• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MAR_TINA: asi obrna je docela hnusná, a to u každého, ne? A pak spalničky a černý kašel u mimin. Hemofilus asi taky ohrožuje hlavně mimina. Záškrt asi taky nic moc choroba, docela nebezpečná, ale ten se prakticky nevyskytuje.
    Jinak apříklad hepatitida B mi přijde i ve školce jako haluz. A tetanus zase není přenosný v kolektivu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Samozřejmě stále je otázka k diskuzi, které nemoci jsou tak zatěžující (pro populaci), že jejich šíření chce stát zastavit z vyšší moci nařízeného očkování.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAGGIE: a klasický princip hygieny stáda. Pokud se nakazí pár kousků (přes očkování nebo ti neočkovaní) a nemoc dále narazí na samé očkované jedince, šíření se zastaví. Pokud nemoc narazí na neočkované dítě z 3-4 dětné neočkující rodiny, přenesou to sourozenci do svých škol atd. a tak vzniká epidemie.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAGGIE: moje dítě mělo živou vakcínu odloženou ze zdravotních důvodů - pro imunodeficit. A věř mi, že u dítěte s imunodeficitem jsem opravdu nestála o to, aby příslušnou chorobu k němu zavleklo jiné neočkované dítě.

U chorob snadno přenosných v kolektivu je požadavek navozené ochrany před přijetím dítěte do kolektivu nikoli nepřiměřený.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAR_TINA: ok, díky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAGGIE: jedná se o ochranu dětí, které nemohou být ze zdravotních důvodů očkovány. Tedy mají už nějaký svůj zdravotní problém a k němu ještě mohou chytit nemoc od dítěte zdravého, ale záměrně neočkovaného. Taková solidarta to je.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LAMIA: já tomu omezení s přijetím do školky beztak asi nikdy neporozumím - vždyť kdo má očkované dítě, ten se těchto nemocí u svého dítěte tedy logicky dle toho, co se všude píše, nemusí vůbec bát, ne? tak co vadí, že do kolektivu přijde dítě, které není očkované? ono to kdyžtak chytne, protrpí si tu nemoc, ostatní jsou přece chráněni, ne? omlouvám se, ale tohle mi asi nikdy nepřijde pochopitelné, případně děkuji za vysvětlení
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Mám dotaz ohledně Pediacelu - dávali jste někdo později, až v roce nebo dvou? (Pokud ano, museli jste ji platit?). Jak dítě vakcínu snášelo? Váhám mezi Infanrix 3 (něco pak doočkovat později) a Pediacelem.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    http://www.usoud.cz/aktualne/?tx_ttnews[tt_news]=2898&cHash=4d9cc16828618a62f94a666c239d9a98
    tak ani s mateřskýma školkama ústavní soud neustoupil.

a tohle je velice zajímavý článek k minulému rozhodnutí:
    Ústavní soudci se zalekli a ponechali očkovací povinnost | Fokus - RESPEKT.CZ
    http://respekt.ihned.cz/c1-63585030-ustavni-soudci-se-zalekli-a-ponechali-ockovaci-povinnost
    od strany 25 vyjádření soudkyně Šimáčkové - stojí za to
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    nekde jsem na nej taky narazila. obvodak ho nikdy nechtel videt a ani mi tam nenapsal pred par lety preockovani tetanu
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAR_TINA: Mam dokonce ockovaci prukaz, ktery nese hrdou poznamku "2. duplikat!"
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MAR_TINA: ...ne.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MAR_TINA: Nejsi, já taky.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MAR_TINA: nejsi :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jsem jediná, komu vydržel do dospělosti očkovací průkaz a používá ho? :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    REONA: Ví to pojišťovna, někteří lékaři to vidí i ve svém počítači, pokud je napojený ma databázi pojišťoven. Teoreticky pojišťovna by mohla vědět i ten tetanus, ale fakt netuším, jak dlouho zpátky shromažďují takové údaje a jak obtížné je z nich takový údaj dostat, běžné to asi není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: no kdybys to někdy z nějakého důvodu potřebovala přece jen zjistit, tak přes tu pojišťovnu.
    REONA
    REONA --- ---
    TRISSIE: No v tuhle chvíli určitě mé pražské doktorce, u které jsem tak čtyři roky. Mě to fakt netrápí, tahle debata začala tím, že mě doktorka přeočkovala, protože jsem neznala poslední termín. Já s tím problém neměla a nemám, teď vím, že mám na delší dobu klid :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: nový asi ne, ale tvoje zdravotní pojišťovna ví, komu platí per capita platbu, takže se zeptej tam.
    REONA
    REONA --- ---
    PTACOPYSK: OK a jak nový lékař zjistí, kdo byl starý lékař? Já už si nepamatuji, jak to přesně bylo, ale prostě při studiu jsem potřebovala akutně k lékaři, našla jsem si na školním webu nějakého doporučeného (měla jsem za to, že školního), dvakrát jsem tam zašla. Pak jsem chtěla ke své obvoďačce a ta mi řekla, že si kartu vyžádala brněnská a čau. Nevím, jak se ta doktorka jmenovala, nic...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam