věřím, že poslední část dopíše. Asi si na to budeme muset počkat, ale věřím, že to bude stát za to.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: To finále bylo zjevně přepisováno víckrát (viz. ty v podstatě tři verze rozhovoru Anomandera a Dracona před bitovu), a ani pak není optimální. Ale podle mě je to únavou. Ležel v tom 5 let, to se prostě ztratí odstup, vyhoří se. Znám to. Potřebuje psát něco jiného nebo si dát pauzu, věci jako ten SF román, apod. Věřím, že to dopíše.

    A že komerční neúspěch té knihy dává jejímu "vyznění" dokonale za pravdu, je třešnička na hořkém dortu, která mě taky napadla. Myslím, že FoL bude mnohem úspěšnějších v zemích, které zažily "mizérii", ať už komunistickou nebo jinou, než v bohatších. Taky se mi zdá, že vidím MNOHEM nadšenější ohlasy od neamerických čtenářů, zejména z Latinské Ameriky, Mexika, apod. Ti mají mnohem silnější pocit, že "náš Steven nám rozumí." :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Já myslím, že to nenapíše. A budu hnusná, ale v souladu s jeho filozofií - civilizace (= prachy). Neprodává se to, tak mu to žádnej nakladatel nevydá, leda by si to zacáloval sám (ehm, a že by klidně mohl, ale jsme zpátky u těch prachů). A taky u toho, že je z tý knížky cítit, že už ho to nebavilo, ukousl si moc velký sousto a nevěděl moc, co s tím. Chtěl tam mít všechno, ale ten pejskokočičkovský dort se prostě nepovedl, nefunguje to, jak by mělo.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    "Teď jsme tady s tebou - tvá matka a strýček Kotilion - jsem tu, abychom zajistili, že už nikdy nebudeš bezmocný. Rozumíš?"

    na uthle kouzelnou větu jsem uplně zapomněl :))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Ty zásahy jako Povejš Herat a jeho úvaha o konspiracích, postava Sagandera, celé pojetí organizace "spravedlivé" společnosti dle Syntary... jenom odškrtávat položky. :-( A jinak za mě nejsilnější moment byl asi Vranek a jeho "Jdu domů." Chápal jsem, proč ti mrtví pláčou...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: vnímám to úplně stejně. Člověku to opravdu nedá, začne srovnávat, ještě si vybaví plno vlastních křivd, co za nimi bylo a je to dost bezútěšný pohled. A to jsem si ještě inspirovala svoji postavu v dračácích právě Tiste Andii, tak si to dopřávám každou středu :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Leccos z FoL ve mně rezonuje ještě teď, a dlouho bude. Mnohé ty zásahy hlavně v této zemi a v této době... bolí. Stejně jako pomyšlení, kolik let budu asi čekat na "Walk in Shadow."
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Tak jsem právě dočetla Fall of Light. Buď jsem poslední dobou opravdu nějak extrémně přecitlivělá, nebo Steven stvořil tu nejhorší možnou formu týrání :) Byl z toho i někdo z vás taky tak špatný jako já? :) Hlavně mám teď pocit, že nemůžu začít číst nic dalšího, není tam prostor :D
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Deconstructing the Siege of Pale Aftermath Scene

    Deconstructing the Siege of Pale Aftermath Scene from Gardens of the Moon.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/0B4tRw3Z4d1FPblZpTWFHb1JLejNCb1pXVjJ0endYS2R4cm5V/view
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    SCHWAB: jak mel delanou cepel, jestli serii odstepku nebo jeden dlouhej :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ULRIK: co je detailně? Teď jsem dočetl měsíční zahrady, kde se objevuje a pár vět o jeho meči tam také je :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ULRIK: já taky ne... kdyby pod tím obrem bylo psáno Thel Akai, tak to by možná šlo. Co si vybavuji.

    OK..podle malaz.wiki tak thelom toblakai přes sedm stop (http://malazan.wikia.com/wiki/Thelomen_Toblakai)


    - a ještě ten chaos nahoře i dole -> jakoby chaos byl trubka a vše ostatní bylo uvnitř.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Jo a nevzpomínáte si, kde byl detailně popsanej pazourkovej meč Onose Toolana? :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    SCHWAB: Tyjo, nemám pocit, že by měli bejt Toblakaiové větší, než Jaghuti...byt za to ruku do ohne nedám :)

    U těch dimenzí...přijde mi to jako zkoušet chytit čtvrtej rozměr, ale jako respekt k té snaze.
    Ale je tam IMO moc otazníků jak vůbec některý vztahy znázornit - Imperial Warren...celá Starval Demelain je totální mindfuck ve vztahu ke Kurald Galain...k tomu Warreny, který jsou vlastně Krul...nebo draci...a teď k tomu ještě Icariovy nový warreny...

    Možná to spíš uspořádat chronologicky? ;)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    KALE_VAN_THEER: podle tebe ok, když paleček hore? :D
    projíždím seznamem a googlem různý stránky a..grafický podklady



    KALE_VAN_THEER
    KALE_VAN_THEER --- ---
    Ou..
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    jsem začal číst třetí kolo. Poprvé s plánem v kuse bez výplně příběhy z jiných světů nebo časů. :)

    a Měsíční zahrady mě bavily tak o 200% víc než když jsem to četl poprvé.. jak vím už spoustu věcí, jak poznávám zasazená semínka, která vyrostou až za čtyři pět knih :)



    ale to.. dotaz - souhlas s tímto náčrtkem...dimenzí?


    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    KUTAS: skámošil se s Onrackem a vydal se bránit.
    Já osobně tuhle příběhovou linii Trulla Sengara považuji za extrémně nudnou a nezáživnou. :)

    btw, když potřebuji malazskou rekapitulaci, koukám na postavy.cz
    Trull Sengar - Malazská Kniha padlých - POSTAVY.cz
    http://www.postavy.cz/trull-sengar/

    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Ted jsem docetl 6tku a mam dotaz. Nejak mi uteklo, jak se Trull Sengar dostal k aktivnimu braneni trunu?!
    To v knize neni nebo jsem to preskocil?

    Jinak teda zatim je mym jasnym favoritem Tehol :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam