• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    WILHELMINA_LOO: jenze to, ze doktor ma tolik pacientu, je ciste jeho problem, kterej se ovsem negativne odrazi na me. to je v poradku? pokud si nekdo ty informace na netu dohledava, tak ho zajimaji a pak o vysvetleni evidentne stoji. pokud ma zajem jenom o jednu stranu pohledu, tak je idiot a ti lekari podle tohodle modelu lidi pausalizuji ty ostatni, jsou idioti sami.
    WILHELMINA_LOO
    WILHELMINA_LOO --- ---
    ALI_EN: Na druhou stranu ruku na srdce, kdo z těch lidí, co si dohledali informace na internetech, vážně stojí o vysvětlování? A jak dlouho by měl/musel vysvětlovat? Ten doktor je tu pro tebe a x dalších lidí, že, rozhodně ne jen pro tebe. Nakonec se potkají 2 strany se spoustou předporozumění, pak něco vyčítat je poněkud krátkozraký. Provokacema, byť nezamýšlenejma, se něco těžko zlepší.

ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ATLAS: evidentne jsem to, co jsi psal, pochopila, sam to potvrzujes. lekar je hrazenej z verejneho pojisteni, tedy z mych penez. je tu pro mne, je tu proto, od toho, aby to, co potrebuju, vylozil, rozebral, muze rict svuj nazor ale to je tak vsechno, co muze. srovnani s lecbou anginy je samozrejme uplne mimo.
    jenze doktor dneska nic nevysvetli, maximalne se rozcili, zakaze, dela z lidi debily. sere ho, ze si lidi dohledavaj informace na netu, ale on nic nerekne. klasika.
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    ATLAS: Dobry, ale lekar muze problem vysvetlit a na otazku odpovedet (pricemz je to i v jeho zajmu, zvysi compliance).
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ALI_EN: Lily pochopila o cem pisu. To ze to nechapes ty, jeste neznamena, ze nemam pravdu. Zkus si to precist jeste jednou a odpust si ty vulgarismy. Treba i tobe dojde, proc s ni lekar nema na takovehle tema diskutovat. Priste by s nim mohl nekdo chtit treba rozebirat nazor na lecbu anginy pectoris s prihlednutim k informacim ziskanych z Pata a Mata. To jsou diskuze do hospody ne diskuze hrazene ze zdravotniho pojisteni.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ATLAS: je vporadku, ze doktor odmita diskutovat? mozna nekde v dachau tyvole, jako on tu fakt neni od toho odmitat diskutovat na cokoliv. prave naopak.
    MONI
    MONI --- ---
    HABLYBABLY: booster je pro dlouhodobou ochranu, bez něj to předchozí očkování ztrácí smysl.
    LILY
    LILY --- ---
    ATLAS: jo takhle.. To jsem blbě pochopila.
    MAR_TINA: v nějakou takovouto pěkně ucelenou odpověď jsem doufala. Díky :)
    ATLAS: já jsem zběžně koukala, ale právě nic moc na mě nevylezlo.

Jsem zvyklá pracovat i s metodami, které nelze vědecky dokázat nebo jen obtížně, proto jsem otevřená všemu, i když to pak nechám projít nějkým svým vnitřním filtrem (který samozřejmě není dokonalý). Chápu, že zrovna v otázce očkování to musí vypadat naprosto šíleně, ale prostě to tak mám už spoustu let a celkem to funguje. Tudíž jsem ochotná si přečíst i vědecky nepodloženou věc, protože svět a život chápu jako něco víc, než soubor vědecky prokazatelných faktů.
    HABLYBABLY
    HABLYBABLY --- ---
    ATLAS: diky! informacni sum to snad nebude,myslim ze mi tvrdila prave,ze je to max.deset m.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a teda k tomu článku Dr. Vavrečky (http://www.vitalia.cz/clanky/8-ockovani-proti-tetanu-a-jeho-otazniky/)
    Ano jsem líná vše dohledávat a rozporovat. ALe co vidím.
    1) žádné uváděné zdroje (na to mi stačí univerzální znalosti z VŠ)
    2) V části rizika očkování pracuje s teorií pravděpodobnosti jako by prodával rohlíky. Prostě to vynásobí. Ne tahle se to nedělá. Pokud je riziko komplikací při jednom očkování 1:1 000 000, není při 5 očkováních 5:1 000 000. Vysvětlení je složitější a v článku není dost informací na to, aby se někdo dobral konečnému riziku při 5 (10) očkování jedné osoby. V tomto okamžiku celá část ztrácí význam. (Na to stačí statistika ze zemědělky, ale na medicímě se asi nebere)

Ono teda obecně se statistika velmi řídkých jevů dělá dost špatně.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    HABLYBABLY:
    Obecne nejlepsi je, kdyz je posilujici ockovani cca 6 - 12 mesicu od posledniho. Neni to nejaky informacni sum? Je dost mozne, ze nebere v potaz, ze posledni davka byla v breznu a ne v 6 mesicich. Muzou v tom byt take nejake regule pro spolupraci s ockovacim centrem atd. Do toho fakt nevidim.
    Pokud nedostane booster, tak v pripade, ze se pozdeji rozhodnete na ockovani navazat, je potreba stanovit protilatky a podle toho rozhodnout, u ceho staci booster a u ceho je nutne zacit od zacatku.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LILY: si myslim, ze kdyz nekdo chce upravit sve nazory, tak v takovemto klubu muze nejdriv do vyhledavaciho okna zadat sluvko tetanus. Nebo si nedelat nazory na zaklade clanku, ktery je na prvni pohled podezrely kazdemu, kdo by mel neco vedet o medicine zalozene na dukazech.
    Popr vi ze http://simpsons.wikia.com/wiki/File:I_will_use_Google_before_asking_dumb_questions.jpg (Takze napr. https://www.google.ca/search?q=szu+tetanus+CR&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=6AWsVPqIEIWSyASZ-YKQBg a mas hned na prvnim miste tu statitistiku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: plošné očkování celé populace proti tetanu je docela pochopitelné. Způsobují to bakterie, které se mohou vyskytovat skoro kdekoli (mimo vzduch, ale to je prostě všude) a nákaza je velmi nebezpečná, dlouze a nákladně léčená nemoc s následky či úmrtím.

Představa, že se můžeš nějak vyvarovat rizikovým situacím je zcela mylná. Navíc je vysoce pravděpodobné, že bakterie proniknou do rány při úrazu, takže budeš v nemocnici po autonehodě nebo pádu do výkopu (ve městě) a k tomu v tetanické křeči. No, oni tě přeočkují na příjmu, pro jistotu.

Zároveň bych se v zemi, kde se taková nemoc nevyskytuje (takže u nás) docela bála, že nedojde k rozpoznání onemocnění a léčbě včas.

Pokud budeš někdy mít dítě, ohrozíš ho mateřským tetanem a to asi nechceš.

Informace z vitalie neberu vážně už proto, že cokoli tam píšou v souvislosti s mým oborem či studiem, prostě něco, čemu rozumím, je to blbost nebo překroucená tvrzení na základě velmi neprověřených a pomotaných faktů. Na základě této násobné zkušenosti vitaliu neberu jako zdroj informací jako celek. Což ti nenutím. jen tě nabádám, aby sis tam našla nějaký článek ze svého oboru a zkusila si ho přečíst. Jako vysokoškolačku určitě musíš být schopná poznat dobře ozdrojovaný článek od těch druhých.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LILY: Ty jsi psala, ze s tebou odmita na toto tema diskutovat. Tak ti pisu, ze dela uplne spravne.
    EDERA: Jo ano, tenhle blabol tu uz rozebirany byl (chvili po te, co jsme tu ten tetanus probrali dost podrobne a kazdemu, kdo si tu zdejsi diskusi precetl muselo byt jasne, ze Vavrecka zadne prameny nestudoval.... Cist to znovu nebudu, ale pamatuji si napr. ze v tom tvrdil, ze jemu se nepodarilo nikde dohledat, ze by nekdo mel tetanus, aniz by bylo zname poraneni x Fakta (odkazy k dohledani v diskusi)- takove pripady jsou dost bezne, dokonce generalizovany tetanus, dokonce i u deti. Spekuluje se, ze casto muze byt pricinou injekcni aplikace drog. (ale stale nejsou vylouceny ani zubni zakroky, ani samonakaza z vlastniho traviciho traktu). A nevysvetluje to ty nakazy deti. Jednoduse uplne jasne, ze jemu se nepodarilo nic dohledat, protoze bud nevi, co je to pubmed, nebo nic nehledal.
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WILHELMINA_LOO: teda ale... strana 7, to asi někdo zkoušel "Hele, Máňo, jakej graf to taky ještě umí"

moc to ale nevypadá na jednoho za dva roky nebo dva ročně... a ten skok od zavedení vakcinace v roce 1958 je taky roztomilej
    WILHELMINA_LOO
    WILHELMINA_LOO --- ---
    BALAENA: Jop, přesně řečeno strana 4 - 7.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WILHELMINA_LOO: jdu sem s tím samým. str. 4, že? :)
    LILY
    LILY --- ---
    WILHELMINA_LOO: on to tam myslím i píše (nechce se mi to číst celé znova), že je to jen takový odhad. Nicméně i tak se mi ten článek líbí.
    Každopádně i proto, že bych si k tomuto tématu klidně přečetla i jiné informace, případně i mrkla na nějaké reálné statistiky, abych si mohla potvrdit či poupravit svůj stávající názor na očkování, tak jsem se rozhodla napsat do tohoto klubu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam