• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: vidíš, já volala měšťáky, ať si to přijdou sebrat, asi třikrát nebo čtyřikrát do parku, kam se chodí docela často i s dětma, a jednou přímo k pískovišti uprostřed hřiště
    to je věcí náhody, někdo to nepotká za celej život, jinej mu to všechno vysbírá (nechá vysbírat)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAR_TINA: Mému staršímu dítěti bylo teď osmnáct, pohybuji se tedy po dětských hřištích, parcích apod. zhruba 17 let v kuse. A za celou tu dobu jsem nikde neviděla povalovat se jedinou stříkačku, o kterou by se dítě mohlo píchnout a případně se tak nakazit žloutenkou typu B.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LISTICKA: To je hrozne tezke nastinit. Mne na ceskem ockovacim kalendari vadi, ze je defacto propracovan jen pro deti, ktere se v CR narodily a cele detsvi v nem ziji. A ze to neni navod, jak dosahnout nejakeho cilovyho stavu, ale postup, ktery se ma dodrzet. Pokusim se dohledat ockovaci plany v Ontariu. (Ockovaci kalendare jsou vypracovany pro mnoho ruznych vekovych skupin a doporucene postupy, reflektuji to, ze lide maji za sebou ockovani ruzne). Ani tyto kalendare nejsou uplne idelani, ale lepsi o dost mi prijdou.
    Nevim, jak je to ted, v CR uz nejaky patek nejsem, ale vadilo mi tam pet veci - nehrazeni preockovani dospelych trojvakcinou DI-TE-PE ; zpetne nedoockovani tech, co si neprodelali zardenky a priusnice z dob neockovani, neockovani proti meningokokovi pubescentu; nehrazeni ockovani proti chripce a nehrazeni ockovani proti planym nestovicim. Pokud vim, tak se zmenila jen ta chripka.
    A kapitolou samo o sobe je povinnosti a sankce v pripade neockovani. To je nastavene uplne blbe. A navic je to nastaveni uplne neprehledne.
    Treba ta hepatitida B je pro mne absolutne nepochopitelna. Kazda zena byla v dobe mych tehotenstvi v prubehu tehotenstvi testovana, jestli neni HBsAg pozitivni. To neni levne testovani. Ale byla jsem tak otestovana i ja, ackoliv jsem byla ockovana. Znam matky, ktere byly otestovany svym guynekologem na zacatku tehotenstvi a pak jeste jednou pri registraci do porodnice. Nasledne byly navic vsechny deti ockovany. Testovani se provadelo u kazde matky, i pri dalsich tehotenstvich. Nepochopim, proc misto toho, nemeli vsechny zeny v produktivnim veku narok na ockovani. Vyslo by to levneji.
    Zavadeni novych ockovani je v CR vubec humorne. Treba ta hepatitida B byla pri zavedeni povinna pro vsechny 12 lete, ale 13 leti nemeli narok.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BARRUSHE: taky jsme podepisovali prohlášení
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BARRUSHE: ve všech třech soukromých, kam syn za poslední rok chodil, jsme dokládali buď potvrzení lékaře nebo alespoň čestné prohlášení, že očkovaný je.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    BARRUSHE: Podle navrhu noveho zakona by to myslim vetsi soukrome skolky (s kolektivy nad 12 deti) resit meli taky.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ATLAS: Jaký by teda byl ideální očkovací kalendář u dětí? Plus mínus teda, po vynechání zbytečných vakcín nebo naopak přidání těch, které by se mohly hodit?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LISTICKA: Popravde protozeproto. S lidma se o tom nikdo nebavi. Osobne si myslim, ze hlavni duvod je ten, ze je to pro stat (podle nej) nejlevnejsi. Predpokladam, ze pokud stat s nejakou firmou nasmlouva odber nejake vakciny, tak dostane mnohem lepsi cenu. Mam pocit, ze si to takhle vysvetluje vic lidi, ale nejake oficialni stanovisko si nevybavuji.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    MAGGIE: Tak tady v Norsku chodí hodně dětí do školky už v roce (teď tam máme dokonce jednoho 10ti měsíčního) a MMR se očkuje stejně jako v ČR od 15ti měsíců (jedna dávka a druhá až v 11ti letech). Očkování není povinné (žádné), ale očkuje 95-96% lidí, říkala sestra ve zdravotním centru. Jestli všichni přesně podle kalendáře nevím. Každopádně ti dítě do školky normálně vezmou i bez očkování. Je zajímavý, že v ČR v soukromých školkách to taky nikdo neřeší nebo jo?
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Proč myslíte, že stát hradí Infanrix Hexa, a ne Pediacel? Mně třeba přijde rozumnější očkovat žloutenku B až případně spolu s A (to mám já), u mimin mi to prostě připadá jako zbytečnost. Kromě toho pediacel má mít lepší tu složku proti černému kašli.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MAGGIE: plus ochrana mladšího sourozence, který ještě nemohl být očkován, ale treba v šatně je vystaven riziku...
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    po včerejším semináři v senátu:
    Očkování dětí bez sankcí a s důvěrou v lékaře | TOP 09
    http://www.top09.cz/...elame/tiskove-zpravy/ockovani-deti-bez-sankci-a-s-duverou-v-lekare-17917.html
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAGGIE: nepletu se, když řeknu, že nemáš děti školního věku?
    v takovém tom lékařském potvrzení na tábory a školy v přírodě je posledních pár let kolonka ohledně očkování - buď že dítě má všechna očkování, nebo že je imunní nebo očkováno být ze zdravotních důvodů nemůže, anebo že nemá všechna očkování bez zdravotních důvodů (parafrázováno). Dr. příslušnou kolonku zaškrtne. S tím, že táborů a škol v přírodě by se mělo účastnit jen dítě, které má zatrženou první nebo druhou kolonku.
    Připravovaná novela, proti které se bouří pořadatelé dětských akcí, "drobátko" přitvrdila. Podle extrémních výkladů by měli údajně stejné potvrzení (to se mmch vystavuje s platností na jeden rok anebo do významné změny zdravotního stavu, ne na každý tábor zvlášť) požadovat i dobrovolní hasiči, když na vesnici uspořádají dětské pohádkové odpoledne s opékáním buřtů

EDIT:
    Teď jsem to potvrzení radši dohledala. Ty kolonky jsou tam jinak, ale smysl je stejný - pokud dr. zatrhne, že dítě nemá všechna očkování, lze tam ručně dopsat, která nemá, a z toho je možné "vyvinit" tím, co je vyplněné v dalších dvou řádcích - pokud má dítě kontraindikaci na živé vakcíny, je "omluveno" z toho, že nemá MMR

B) Posuzované dítě
    a) se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním: ANO / NE
    b) je proti nákaze imunní (typ/druh):
    c) má trvalou kontraindikaci proti očkování (typ/druh):
    d) je alergické na:
    e) dlouhodobě užívá léky (typ/druh, dávka):
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    Jen malá poznámka, když se tu občas zmiňuje kontrola dětí ve školách. Pracuji ve školství a nikdy nikoho nezajímalo, zda a jak jsem proočkovaná. Na školní výlety, dlouhodobé exkurze, atd. s žáky/studenty běžně jezdím. Totéž nikoho nikdy za celou (již mnohaletou) praxi nikoho nezajímalo ve spojitosti s jednotlivými žáky/studenty naší školy. Nevybavuji si, že by se totéž řešilo ve spojitosti se mnou, když jsem sama ještě byla studentkou střední či vysoké školy, na prvním stupni ZŠ ještě za totáče si to cca jednou vybavuju (tehdy ještě přišla doktorka za námi do školy a kontrolovala vpich na rameni - kdo měl "neodpovídající" kožní reakci z let minulých, s tím to nějak ještě řešili - můj případ to nebyl, tak podrobnosti nemám). Je mi tedy líto, když se neustále všude píše, jak se dané hlídá POKAŽDÉ, když se někam vyráží mimo školu, není tomu tak. A aby to nevypadalo, nejsem totální odpůrcem očkování - některé beru jako více než dobré, že existují.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    PTACOPYSK: a jeje, Deti majiv CR "povinnost" byt ockovani proti (myslim) deviti nemocem. Pro vstup do MS, aby mohlo jet na tabor atd. Ta povinnost je dana, aby do kolektivu nedovlekl neockovanec nejakou z danych nemoci (zpravidla) zatimco neockovanci zdravotnici a pedagogove do tehoz kolektivu smi bez omezeni.
    V CR uz nejaky patek nejsem. O tom, jak je stanovena povinnost zdravotniku byt imunni proti hepatitide tedy nejsem informovana. Vim, ze se dneska soudi, ze by pracovnik odmitajici nechat se ockovat proti hepatitide B nepochodil u soudu. A taky vim, ze ta argumentace v dobe vzniku tohoto nazoru byla zalozena ne na pravu pacienta na osetreni neinfekcnim zdravotnikem, ale na pravu zamestnavatele neplatit prislusnemu zamestnanci v pripade ze by se nakazil. O kolektivni imunitu a prava pacientu pri tom fakt neslo.
    Pedagogove ani zdravotnici - pokud je mi znamo - v Cr nemaji povinnost byt imunni vuci detskym nemocem. Dokonce na to namaji ani bezplatne pravo - stat ani jim ty vakciny neproplaci. Pokud vim, tak stale ani neproplaci druhe ockovani proti spalnickam tem, kteri byli ockovani jen jednou. Ackoli je v ockovacim kalendari dan narok na ockovani dve. Ja jsem treba z generace, ktera jeste nemela plosne ockovane ani priusnice. Plno mych vrstevniku si je neprodelalo. V dobe studia jsem mela jednoho spoluzaka imigranta - byl povinne naockovan proti priusnicim, protoze nemel protilatky. Ale moji spoluzaci na ockovani narok nemeli. Narok nemeli ani zahranicni studenti, kteri si neprodelali ani spalnicky. Ale praxi povinnou meli. A ve skolach a ve zdravotnictvi pracovat smi. Tohle e sice dneska asi uz na fakultach zmenilo, ale dat nejakou povinnost nekomu, kdo ma titul MUDr, podle mne stale nenastala. Muj gynekolog (ke kteremu jsem zacla chodit, kdyz jsem prvne otehotnela) proti zardenkam ani planym nestovicim ockovany nebyl, a ani si je neprodelal. Dozvedela jsem se to od nej po porodu.
    V CR se deklaruje povinnost ockovat, ale neni mi znamo soudni rozhodnuti, (z zadneho aspon trochu pravniho statu) , ktere by trvalo na vykladu, ze ma nekdo vuci ostatnim nejakou obecnou povinnost , aniz by mel pravo na totez obecne od ostatnich. Ani v CR se tim zadny antivax neohani. Kdyby zacli, tak jim podle mne da US za pravdu.
    Pokud nekdo znate v CR pravni upravu, ktera pacientovi dava nejakou zaruku, ze je jeho lekar imunni aspon proti spalnickam, zardenkam, priusnicim, planatum, cernemu kasli a zaskrtu rada se necham poucit.
    Muj familly imunni je. I sekretarky, ktere tam berou telefony a kontroluji karticku pojistence. Kdybych mu rekla, ze v nasi republice tohle nepovazuji lekari za normalni, asi by se hodne divil, z jake ze to buse pochazim.
    Ale zajimala by mne i ta pravni norma, ktera prikazuje lekari mit protilatky proti hepatide. Jestli to stale neni tak, ze je pravo zamestnavatele to vyzadovat po zamestnanci, ale lekar povinnost nema.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ATLAS: tomu tak úplně není, třeba zdravotníci mají očkování proti B povinné a kontroluje se to včetně hladiny protilátek
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TESSS: tak A je mnohem méně nebezpečné než B, A nerozdíl od B nikdy nepřechází do chronicity a cirhózy, B je vedle alkoholu nejčastější příčina cirhózy v ČR; A si každý může přidat dobrovolně
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    TESSS: Ja napriklad zpusob, jakym bylo zavedeno ockovani proti B povazuji za pitomy. Hep A jde ockovat samostatne, popr v kombinaci s B. Bohuzel zpusob uvazovani tech, co tvori ockovaci kalendar je nepochopitelny. Je absolutne zdaleny bezne praxi.
    Hep B jsou potreba davky 3. (Ale samozrejme by nekterym lidem stacila jedna davka, stejne jako by stacila mnohym jen jedna davka MMR - ale ockovani je vyrazne levnejsi nez testovani protilatek.) A v CR neni povinnost se ockovat dalsimi davkami, pokud clovek imunni je - staci, aby to prokazal. Problem antivax je v tom, ze chteji, aby se stat o ne staral, vse jim vysvetlil a byl zodpovedny i za to, ze oni to spatne pochopili. A oni pak mohli nadavat, ze se o ne stara prilis. Ze oni vedi sve.
    Zaroven je do nebe volajici, ze stat sice jasne stanovuje vsem lidem stejnou ockovaci povinnost, ale vyzaduje ji v praxi jen po detech (a nekterych imigrantech). A ani jim nedava pravo, aby byli ockovanim chraneni - povinnost byt immunni proti nemocem nebo by ockovany se po pedagozich a zdravotnicich napr. nevyzaduje, zatimco po detech ano.
    WILHELMINA_LOO
    WILHELMINA_LOO --- ---
    Očkování hep B snad vychází z doporučení WHO. Jestli chcete vidět poházené použité injekční stříkačky, doporučuju navštívit blázineckou zahradu v Praze, kam chodí stejně rádi drogoví uživatelé i matky s dětmi. U dětí navíc hep b představuje celkem vysokou pravděpodobnost dlouhodobých následků.
    TESSS
    TESSS --- ---
    PTACOPYSK: a proc se k tomu neprida i A, kde riziko nakazy je vyssi nez u B. Pred par lety byla minimalne v Praze skoro az epidemie A, ktera zasahovala prevazne mlady lidi, kteri s ni doted neprisli do styku a nemeli vubec zadne protilatky?
    A jeste jeden dotaz nemusi se zrovna u B, chodit na 2 davky ockovani?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam