KOTENCE: ty celoživotní imunity po prodělání nemoci více fungují v populaci, kde se dětské nemoci opakují. V 5 letech přežiješ černý kašel (zrovna blbý příklad, může mít následky - např. astma, takže přínos nic moc) a dál se během života s jeho příčinou setkáváš, jak jej občas prodělávají mladší děti kolem tebe. Plus občas máš velmi mírnou formu. V očkované populaci k opakovanému setkání nemusí dojít dvacet let, za tu dobu ochrana slábne a ztrácí se, bez ohledu na způsob vyvolání.
Něco podobného čeká asi příušnice, proti kterým jsem já sice teoreticky celý život imunní, ale můj systém je třeba 20 let nepotká a pak bůhví.
Na tomto principu stojí i alespoň nějaká ochrana novorozenců v rozvojových zemích. Jejich matky jsou opakovaně vystavené černému kašli a v době porodu mají stále tu vyprovokovanou imunitu silnou, tedy kojením nějakou ochranu předají a pak dítě dožije (možná) do věku, kdy ho prodělání nemoci neohrozí tolik. Pořád je ale podíl nakažených, nemocných a zemřelých nepříjemně vysoký oproti očkované populaci.