BERENIKEE: já se přiznám, že čistě intuitivně jsem proti očkování dětí do 4 měsíců, nemám na to žádný "rozumový" důvod, jde opravdu čistě o "pocit/intuici" a jsem ráda, že u Ariho jsem se tím řídila a ten odklad do 4 měsíců (tehdy se první hexa očkovala ve 3 měsících) jsem si vydupala..ve 4 měsících už mi dítko přišlo v pohodě a připravené, takže jsem k očkování svolila...podle nového očkovacího kalendáře se hexa dává ještě dříve a souhlasím s tebou v tom, že je to předčasné
u vakcíny na spalničky a spol. nesouhlasím s očkováním v zimním období, kdy většina dětí "soplí" a imunita dostává zabrat, takže tam jsem si vynutila odklad až na jaro
o ostatních vakcínách (na penumokoka a další) jsem vůbec neuvažovala a naše doktorka je v tomto natolik rozumná, že je ani nikomu nevnucuje/nenabízí, má v čekárně letáčky a kdo chce, může se ji přečíst, ale je čistě na rodiči, zda má či nemá zájem...my ho rozhodně neměli :)
je ale pravda, že neočkovat dítě vůbec bych odvahu neměla, přinejmenším u tetanu...
bylo by fajn, kdyby pediatři byli více přístupní k sestavování individuálních očkovacích plánů/kalendářů a brali v tomto směru rodiče jako partnera, který k tomu má také co říci, nikoli jako zbytečného prudiče...a kdyby stále nehleděli na nějaké tabulky a více dali na to, že každé dítě je individuál a vyvíjí se dle svého :)