BALAENA: Jo, jenze ne kazde dite bylo boostrovano v tech peti letech. Existuji i deti, ktere byli ockovany v souladu s ockovacim kalendarem v sesti. Pro nej ten 11 rok prvni mozny termin. Ale pokud oni budou v 11 v nemocnici, tak jim taky odlozi ockovani? Ja stale doufam ze ano. System, ktery by to neumoznil, si nezaslouzi, aby se o nem rikalo, ze je pouze rigidni. A normalni ockovaci kalendare proste nerikaji v kolika letech maji byt vsechny deti ockovany, ale zaroven stanovuji i minimalni rozestupy. My mame ockovaci kalendar dany vyhlaskou - aby mohl byt pruzny - a pritom stanovuje ockovani jen pro "vyvolene". Protoze kdyz nejake dite nepatri mezi (v CR prevladajici vetsinu deti) ockovane striktne podle ockovaciho kalendare, tak ma smulu. Rodice musi hledat lekare, ktery na sebe veme riziko, ze se po nem bude nejaky prihlouply urednik vozit, jenom proto, ze vydal diteti potvrzeni na tabor, ackoli neni ockovano podle jednoho jedineho nejspravnejsiho ockovaciho kalendare. Jina moznost je zustat u lekare, ktery na sebe to riziko neveme a zaradit dite mezi neockovace (a nedoprat mu pravo jet na tabor), nebo ockovat v rozporu EBM. (coz nevim, jestli by leakr udela, spis by te kvuli nejakemu "rigidnimu" narizeni honil od certa k dablu, ale sam by potvrzeni nevydal. Az na zaklade papiru z hygieny, ockovaciho centra a pod.
Proste cesky ockovaci kalendar je navrzen jen pro deti, ktere jsou striktne ockovany podle nej. Fakt je to problem. Clovek, ktery se v tom vyzna, tak si poradi, zbytek pekne tape. Ano, velmi casto si to tapani dobrovolne vybrali a tvrdi, ze udelali informovane rozhodnuti a ze si vsechno nastudovali. Mne to takhle nastavene vuci jejich detem neprijde fer. Jenze ja znam i ty zahranicni pripady, ktere pouze ockuji podle jineho ockovaciho kalendare a pak jen ziraji na tu demagogii.