• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MAR_TINA: nejsi :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jsem jediná, komu vydržel do dospělosti očkovací průkaz a používá ho? :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    REONA: Ví to pojišťovna, někteří lékaři to vidí i ve svém počítači, pokud je napojený ma databázi pojišťoven. Teoreticky pojišťovna by mohla vědět i ten tetanus, ale fakt netuším, jak dlouho zpátky shromažďují takové údaje a jak obtížné je z nich takový údaj dostat, běžné to asi není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: no kdybys to někdy z nějakého důvodu potřebovala přece jen zjistit, tak přes tu pojišťovnu.
    REONA
    REONA --- ---
    TRISSIE: No v tuhle chvíli určitě mé pražské doktorce, u které jsem tak čtyři roky. Mě to fakt netrápí, tahle debata začala tím, že mě doktorka přeočkovala, protože jsem neznala poslední termín. Já s tím problém neměla a nemám, teď vím, že mám na delší dobu klid :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: nový asi ne, ale tvoje zdravotní pojišťovna ví, komu platí per capita platbu, takže se zeptej tam.
    REONA
    REONA --- ---
    PTACOPYSK: OK a jak nový lékař zjistí, kdo byl starý lékař? Já už si nepamatuji, jak to přesně bylo, ale prostě při studiu jsem potřebovala akutně k lékaři, našla jsem si na školním webu nějakého doporučeného (měla jsem za to, že školního), dvakrát jsem tam zašla. Pak jsem chtěla ke své obvoďačce a ta mi řekla, že si kartu vyžádala brněnská a čau. Nevím, jak se ta doktorka jmenovala, nic...
    EDERA
    EDERA --- ---
    PTACOPYSK: OK. To je částka, kterou jsem ochotná dát.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    EDERA: cca 500
    EDERA
    EDERA --- ---
    PTACOPYSK: A kolik to testování stojí?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAGGIE: jsem obvoďák, takže asi takto: Očkování proti tetanu se kontroluje vždy při preventivní prohlídce. Pokud má někdo propadlé očkování, na prevence nechodí a sám si to nehlídá, jeho smůla. Občas si toho lékař nebo sestra všimnou i při běžném vyšetření, když někdo přijde třeba s chřipkou a pozvou ho na očkování až bude zdráv. Dnešní některé počítačové programy pro lékaře to také umí hlídat ve smyslu, že když si otevřu kartu pacienta a ten má propadlé očkování, lékaře program upozorní. Ale ne každý lékař takový program má a ne každý lékař si tam zpětně zadal očkován u všech pacientů z dob, kdy tohle nefungovalo.

REONA: Pokud někdo začne chodit k novému lékaři, nový lékař si starému lékaři napíše o výpis ze zdravotní dokumentace, který je povinnen poslat a který mu hradí pojišťovna. Tam by mělo být i poslední očkování proti tetanu, je-li známo.

Víc lidí tu zmínilo testování hladiny protilátek proti tetanu - fajn, ale nehradí pojišťovna.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    A jeste dneska jeden dotaz. To bylo v Cechach zruseno proplaceni i rotaviru? http://www.vakcinace.eu/ockovani-v-cr Je to zde uvadeno bez hvezdicky. Pamatuji si, ze u pediatricky mych deti viselo, ze je to proplacene, pokud se s ockovanim zacne v tom druhem mesici (nebo tak nejak).
    A je pravda, ze spalnicky se tem duchodcum, co meli jen jednu davku, taky nehradi? (Problem jen jednou ockovanych cerstve treba zde - http://www.ceskenoviny.cz/...-nemecku-zemrelo-dite-na-spalnicky-v-berline-byla-zavrena-skola/1184841 )
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ATLAS: A ano, omlouvam se tady je vyjadreni tiskove mluvci US na jejich strankach http://www.usoud.cz/aktualne/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=2889&cHash=174a4c05af859acdcaa5a114c8798bee
    Odkaz na nalez tam je.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    VYHULENY_UFO: ustvani soud mozna jo, ale novinari pro jistotu informuji jak se jim zachce. Napsat clanek o tom, ze US nejak rozhodl a nedat ani odkaz (ani jakekoli upresneni toho rozhodnuti) je vrchol novinarske ignorance.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Jsem někdy v 25 absolvovala všechny tři dávky očkování proti tetanu, protože tehdy se ještě tvrdilo, že přeočkovat po 10 letech a jinak očkovat znovu. Že se dá napřed nabrat krev a zjistit protilátky, jsem tehdy taky netušila a doktorka mi to nenabídla. Reakce byla horší po každé dávce, po té třetí jsem byla dva týdny doma s horečkou a naběhlými uzlinami. Ale pochopitelně oficiálně to byla taky jen shoda náhodných okolností. Teď bych to potřebovala přeočkovat zas, ale naštěstí současná praktická doktorka je podstatně příčetnější.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to je pravda. A tam by naopak ten rozdíl vycházel nad 10 jasně.
    Nás přeočkovávali v práci někdy v letech 2001-2003 a kdo neměl poslední záznam, tomu protilátky dělali.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: nejsem si úplně jistá, jak je to dlouho, co doktoři přišli s tím, že stačí přeočkování až po 15 letech - dost dlouho se přeočkovávalo po 10, takže to mohlo být v době, kdy R. přeočkovali, ještě lege artis.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    REONA: matně asi pamatuji, že poslední dětské, tj. hlídané, přeočkování bylo v 15 letech. Tedy 26-28 imunita stále trvá. No asi jsou pečlivé někdy až moc.

ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: jj taky mi delali testy
    FARIN
    FARIN --- ---
    TRISSIE: jo ja kdyz jsem dostal karticku novou tak jsem si tam hned tu nalepku dal sam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam