• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    BALAENA: moc děkuju za radu :-)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: na to se da koukat z ruznejch pohledu. tejden az dva blbe po vakcine, s kdovijak dlouhou dobou iminity, nebo tejden nemoc, ktera u zdravyho ditete nema nijak vaznej prubeh, pokud ji vubec chyti? a pokud ji chyti, imunita je dozivotni.. ja ty nemoci prodelala, stejne jako kolikrat i chripku, ze ktery mi bylo blve daleko vic. takze to s tim respektem z nemoci neni potreba prehanet.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: výchozí pozice: 1. očkovat chceš. 2. to, co bys chtěla, není jen tak nějaká divná vymyšlenost, když ji navrhuje sama imunizační komise, která sestavuje očkovací kalendář - jenže ona to z nějakých legislativních důvodů nestihne dost rychle na to, aby už u vás tak pediatr očkoval automaticky, ty vlastně jen chceš uspíšit to, co mu od ledna stejně bude platit.

Pokud vím, i v tomhle novém kalendáři bude první dávka v 15 měsících, takže proti té se hádat netřeba, uhlídat je potřeba jen tu druhou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LUMIAN: zkus se s doktorem domluvit, že bys chtěla jet podle budoucího očkovacího kalendáře
    Očkovací kalendář se průběžně mění | HaSIM
    http://www.hasim.cz/content/ockovaci-kalendar-se-prubezne-meni
    V roce 2014 se v ČR kontrolovaly hladiny protilátek u dětí a porovnávalo se, jak jsou ve kterém věku děti chráněny. Na základě těchto dat Národní imunizační komise doporučila od roku 2016 posunout druhou dávku přeočkování trojvakcínou až na sedm let věku. Teď se dává druhá dávka šest měsíců po první, která se aplikuje od 15. měsíce věku.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    No nevím, jestli sis přečetla vše co píšu, ale já právě chci aby to tomu dítěti vydrželo co njedéle a byl chráněn déle než jen do jeho 10ti let.. nikde jsem nenapsala, že očovat nechci..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUMIAN: hele, az těch nemocí, proti kterým se očkuje, respekt nemáš?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ALI_EN: hexa proběhla v pohode, první dávka v 16. týdnech, a pak cca po měsíci až dvou a ted v 18m dostane čtvrtou..ale to MMR chci dát co nejdéle a n by to narval v 15m a pak hned ve 20m :-/ malému je ted rok..
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    LUMIAN: s tou dobou trvani ti neporadim.. to by mel doktor, ale moc si nedovedu predstavit, jak mu jako duveruju, pokud by name zkousel neco, co se mi nezda uplne fer z jeho strany, jen aby bez boje dosahl svyho cile. neznam ho, tak nevim...
    pokud jsi ochotna ockovat, jen z toho mas respekt a nechces to prat do tak malyho ditete, tak nechapu, co mu vadi, ale ja tohle s pediatrou jeste neresila. je k ockovani pomerne benevolentni, alespon v tom smeru, ze hexu standardne ockuje az od tretiho mesice a nedrzi se zoufale nejkratsich moznych terminu podani dalsi davky, jako kdyby ji snad mel nekdo uriznout ruku kdyz to nedodrzi, se schematem 2+1 nemela nejmensi problem. Jak to bude, az reknu, ze nechci MMR, to uvidim za par mesicu.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ALI_EN: já si o tom zkusím vše pozjištovat a pak njak argumentovat.. mám z očkování šílený rspekt a nedovedu si představit do něj zase narvat ned MMR, já byh hlavně chtěla aby mu působlo co nejdéle..
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    LUMIAN: tech minusu u me si nevsimej, pokud je nekdo realne oduvodni, tak je to trochu hloupoucky.

Osobne si myslim, ze pokud je mozny, ze doktor muze v podstate vyhrozovat anebo strasit rodice vyfabulovanejma informacema, mel by hlavne tohle bejt ten duvod, kdy by se mel bat postihu od pojistovny. To je jak z dob totace tohleto
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    LUMIAN: mas nekolik mesicu cas si zjistit, co potrebujes. jaky kompetence ma socialka atd. Mozna zkusi i dalsi urady, chce to vedet o ty legislative co nejvic. A samozrejme musis bejt pripravena, ze pripadny nasledky (pokuta) poneses, pak na tebe zadnou paku mit nebude.

Horni hranice priorixu v pribalovym letaku tusim neni. Ockovani je tvoje odpovednost, jde o tvoje dite a tak to, ze jeho bude popotahovat pojistovna, neni tvuj problem. a klidne se ho zeptej, co konkretne tim ma na mysli, protoze si nejsi vedoma toho, ze ty bys mela vuci pojistovne s ohledem na ockovani nejakou povinnost...
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ALI_EN: hele nevím, ale nejdřív na mě začal s tím, že na něj tlačí pojištovn, což mi taky přijde blbost, prý se to musí do 20m poprvé naočkovat..ale dobrý, ale že by na mě poslali sociálku protože mu chci oddálit očkování, to mi přišlo hodně ujetý, každopádně jak tedy argumentovat, nějak mi ta dochází nápady . ?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    LUMIAN: to je zase nejaka blbost ne? Problemy se socialkou bys mela, pokud by to on nahlasil. Socialka s ockovanim nema co delat, muzes tak jako dostat pokutu ale to je v kompetenci hygieny a ne socialky. lekar sice muze v nekterejch pripadech kontaktovat socialku, ale jako o tyrani ditete se v tvym pripade asi fakt nejedna. Takze zase pripad pediatra idiota?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    prý bych měla jinak problémy se sociálkou..proč proboha... jen proto, že ho chci nechat očkovat co nejdéle...
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat jak je to s MMR vakcínou Priorixu, na roční prohlídce ná doktor hned řel, že si nás na MMR pozve na 15ti m. já řekla že chci odložit (mám příšerný respekt a strach z očkování) on řekl, že mi to může odložit maximálně na 19m ( tzn. měsíc po poslední hexavakcíně) a vychází to na říjen, chci se zeptat, jak mu argumentovat abych ho nechala očkovat co nejdéle (třeba až před nástupem do školky) aby mu to i co nejdéle vydrželo? Dkuju za případné odpovědi :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BEBERA: jj, kvůli vejci. ono ne vždycky musí alergii na vejce vaječná vakcína vadit, ale alergo dala najevo, že v tomto konkrétním případě se na to teda ale vůbec netváří

a jinak nevím, jak se ta zpožděná reakce řeší, ale vím, jak bych ji řešila já. vyžádala bych si minimálně konzultaci, případně rovnou převzetí do očkovacího centra v Motole.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: ten Priorix byl problematicky kvůli alergii na vejce?

Jak se to vůbec řeší u děti,které maji zpožděnou alergickou reakci,navíc z krve nepotvrzenou? (Dotaz na všechny) Dík.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    BALAENA: To ze melo tve dite do ctyr let kontraindikovanou zivou vakcinu, ale neznamena, ze nebylo ockovano striktne podle ockovaciho kalendare. Jak ockovat tve dite v tom ockovacim kalendari vzdy bylo. Jak ockovat deti moje, mysi usate, listicciny, lepku atd tam napsane neni. Ten ockovaci kalendar totiz uplne nepochopitelne neni popis toho, jak ockovat jakekoli dite, ale stanovuje uplne nelogicky povinnosti, pro nejake vekove kategorie, narozene v nejakem roce. To ze by povinnosti me stanovovat zakon neproslo pres cesky ustavni soud. Pry aby mohl byt ockovaci kalendar pruzny. V jinych statech kupodivu pruzne ockovaci kalendare existuji ale neobsahuji popis povinnosti. Povinnosti tam klidne urcuje zakon. A je velmi diskutabilni, jestli i pres zminene rozhodnuti ustavniho soudu opravdu v CR existuje povinnost deti ockovat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ATLAS: moje dítě podle něj očkované nebylo, do čtyř let mělo kontraindikaci na živou vakcínu
    a pak měl ještě štěstí, že chytil v oběhu poslední šarže Trivivacu, protože Priorix by musel mít očkovanej za hospitalizace
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    BALAENA: Jo, jenze ne kazde dite bylo boostrovano v tech peti letech. Existuji i deti, ktere byli ockovany v souladu s ockovacim kalendarem v sesti. Pro nej ten 11 rok prvni mozny termin. Ale pokud oni budou v 11 v nemocnici, tak jim taky odlozi ockovani? Ja stale doufam ze ano. System, ktery by to neumoznil, si nezaslouzi, aby se o nem rikalo, ze je pouze rigidni. A normalni ockovaci kalendare proste nerikaji v kolika letech maji byt vsechny deti ockovany, ale zaroven stanovuji i minimalni rozestupy. My mame ockovaci kalendar dany vyhlaskou - aby mohl byt pruzny - a pritom stanovuje ockovani jen pro "vyvolene". Protoze kdyz nejake dite nepatri mezi (v CR prevladajici vetsinu deti) ockovane striktne podle ockovaciho kalendare, tak ma smulu. Rodice musi hledat lekare, ktery na sebe veme riziko, ze se po nem bude nejaky prihlouply urednik vozit, jenom proto, ze vydal diteti potvrzeni na tabor, ackoli neni ockovano podle jednoho jedineho nejspravnejsiho ockovaciho kalendare. Jina moznost je zustat u lekare, ktery na sebe to riziko neveme a zaradit dite mezi neockovace (a nedoprat mu pravo jet na tabor), nebo ockovat v rozporu EBM. (coz nevim, jestli by leakr udela, spis by te kvuli nejakemu "rigidnimu" narizeni honil od certa k dablu, ale sam by potvrzeni nevydal. Az na zaklade papiru z hygieny, ockovaciho centra a pod.
    Proste cesky ockovaci kalendar je navrzen jen pro deti, ktere jsou striktne ockovany podle nej. Fakt je to problem. Clovek, ktery se v tom vyzna, tak si poradi, zbytek pekne tape. Ano, velmi casto si to tapani dobrovolne vybrali a tvrdi, ze udelali informovane rozhodnuti a ze si vsechno nastudovali. Mne to takhle nastavene vuci jejich detem neprijde fer. Jenze ja znam i ty zahranicni pripady, ktere pouze ockuji podle jineho ockovaciho kalendare a pak jen ziraji na tu demagogii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam