• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Jinak jaké jsou vaše zkušenosti s reakcemi na MMR? Horečky a tak...
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    BALAENA: Dík!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LISTICKA: kontraindikace je jen přímo pro tu těhotnou, ta MMR dostat nesmí. Gravidita matky není kontraindikací pro vakcinaci dítěte.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Nevíte někdo, jak je to s očkováním MMR vakcínou (Priorix), když je matka znovu těhotná nebo je v rodině novorozenec? Někdo tvrdí, že tam je určité malé riziko přenosu, přece jen jsou to živé viry, jinde naopak tohle vyvracejí.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    DOKTORE, NEZLOB SE ...
    https://www.youtube.com/watch?v=7QS0kw1Kcvw

nový studentský film o dobrovolnosti ...
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    NEMESISS: Dík!
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LISTICKA: až mezi lednem a červnem příštího roku - viz. konec 2. odstavce tady:
    http://www.vakcinace.eu/data/files/downloads/pediacel_doporuceni_cvs_2015.pdf
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Mimochodem, nevíte, jestli už je v lékárnách zase dostupný Pediacel? Jak měli ten výpadek...
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    IBERIA: To je blbý, že nestačí papír, že to doočkuješ. Já bych chtěla dát v prosinci poslední dávku Pediacelu a Priorix nechat na jaro. V zimě je to masakr, furt nějaký rýmy apod. Priorix navíc je dost darda. Ale nakonec možná stejně dám dítě do lesní, jestli to půjde. Kombinace mimino a dítě, které právě nastoupilo do školky, obvykle znamená, že jsou obě děti permanentně nemocné. To bych asi nedala.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: taky jsem pri ryme pockala a i kdyz jsem chtela mezi davkama co nejdelsi intervaly, nechala jsem si nakonec nejaky manipulacni prostor "pro jistotu".
    jen jsem chtela nastinit, jak variabilni muze to casovani byt
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: moje osobní zkušenost je, že jednou jedinkrát (ze tří plně očkovaných dětí) jsme zažili reakci (jednodenní horečky) právě při očkování do rýmy (jenže, tam už jsme byli kvůli předchozím nemocem dokonce i přes ty dva měsíce a už moc čekat nešlo, "jen rýma" byl nejlepší stav za hodně dlouho), takže já bych při rýmě ani dítě, ani sebe očkovat nenechala, pokud by to nebylo absolutně nezbytné.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: Zalezi na pediatrovi. Nekteri naopak tvrdi, ze ryma neni zadna kontraindikace.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: no, ale právě proto pediatr doporučuje ten měsíční odstup, protože dopředu se opravdu nedá odhadnout, jestli dítě onemocní nebo ne (tedy, takhle na podzim se dá odhadnout, že skoro s jistotou v tom dvouměsíčním intervalu minimálně jednou alespoň rýmu, ne-li něco horšího, mít bude).
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    ALI_EN: dik
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: to jo. to je pak na pediatrovy, aby tyhle rizika nastinil a ten interval si spolu s rodici urcili nejak idealne s ohledem i na tohle.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: problém s dvouměsíčním intervalem je v tom, že zatímco sám o sobě je ještě dostatečný, tak plánovaně odložit druhou dávku až po dvou měsících znamená riskovat, že v době, kdy by se očkovat mělo, to nebude možné (neočkuje se do infektu, musí být odstup od antibiotik atd) - a pak už hrozí, že kvůli zpoždění očkování nebude účinné.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    JAZZ: Nazoru se doctes spoustu, bohuzel malokdy znas cloveka, co je ventiluje a neznas nejaky jeho zivotni hodnoty anebo podobny docela smerodatny veci. Dole ti cituju z pribalovyho letaku. Osobne zadnej rozumnej argument proti neznam a ani jsem se nikde zadnymu nedocetla. Vim jen o jednom tvrzeni, to ale nepovazuju za rozumnej argument a to je to, ze vyhlaska ministerstva CR proste chce schema 3+1 a basta. Ja za tim vidim prachy, nekdo jinej za tim vidi jinej prospech, prej i pro lidi, tenhle prospech ale ja nikde nevidim a stale mi unika.

Ale k tvymu dotazu: vyrobce tvrdi, ze lze pouzit jak jedno, tak druhy schema. Obe jsou dostatecne ucinna a zalezi ciste na smernicich jednotlivych statu.

Viz pribalovy letak:
    Základní očkovací schéma
    Základní očkovací schéma spočívá v podání tří 0,5ml dávek (například ve 2., 3. a ve 4. měsíci; ve 3.,
    4. a v 5. měsíci a ve 2., 4. a v 6. měsíci) nebo dvou dávek (například ve 3. a v 5. měsíci). Mezi
    jednotlivými dávkami musí být interval nejméně 1 měsíc.
    Přeočkování
    Po očkování 2 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 3. a v 5. měsíci) se musí podat posilovací
    dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky základního očkování. Upřednostňuje se podání
    mezi 11. až 13. měsícem věku dítěte.
    Po očkování 3 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 2., 3. a ve 4. měsíci; ve 3., 4. a v 5. měsíci
    a ve 2., 4. a v 6. měsíci) se musí podat posilovací dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky
    základního očkování. Upřednostňuje se podání před 18. měsícem věku dítěte.

Vyrobce vakciny neuvadi, ze schema 2+1 je mene ucinne. Jednoznacne je vic setrne, jelikoz se ockuje minimalne o mesic pozdeji a mene davkami.

Zaroven lze z letaku vydedukovat, ze ani vyrobci vakcin nepovazuji za nutne ockovat hned dvoumesicni miminka, ale ze neni problem prvni davku posunout. Take si prectes, ze podle vyrobce je naprosto v poradku udelat mezi jednotlivymi davkami delsi pauzy, napriklad dva mesice.

Oproti tomu spousta pediatru a dalsich odborniku ti bude tvrdit, ze je temer nutne ockovat co nejdrive a s co nejkratsimi intervaly. Spousta pediatru, kdyz slysi, ze si rodice preji mirne upravit ockovaci kalendar, vylozene neni rada a snazi se udelat vse pro to, aby rodice presvedcili k dodrzeni onoho schematu 3+1 idealne od druheho mesice s mesicnimi intervaly zakladnich davek.

No zalezi na rodicich, co povazuji za nejlepsi pro sve dite (nezalezi tedy na pediatrech, coz je samozrejme netesi).

JAZZ
    JAZZ --- ---
    ALI_EN: proč myslíš nesmyslná, četla jsem k tomu různé názory..
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    JAZZ: ja naopak nedoporucuju se slepe drzet ockovaciho kalendare. u hexy doporucuju minimalne zvazit schema 2+1, ktere je stejne ucinne jako u nas nesmyslne vyzadovane a doporucovane 3+1.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    JAZZ: Stejne jako oskuro doporucuji ockovat dle ockovaciho schematu. Hexa navozuje imunitu proti onemocnenim, ktere jsou v kojeneckem veku smrtelne. O nektere z nich stale jeste dost rozsirene. (cerny kasel i hemofilus).
    Moje deti byly ockovany jeste celobunecnou vakcinou a na treti davku myslim mely obe teplotu. Nejzavaznejsi reakci, kterou jsem videla na hexu, bylo zhnisani ockovani proto TBC (jeste v dobe, kdy se to ockovalo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam