PTACOPYSK: a jeje, Deti majiv CR "povinnost" byt ockovani proti (myslim) deviti nemocem. Pro vstup do MS, aby mohlo jet na tabor atd. Ta povinnost je dana, aby do kolektivu nedovlekl neockovanec nejakou z danych nemoci (zpravidla) zatimco neockovanci zdravotnici a pedagogove do tehoz kolektivu smi bez omezeni.
V CR uz nejaky patek nejsem. O tom, jak je stanovena povinnost zdravotniku byt imunni proti hepatitide tedy nejsem informovana. Vim, ze se dneska soudi, ze by pracovnik odmitajici nechat se ockovat proti hepatitide B nepochodil u soudu. A taky vim, ze ta argumentace v dobe vzniku tohoto nazoru byla zalozena ne na pravu pacienta na osetreni neinfekcnim zdravotnikem, ale na pravu zamestnavatele neplatit prislusnemu zamestnanci v pripade ze by se nakazil. O kolektivni imunitu a prava pacientu pri tom fakt neslo.
Pedagogove ani zdravotnici - pokud je mi znamo - v Cr nemaji povinnost byt imunni vuci detskym nemocem. Dokonce na to namaji ani bezplatne pravo - stat ani jim ty vakciny neproplaci. Pokud vim, tak stale ani neproplaci druhe ockovani proti spalnickam tem, kteri byli ockovani jen jednou. Ackoli je v ockovacim kalendari dan narok na ockovani dve. Ja jsem treba z generace, ktera jeste nemela plosne ockovane ani priusnice. Plno mych vrstevniku si je neprodelalo. V dobe studia jsem mela jednoho spoluzaka imigranta - byl povinne naockovan proti priusnicim, protoze nemel protilatky. Ale moji spoluzaci na ockovani narok nemeli. Narok nemeli ani zahranicni studenti, kteri si neprodelali ani spalnicky. Ale praxi povinnou meli. A ve skolach a ve zdravotnictvi pracovat smi. Tohle e sice dneska asi uz na fakultach zmenilo, ale dat nejakou povinnost nekomu, kdo ma titul MUDr, podle mne stale nenastala. Muj gynekolog (ke kteremu jsem zacla chodit, kdyz jsem prvne otehotnela) proti zardenkam ani planym nestovicim ockovany nebyl, a ani si je neprodelal. Dozvedela jsem se to od nej po porodu.
V CR se deklaruje povinnost ockovat, ale neni mi znamo soudni rozhodnuti, (z zadneho aspon trochu pravniho statu) , ktere by trvalo na vykladu, ze ma nekdo vuci ostatnim nejakou obecnou povinnost , aniz by mel pravo na totez obecne od ostatnich. Ani v CR se tim zadny antivax neohani. Kdyby zacli, tak jim podle mne da US za pravdu.
Pokud nekdo znate v CR pravni upravu, ktera pacientovi dava nejakou zaruku, ze je jeho lekar imunni aspon proti spalnickam, zardenkam, priusnicim, planatum, cernemu kasli a zaskrtu rada se necham poucit.
Muj familly imunni je. I sekretarky, ktere tam berou telefony a kontroluji karticku pojistence. Kdybych mu rekla, ze v nasi republice tohle nepovazuji lekari za normalni, asi by se hodne divil, z jake ze to buse pochazim.
Ale zajimala by mne i ta pravni norma, ktera prikazuje lekari mit protilatky proti hepatide. Jestli to stale neni tak, ze je pravo zamestnavatele to vyzadovat po zamestnanci, ale lekar povinnost nema.