Ahoj, ptala jsem se v očkovací skupině na fb, překopíruju i sem :)
Chceme očkovat Pediacelem a řeším, kdy s tím nejlépe začít. Volíme schéma 2+1 s tím, že mezi první a druhou dávku necháme doporučené 3-4 měsíce. Zatím je dcera u pediatra objednaná, až jí budou 3 měsíce a kousek (respektive 14. tt), ale ještě nejsem přesvědčená o tom, že už opravdu začneme.
Kdy se má v tomto schématu začínat, aby bylo očkování rozumně účinné?
Je riziko nežádoucích účinků větší, když je dítě menší, nebo nemá věk na vznik negativních dopadů vliv?
(Pokud se někomu ještě chce číst i dál, dávám si pro sebe dohromady argumenty, proč a do kdy odkládat, tak se je pokusím dát dohromady, třeba to pomůže i někomu jinému se rozhodovat, kdy začít.
Pro odložení: Dcera je plně kojená a nechodíme do velkých dětských kolektivů a místo mhd (bydlíme v Praze) chodíme většinou pěšky nebo jezdíme autem. Do kaváren a obchodů chodíme nicméně běžně. Bez očkování se déle rozvíjí nespecifická imunita, která mi připadá výhodnější než specifická, daná očkováním.
Proti odložení: Černý kašel je nejrizikovější pro děti do 2 let a blíží se podzim, kdy budou lidi nemocnější a riziko nákazy lecčíms větší a očkováním na konci září se ještě vychytá období bez bacilů ve vzduchu.)
Těším se na odpovědi, jsem zvědavá. Pokud máte nějaké relevantní zdroje, budu taky ráda. Zatím čerpám hlavně ze Searse, který se k tomuto tématu moc nevyjadřuje.