• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EDERA: Já mám celkem ověřeno, že žádnou alergii na penicilin nemám. Když jsem jezdila léčit krávy, tak jsem se polila čistým penicilinem tolikrát, že by mi musela přinejmenším slézt kůže a nic :o)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Aha, to mě nikdy nenapadlo, že “alergie na biseptol”, kterou mám od tří let v kartě, by mohla být nerozpoznaná pátá nebo šestá nemoc. Údajně jsem se tehdy po něm osypala, ale předcházely tomu horečky (proto jsem ho taky dostala), tak ta příčina mohla být úplně jiná. A potom už mi ho pochopitelně nikdy nikdo nepředepsal.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Ono totiž to, co je "běžná dětská nemoc" závisí dost na srovnávacích subjektech, zkušenostech z okolí a všeobecné situaci. Ve chvíli, kdy neexistují antibiotika, každý zánět průdušek, neřkuli zápal plic může být smrtelný, běžně se vyskytuje záškrt nebo dětská obrna, jsou zarděnky, které VĚTŠINA populace prodělá bez následků, prkotina. V dnešní době, ke srovnáváme maximálně s třídenními virózami a nemocemi, která se antibiotiky vyřeší do týdne, nám to jako banalita nepřijde. A mně už dnes nepřijdou jako banalita ani plané neštovice - smrtelné nebezpečí pro novorozence, který by přišel s nemocným do styku a totálně rozdrbaná imunita jedince, která se dává dohromady klidně rok, mi přijde až dost na to, považovat to za vážnou nemoc a ve finále jsem ráda, že jsem syna na ně nechala naočkovat, když vidím, jak to taky někdy probíhá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE:
    TAPINA: anebo tam byla záměna právě s pátou a šestou nemocí. Prostě nemocné dítě osypané červenýma tečkama.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Mohla jsi je mít, protože se očkovaly v pozdějším věku. Spalničky se dávaly brzy.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KOTENCE: trvaly nasledek zardenek u deti a mladistvych muze byt neplodnost, u priusnic je to jen u chlapcu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: Neuveritelny!
    Asi si teda dohledam svoji dokumentaci a kouknu se. Prisahala bych, ze jsem zardenky mela a mnohokrat v zivote jsem to odpovidala nebo psala do kolonky o prodelanejch detskejch nemocech. Moje mama to rika naprosto samozrejme a ani zadnej doktor se nikdy nepodivoval...

Jsem jedina, kdo zil v domeni, ze to je "bezna detska nemoc", kterou vetsina lidi prodela v predskolnim veku a pak ma celozivotni imunitu?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PETEKKA: rekni pediatrovi, ze chces ockovat mmr, az bude diteti 2.5 roku. co ti na to rekne. riziko poskozeni ockovanim je asi jen maximalne u 0.5-1 procenta populace a takto se da jeste snizit. kdyz se ockovani mmr posune, nic se nestane a snizis riziko. kdyz mas obavy a chces snizit riziko, mas na to pravo. ockovani do 18 mesicu je nastavene zrejme kvuli globalnim epidemiologickym odhadum, nikoliv ze by se dite nakazilo zrovna kdyz to posunes o rok dva, ale nakazit se muze, tam je taky nejake riziko.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Na spalničky a zarděnky byl očkovaný každý, komu je dnes méně než 70. Jen ty příušnice se přidaly později.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Pátá a šestá nemoc byla i dřív, ale říkalo se jim "alergie na penicilin". Proto je polovina populace údajně alergická na PNC, i když na nic jiného nikdy nebyli :o) Nemoci se nově objevují, identifikují se patogeny, ale to neznamená, že tady dřív nebyly. Jen se nevědělo, co je způsobuje.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KOTENCE: pátá a šestá nemoc se jmenují podle toho, že to byly pátá a šestá nejčastější "vyrážková" choroba v době, kdy ještě nebylo možné (nebo alespoň běžně dostupné) určit při diagnostice původce (tzn. nebylo dostupné laboratorní vyšetření). v té době se choroby s exantémem prostě číslovaly, tyhle dvě byly nejběžnější po "velké čtyřce" příušnice, zarděnky spalničky a neštovice

čili ano, byly tu i v dobách, kdy lékař neměl k dispozici komplement. jen tím, že byly "navíc" i choroby z velké čtyřky, na pátou a šestou připadalo mnohem menší procento případů chorob, a navíc proti těm čtyřem byly tyhle dvě nezávažné, takže se moc neřešily
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ANNAWA: Nevim. Proto se tak divim :-)
    Mama si neco nejak pamatuje, co nam kdo ockoval asi nijak moc neresila a vlastni kartu jsem mela v ruce naposled v 19.
    Ockovak bych vlastne nekde mela mit, ten po me nikdo dlouho nechtel, i kdyz jsem nejaky ockovani dostala. (Takze tam stejne nemam vsechna...)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KOCOURMIKES: pediatr může MMR začít očkovat už od 13. měsíce...nicméně určitě se dá domluvit na nějakém posunutí.
    U nás chtěla začít v 15 měsících (začátek ledna 18), nicméně dcerce se stal o Vánocích úraz (popálení), takže se neočkovalo a poté byla nemocná, takže se to opět odsunulo až do jejích cca 16,5m.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: vy jste nebyly proti spalnickam očkováne? To očkování obcas selhalo, byly i epidemie, ale běžné onemocnění to nebylo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MAR_TINA: To je taky moznost. Prave mi to pripada dost divny...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: spalničky jsi pravděpodoběn neměla. možná to nějaký zdravotní vysvětlí, podrobnosti nevím
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MAR_TINA: Tak kdyby se ta proockovanost dost snizila, tak by se clovek s nemoci treba potkaval dost casto na udrzeni ty celozivotni imunity. Nevim, teorie... Stejne s tim nic neudelam a nakonec budu muset ty deti pred pubertou naockovat, aby to nedostaly v kritickym obdobi. Zase je tu pata a sesta nemoc, to bylo i driv? O tom jsem jako mala neslysela. Nekteri biologove tvrdi, ze to je jasny, ze tu volnou niku po vymlacenejch nemocech obsadi nejaka nova.
    Moje mama uplne zirala, ze se ted se spalnickama musi na infekcni, ze my jsme to normalne vylezely doma a neresilo se to. Mozna ma spatnou pamet, ale ja ani segra jsme v nemocnici urcite nebyly a spalnicky jsme prej mely.
    Coz je taky pekna debilita, to akorat svadi k tomu ty spalnicky nenahlasit, ze jo... Aspon ja bych je radsi nehlasila, kdyz se v ty nemocnici stejne akorat srazi teplota.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: zrovna každoroční epidemie spalniček nebyla pro společnost žádná radost. A to byly poslední v 50. letech a 60. letech, kdy se moc necestovalo (ve smyslu neodjiždělo do práce a do škol na tak velké vzdálenost) a šlo snáze vyhlásit karanténu.

1955 - více než 40 000 nemocných, to je ohromné číslo.

A taky by tit o kazili ty masy lidí, co by se dál nechávaly očkovat, aby je každý rok nepotkala ta či ona nemoc s ošklivým průběhem a možnými následky.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam