• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PTACOPYSK: nikde, kde se vyskytujou kojenci, jsem zatim zadne valejicise strikacky nevidela. Do Egypta taky nejezdi vsichni. Kdo cestuje, sam ma zvazit rizika.
    Tak znova, to, ze je to kompatibilni, neni duvod pro to zavest to jako povinnost.
    Chtelo by to uvedomit si, ze v dnesni dobe porad vic lidi se snazi zit zivot bez nejakych zbytecnych latek, snazi se sva tela spis procistit, najednou prijde doktor a rekne, ze sice se na 99.9 procent timhle nenakazi, beznou cestou uz vubec ne, ale stejne je "nutny" se naockovat. Trochu disrespekt ze strany odborniku (jinak ja za tim neprestanu videt prachy a proto o tom slove "odbornici sama pochybuju")
    Prave kvuli temhle vecem, jako nesmyslnost Becka, se lidi bouri soucasnymu ockovacimu kalendari.
    Navic pokud se dodatecne necha naockovat treba desetilety dike, kterymu uz se to da vysvetlit, ze to proste pichne, nepovazuju to za zatez navic.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PTACOPYSK: spíš bych řekla, kdo nechce, nedá Béčko vůbec. To už mi přijde logičtější áčko zejména pro děti z cikánských oblastí. Tam se to šíří rádo.
    Místní epidemii áčka si pamatuju z doby mé školní docházky nejméně 3x, což není málo - 12 let, 3x v některé škole okresního města.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAR_TINA: Tak netvrdím, že matky, které nenechají béčko naočkovat ohrožují ostatní děti. Kdo chce ať si dá béčko klidně později, ale je to pro organismus větší zátěž a pro dítě zbytečné vpichy navíc.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PTACOPYSK: stříkačky se válí všude se říká už 10-20 let a žádná epidemie hepatitid ani HIV mezi batolaty se nekoná. Přijde mi, že to mocná UL. Chtělo by to anketumezi nyxíma matkama, nejlépe rozdělenou dle velikosti sídla.
    Taky to vidím jako očkování svobodné volby.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ALI_EN: a i dítě se může nakazit, stříkačky se dnes válí všude, nebo píchnou někde v Egyptě injekci proti kopřivce a může být vystaráno
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ALI_EN: a proč to očkovat zvlášť později, když se to může sfouknout vše najednou a pro mimino to žádná zátěž navíc není?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PTACOPYSK: u kojencu pribyva fetaku nebo nakazenych? nebo u deti do 10ti let veku? Kolik batolat se rocne nakazi, ze je potreba kvuli tomu plosne ockovat statisice deti? To jako fakt je realna hrozba? To snad ani v Indii, natoz u nas. Tohle se muze resit u pubertaku, takhle je to fakt nonsense
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    FARIN: nejmenší zátěž pro organismus je naočkovat vše najednou, také kvůli adjuvans, navíc dnešní vakcíny mají celkovou antigenní zátěž fakt malou, asi padesátkrát menší než třeba před 50 lety .... a nen to nic proti antigenní zátěži, která kolem nás lítá všude kolem. Trend očkování je co nejmenší zátěž pro ogranismus a co nejmenší počet vpichů.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ALI_EN: tak pořád je hepatitida B přenosná z člověka na člověka, stejně jako třeba HIV kde epidemie na světě jsou; navíc na světě hepatitidou B bylo nebo je infikováno přes 2 miliardy lidí, a ani v ČR a není to tak vzácná nemoc jak by se možná zdálo pracovala jsem na gastru ... navíc feťáků přibývá, stříkačky se válí všude a také jsou ohroženi zdravotníci
    FARIN
    FARIN --- ---
    PTACOPYSK: mozna mensi ockovaci zatez nez ockovani toho sameho v kratkem sledu. Ale spis by bylo zajimavy se ptat jesli nemuze byt mensi zatez pri ockovani postupne s vyraznymi odklady mene potrebneho.
    (napr haxa vs pediacel + zloutenka treba az v deseti letech)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONI: v připravované novele je první dávka do 18 měsíců, druhá po sedmém roce věku
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    MONI: MONI: :) takže teoreticky stačí před nástupem do školky..,? a ne dřív než v 15 měsících (dle netu) nebo jak to je?:)
    MONI
    MONI --- ---
    PETEKKA: to je dobrý dotaz:-) U MMR není horní hranice určena:-)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    a do kolika let je nutnost děti naočkovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: škoda, že do té vakcíny místo hep B nenacpali A. Taky to B nechápu.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PTACOPYSK: k ty hep B, je pochopitelny, ze lekari haji nazor, ze vic nemoci znamena mensi celkovou ockovaci zatez. co ale povazuju za problem je to, ze se nejedna o nemoc, u niz hrozi epidemie, nejde o nemoc, kterou ockovani chrani ty, kteri nejsou. tady kolektivni imunita nehraje zadnou roli a ze svy podstaty tohle ma byt mezi volitelnymi vakcinami. to, ze je to kompatibilni s dalsimi nemocemi a je mozne to namixovat, samo o sobe nemuze byt duvod k tomu, aby to bylo povinne. zadnou ockovaci zatez to nesnizuje, protoze by tim kojence myslici clovek ockovat nenechal. u hep b berou za svy ty rozumny argumenty pro ockovani a tim snizujou celou kladnou vahu celeho ockovaciho systemu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LISTICKA: Tetanus chápu. Hlídací zařízení nechce převzít zodpovědnost za dozor nad neočkovaným dítětem. Zajímalo by mě, jak by reagoval rodič neočkovaného dítěte, které by se nakazilo ve školce při nějakém hrabošení se v parku.

LISTICKA: to se díváš z pohledu jednotlivce. Ale z pohledu společnosti, státu, který má náklady, je rozdíl, jestli má zarděnky 500 dětí nebo 20 000 dětí. Jestli má následky žádné / jedno nebo 5. (Záškrt se nevyskytuje, protože jsme očkovaní. Jinde ho mají.)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAR_TINA: mne by zajímalo, jestli by matky, co vůbec neočkují, žily v době, kdy očkování nebylo a na tyto infekce umíralo jedno dítě za druhým, změnily názor ... takhle mi to připadá akorát: moje dítě očkovat nedám, nicméně kolektivní imunity rádi využijeme, a pokud moje dítě nakazí nějaké imunodeficitní dítě, tak to mne nezajímá ....
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    LISTICKA:
    - hepatitida B - riziko nákazy hepatitidou B u malých dětí je sice malé, další věc je, že většina lidí ještě nepochopila, že víc "nemocí" v jedné vakcíně znamená pro dítě menší celkovou "očkovací" zátěž
    - tetanus - ten je sice nepřenosný v kolektivu, ale prakticky každé dítě si někdy v životě přivodí poranění, kdy je riziko infekce, a tetanus není nemoc zrovna příjemná .... takže povinnost očkování je spíš ochranou proti nezodpovědnosti matek, u dospělých ať si to každý klidně rozhodne sám
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAR_TINA: nejen ochrana dětí, které očkovány být nemůžou, ale i ochrana dětí, které byly očkovány a z nějakého důvodu si protilátky nevytvořily
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam