• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    E_T_: u staršího syna jsme očkovali hib, už teda od asi 4 nebo 6 měsíců, co si pamatuju, byl bez reakcí
    E_T_
    E_T_ --- ---
    je zde nekdo kdo ockoval az po roce a pouze ctyrslozkovou vakcinou Infanrix Hib? Ceka nas to pristi tyden, tak bych chtela znat pripadne reakce. Diky
    E_T_
    E_T_ --- ---
    SIG: 2+1 proti ceske legislative neni
    jakakoli sestislozkova vakcina (Infanrix Hexa nebo Hexacima) muze byt ockovana budto 2+1 nebo 3+1. Pokud je rozumny pediatr tak nekdy staci i pentavakcina (Pediacel) aby pak do skolky napsal potvrzeni. Pokud je ockovani odlozeno do jednoho roku, tak po prvnim roce uz se automaticky ockuje 2+1.

Ockovani MMR (spalnicky, zardenky, priusnice) se ockuje nejdrive v 15 mesici a neni zde uvedena horni hranice. Takze klidne az ve 3 nebo 4 letech, tesne pred nastupem do skolky.

Vice zde:
    popis

Jinak odkaz na skupinu na fb skupinu Informovane ockovani a muze se hodit. Ve fotkach/alba/ je zakladni info. V souborech pak spousta uzitecnych informaci + pribalove letaky vakcin.
    popis
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    a jaky je riziko vubec ze v proockovane populaci dite ve veku 0-2roky chytne cerny kasel? 1:10 000 ? tedy hodne maly...

osobne bych pod 1 rok veku s zadnym ockovanim nesel. je to na ukor stada nicmene ze to jsou hovada svedci fakt ze ockuji miminum hep b.

Obscuro?
    IFKA
    IFKA --- ---
    SIG: suchanková nám ukazovala skripta pro mediky ohledně očkování, taková tenká brožurka. beru to tak, že se jednou něco naučili a ne každý se dovzdělává i během výkonu praxe.
    viz na šestinedělí mleli všichni mantru o deseti minutách z každého prsu jednou za 3 h jako jediné možnosti. asi si posledních pár let zapomněli přečíst doporučení WHO, APA nebo Britské lékařské komory, což jim rozhodně nezabránilo se tvářit jako že jsem naprosto mimo :) a ta situace s očkováním mi připadá podobná, každý žije v jiném prostředí a má jiné potřeby :)

když budeš vědět, co chceš a proč, není důvod, aby to tak nebylo. držím palce!
    IFKA
    IFKA --- ---
    NYA: je to ve skupině informované očkování a "může se hodit". link nevím, jak z mobilu dát, pastnu, co mi prislo jako relevantní odpovědi na mou otázku, jinak zkus vyfiltrovat.

Ivi, taky budeme očkovat Pediacelem, syn necelých 7m (odklad kvůli nedostupnosti a nyní kvůli zubům), budeme očkovat až na 8m kontrole. Mezi 6 a 8m se nejvíc utváří nervová soustava, pro mě hlavní důvod ;-) Jinak se synem chodíme skoro všude (muzea, obchody, MHD), syna otužujeme a dosud bez nachlazení (ťuk ťuk) :-)

Těžko říct :-( Vývoj mozku samozřejmě pokračuje i poté, ale ten první půl rok, kdy je nejvíce změn, se mi zdá lepší očko posunout... Nikdy člověk neví, jak dítko bude na očko reagovat... Ale my déle čekat nebudeme, v zimě očkovat nechceme (kvůli nemocnosti)...

Zvažuji pro a proti. Vím, že černý kašel tu je. Vím, že v prvním roce se dítě vyvíjí a roste nejvíce v rámci celého života. Vím, že už teď o sobě občas dávají vědět zoubky. Přeji si, aby mě dítě mělo čas na zrání vlastního imunitního systému. Vím, že první dávka očkování nechrání proti černému kašli. Tudíž, když bude očkovaná dcera na sedmi měsících stále není chráněna proti černému kašli, zároveň však může být oslabená a náchylnější k nemocem. To jen v kostce. To jsou důvody, proč přemýšlím o posunutí očkování. Pokud by byla očkovaná nyní pak by schéma bylo 7, 11 a 18 až 20 měsíců. Tudíž nyní by dostala první dávku a až na roce druhou. Tudíž možná bude lepší začít i s první dávkou na roce.

Já bych zatím odložila, Ivi, argumenty bych jen opakovala ty výše už napsané, plus bych ještě přihodila jako u vás plus, že je to vaše první miminko, tudíž tolik nehrozí, že něco přinese starší sourozenec ze školy, školky.

(ostaním pardon za tapetu :)
    IFKA
    IFKA --- ---
    NEMESISS: to by mě taky zajímalo. test na zjištění hladiny protilátek stojí okolo pěti set, jestli se tip dělá v miminí populaci, tak klobouk dolů. co jsem slyšela, tak protilatky z prvního očkování v tom cca 9. týdnu ve schématu 3+1 vydrží jen pár dní, což může mít ve specifických pripadech smysl, ale proto se volí 2+1 s tím, že se počátek očkování posouvá na později, až je systém zralejsi.
    k tvojí druhé otázce: sears říká, že je prakticky 100% pravděpodobnost, že dítě do věku 2 let prodela pneumokokove a rotavirove onemocnění, ale průběh je často tak mírný, že se příčina ani nezjistí nebo neřeší, tak kdo ví, jestli někdo ví přesně.
    na jednom odkazu ze stránek rozalia jsou nejake pravděpodobností statistiky pro cr. mám teď nic moc net, tak nelinknu, ale snad to najdeš...
    SIG
    SIG --- ---
    diky vsem!
    jako nevim co na me zkousi. asi si rika vyplasena prvomatka jeste s dredama a bordelem v ksichte tak si na ni smlsnu. ale nevim ze bych mela na cele napsano ze sem debil... jsem zvedava jak se bude chovat kdyz tam ted prijdu i s chlapem....a argumentem na rtech
    IFKA
    IFKA --- ---
    SIG: to slyším poprvé, že by 2+1 bylo proti legislativě, může jít o doporučení ministerstva zdravotnictví, ale určitě ne povinnost.
    schéma 3+1 se používá, když se začne očkovat v tom 9. nebo jiném brzkém týdnu, ale ta úplně první dávka prý nemá v tomhle věku moc efekt, protože dítě má ještě hodně specifickou formu imunity získanou od matky. četla jsem na více místech, že i v cr je už pediatri uchylují ke 2+1, přičemž volba začátku je na rodičích. btw proč dával na výběr, když pak jednu možnost vynucuje?
    co vím, tak "paragrafy" se vztahují pouze k dochazce do školky a ucasti na táborech, tam bez očkování prostě nevezmou, protoze by tím riskovali pokutu. lesní školky a pod jsou zatím z obliga...
    Pediatr může prý hrozit, že pošle k vám domů socialku, tady lze připomenout, ze to koliduje s lékařským tajemstvím. pry byly případy, ze někomu fakt přišla kontrola a pokuta, proti ní ale podali odvolání a vyvanulo to do ztracena, protože penalizovat rodiče, ze jednají podle nejlepšího přesvědčení je v zásadě protiústavní.
    byla jsem na přednášce suchánkové v bráně k dětem a tohle tam říkala plus že na stránkách rozalia jsou odkazy na všechny možné info stránky, třeba vakciny.net, tam asi najdeš tvrdší data než co ti tady zatím píšu.
    v tom searsovi jsou mmch alternativní očkovací kalendáře s různými odklady až do roka, doporučuji, může pomoct :)

ad ten černý kašel: ano, rozšiřuje se a nejnebezpečnější je pro děti do 2 let, tak z něj mám obavu nejvíc. očkování je údajně ale účinné jen na 50-80 % a vakcína proti němu prý učiní organismus nachylnejsi k jiným nemocím. zaskrt a obrna se v cr vyskytují v řádu jednotek za dekadu, naposledy v '90, s hlubokou ránou, ve které by se mohla uchytit bakterie tetanu, se stejně jede na chirurgii (i když kamarád se na něj nechával preockovat, protoze cestuje do míst, kde se může zranit a doktor tam nebude)... na to, že jsem byla původně pro očkování, tak jsem teď dost znejistělá a jediné, v čem mám jasno je, že budu posilovat imunitu prcka kojením a aspon do jara nechám prostor, at se v klidu a bez narušení vyvíjí nespecificka imunita a nervová soustava, kterou může očkování narušit.
    MONI
    MONI --- ---
    NYA: na našem plavání žádné potvrzení o očkování ani o zdravotním stavu nechtěli...
    NYA
    NYA --- ---
    dostaly jste potvrzení od doktora na plavání miminek pro neočkované dítě?

IFKA: poslala bys prosím link na tu fb diskuzi?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SIG: na konci roku 2014 mi nase pediatra odpovedela, ze 3+1 se ockuje v zemich, kde ma populace nizsi hladinu protilatek a 2+1 v zemich, kde je hladina protilatek v populaci vyssi. prijde mi to logicke, ale uz jsem se nedozvedela, jak se ona hladina protilatek zjistuje (vyskyt te ktere nemoci v te ktere populaci?). my ockovat hexou tenkrat prestali, zaciname ted odznova pediacelem a to uz v nasem pripade bude 2+1, synovi jsou totiz uz 2 roky a od urciteho veku je v cr 2+1 pripustne - asi jde o vyhlasku a snad to vychazi i z pribalovych letaku vakcin a kdyz se vratim k tomu tvrzeni nasi pediatry, tak predpokladam, ze v populaci mimin v cr je tedy vyssi vyskyt nemoci, proti kterym se ockuje, nez v populaci batolat. anebo jde o rozdil v imunitni odpovedi organismu v zavisloti na veku? taky by me to zajimalo, urcite se najde nekdo kompetentni tady..
    SIG
    SIG --- ---
    IFKA: jak je to s tim 2+1? ted jsme prijeli od pediatra mela se ockovat hexa, nakonec jsme se dohodli na tom pediacelu s tim, ze ho musi objednat a at prijdeme 20.9. ptal se me, jake ch i schema jestli 2+1 nebo 3+1 ... odpovedela jsem ze 2+1 a on ze tp je proti ceske legislative a pobavime se o tom priste... mam porad pocit ze se me snazi zastrasit, vyhrozuje smrti na cernej kasel a legislativou.. moc me to neba. tak bych rada nejaky argument( jestli teda je) dik :)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    IFKA: My jsme květnový miminko očkovali v šesti měsících, v listopadu. Bydleli jsme v Brně, chodili do kaváren, supermarketů, jezdili tramvají a ve třech měsících letěli na měsíc do Španělska, kde ho oslintalo celý početný a příliš kontaktní příbuzenstvo. První rýmičku chytil až po očkování.
    IFKA
    IFKA --- ---
    Ahoj, ptala jsem se v očkovací skupině na fb, překopíruju i sem :)

Chceme očkovat Pediacelem a řeším, kdy s tím nejlépe začít. Volíme schéma 2+1 s tím, že mezi první a druhou dávku necháme doporučené 3-4 měsíce. Zatím je dcera u pediatra objednaná, až jí budou 3 měsíce a kousek (respektive 14. tt), ale ještě nejsem přesvědčená o tom, že už opravdu začneme.
    Kdy se má v tomto schématu začínat, aby bylo očkování rozumně účinné?
    Je riziko nežádoucích účinků větší, když je dítě menší, nebo nemá věk na vznik negativních dopadů vliv?

(Pokud se někomu ještě chce číst i dál, dávám si pro sebe dohromady argumenty, proč a do kdy odkládat, tak se je pokusím dát dohromady, třeba to pomůže i někomu jinému se rozhodovat, kdy začít.
    Pro odložení: Dcera je plně kojená a nechodíme do velkých dětských kolektivů a místo mhd (bydlíme v Praze) chodíme většinou pěšky nebo jezdíme autem. Do kaváren a obchodů chodíme nicméně běžně. Bez očkování se déle rozvíjí nespecifická imunita, která mi připadá výhodnější než specifická, daná očkováním.
    Proti odložení: Černý kašel je nejrizikovější pro děti do 2 let a blíží se podzim, kdy budou lidi nemocnější a riziko nákazy lecčíms větší a očkováním na konci září se ještě vychytá období bez bacilů ve vzduchu.)

Těším se na odpovědi, jsem zvědavá. Pokud máte nějaké relevantní zdroje, budu taky ráda. Zatím čerpám hlavně ze Searse, který se k tomuto tématu moc nevyjadřuje.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    Pediacel je v prodeji
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    NEMESISS: prý bexero, doktorka jich má kvůli tomu od vzp jen omezené množství
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: ptam se asi jako debil, ale nepochopila jsem to a na ten pediacel dlouho cekame.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    JAZZ: jake vakciny ze jedou do VB?
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    Večeři je bexero
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam