• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: Neuveritelny!
    Asi si teda dohledam svoji dokumentaci a kouknu se. Prisahala bych, ze jsem zardenky mela a mnohokrat v zivote jsem to odpovidala nebo psala do kolonky o prodelanejch detskejch nemocech. Moje mama to rika naprosto samozrejme a ani zadnej doktor se nikdy nepodivoval...

Jsem jedina, kdo zil v domeni, ze to je "bezna detska nemoc", kterou vetsina lidi prodela v predskolnim veku a pak ma celozivotni imunitu?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Na spalničky a zarděnky byl očkovaný každý, komu je dnes méně než 70. Jen ty příušnice se přidaly později.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Pátá a šestá nemoc byla i dřív, ale říkalo se jim "alergie na penicilin". Proto je polovina populace údajně alergická na PNC, i když na nic jiného nikdy nebyli :o) Nemoci se nově objevují, identifikují se patogeny, ale to neznamená, že tady dřív nebyly. Jen se nevědělo, co je způsobuje.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KOTENCE: pátá a šestá nemoc se jmenují podle toho, že to byly pátá a šestá nejčastější "vyrážková" choroba v době, kdy ještě nebylo možné (nebo alespoň běžně dostupné) určit při diagnostice původce (tzn. nebylo dostupné laboratorní vyšetření). v té době se choroby s exantémem prostě číslovaly, tyhle dvě byly nejběžnější po "velké čtyřce" příušnice, zarděnky spalničky a neštovice

čili ano, byly tu i v dobách, kdy lékař neměl k dispozici komplement. jen tím, že byly "navíc" i choroby z velké čtyřky, na pátou a šestou připadalo mnohem menší procento případů chorob, a navíc proti těm čtyřem byly tyhle dvě nezávažné, takže se moc neřešily
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ANNAWA: Nevim. Proto se tak divim :-)
    Mama si neco nejak pamatuje, co nam kdo ockoval asi nijak moc neresila a vlastni kartu jsem mela v ruce naposled v 19.
    Ockovak bych vlastne nekde mela mit, ten po me nikdo dlouho nechtel, i kdyz jsem nejaky ockovani dostala. (Takze tam stejne nemam vsechna...)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KOCOURMIKES: pediatr může MMR začít očkovat už od 13. měsíce...nicméně určitě se dá domluvit na nějakém posunutí.
    U nás chtěla začít v 15 měsících (začátek ledna 18), nicméně dcerce se stal o Vánocích úraz (popálení), takže se neočkovalo a poté byla nemocná, takže se to opět odsunulo až do jejích cca 16,5m.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: vy jste nebyly proti spalnickam očkováne? To očkování obcas selhalo, byly i epidemie, ale běžné onemocnění to nebylo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MAR_TINA: To je taky moznost. Prave mi to pripada dost divny...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: spalničky jsi pravděpodoběn neměla. možná to nějaký zdravotní vysvětlí, podrobnosti nevím
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MAR_TINA: Tak kdyby se ta proockovanost dost snizila, tak by se clovek s nemoci treba potkaval dost casto na udrzeni ty celozivotni imunity. Nevim, teorie... Stejne s tim nic neudelam a nakonec budu muset ty deti pred pubertou naockovat, aby to nedostaly v kritickym obdobi. Zase je tu pata a sesta nemoc, to bylo i driv? O tom jsem jako mala neslysela. Nekteri biologove tvrdi, ze to je jasny, ze tu volnou niku po vymlacenejch nemocech obsadi nejaka nova.
    Moje mama uplne zirala, ze se ted se spalnickama musi na infekcni, ze my jsme to normalne vylezely doma a neresilo se to. Mozna ma spatnou pamet, ale ja ani segra jsme v nemocnici urcite nebyly a spalnicky jsme prej mely.
    Coz je taky pekna debilita, to akorat svadi k tomu ty spalnicky nenahlasit, ze jo... Aspon ja bych je radsi nehlasila, kdyz se v ty nemocnici stejne akorat srazi teplota.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: zrovna každoroční epidemie spalniček nebyla pro společnost žádná radost. A to byly poslední v 50. letech a 60. letech, kdy se moc necestovalo (ve smyslu neodjiždělo do práce a do škol na tak velké vzdálenost) a šlo snáze vyhlásit karanténu.

1955 - více než 40 000 nemocných, to je ohromné číslo.

A taky by tit o kazili ty masy lidí, co by se dál nechávaly očkovat, aby je každý rok nepotkala ta či ona nemoc s ošklivým průběhem a možnými následky.

KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KOTENCE: neni je lepsi prodelat, kdyz prodela mmr dite v 7-18 letech, trvale nasledky mimo jiny jsou neplodnost a ochrnuti. prosimte zeptej se doktora, co je to za nemoci a jake maji nasledky, kdyz vubec nevis co je to za infekcni nemoci a jake maji nasledky je to smesne. slysela si nekdy o detske obrne ktera byla eradikovana - ockovanim ?

doporucuji tyto dve doktorky, hadal jsem se s nimi pred 10 lety

Just the Vax
    https://justthevax.blogspot.cz/
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MAR_TINA: Hm, jasne, to dava smysl. Takze cas od casu se ty lymfocyty namnozej, bez povsimnuti zlikvidujiu patogen a posilej si tu pamet.
    KOCOURMIKES: Zrovna MMR me vedlo k zamysleni, protoze v pribalovym letaku se pise 10-15 let. Tak jsem si rikala, jestli by nebylo lepsi ty nemoci prodelat a dal neresit. Jenze to by to tak teda asi museli delat vsichni, cimz se dostavam k tomu, ze se musej vsichni domluvit, jinak nefunguje ani jedna cesta. (A jsem dal nasrana, ze stat diktuje tu variantu, ktera se mi libi min, a tim mi znemoznuje uskutecnit tu mnou preferovanou.)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PETEKKA: 18 mesicu to je skoro dva roky, to je skvely vysledek v nasi spolecnosti. problemy dela jen pediatr co to pichne co nejdrive a lide co se neockuji vubec, magori fundamentalove na obou stranach.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    VERCA_ZABA: první dávka MMR se dle novely podává do 18.měsíce a ta druhá se dává v 5-6 letech dítěte.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ANNAWA: jako jo, není to přímá zkušenost (díky Bohu,že),ale pokud se to stalo dítěti u kamaráda ve vsi, proč by se tento případ nemohl brát v potaz..
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KOTENCE: ale to je ruzne u ruznych patogenu a vakcin - u neceho imunita vydrzi treba mmr cely zivot (nejsem si jisty u rubeoly, pokud nenaockujes priusnice tvuj syn je muze dostat treba v 17ti a vysledkem je neplodnost), u neceho ne treba hep B ze se ta imunita ztrati, u tetanu je to 15-20 let ze se musis preckovat na tetanus - a ted uvazuj, chces chytnout tetanus abys na nej mela jak rikas "dozivotni imunitu" dle tvoji logiky ? to same plati pro vystaveni novorozence cernemu kasli.

je to proste blbost, prodelani vsech tech potencialne smrtelnych a zmrzacujicich nemoci je rozhodne negativni vec, drive to slouzilo jako prirozeny vyber, prezili jen ty nejsilnejsi jedinci. jedine o cem se da uvazovat je odklad ockovani, ale pak stejne musis naockovat, prece nechces aby to chytli tvoje deti jako teenageri a nasledne skoncili zmrzaceni nebo s neplodnosti. google mmr
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MAR_TINA: jj a ted muzes jit doprdele, co si na to me dovolujes ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURMIKES: omlouvám se, že jsem reagovala, vůbec jsme se s tebou nikdy nechtěla bavit - vede to jen k demagogickým kolečkům a ztrátám času. Jen jsem si včas nevšimla, že jsi to ty. Můžeš použít ignor.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SMYSLOV: me zalezi na vsech detech. na evropskych detech, na americkych detech, na tvojich detech, na detech cikanu, na asijskych detech a detech v africe. co se tyce mych vlastnich deti, urcite odklad ockovani za druhy rok zivota, s vyjimkou cerneho kasle pertusis - myslim ze to tak slo udelat se svym lekarem i neockovat na hep B (pentavalent).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: ty celoživotní imunity po prodělání nemoci více fungují v populaci, kde se dětské nemoci opakují. V 5 letech přežiješ černý kašel (zrovna blbý příklad, může mít následky - např. astma, takže přínos nic moc) a dál se během života s jeho příčinou setkáváš, jak jej občas prodělávají mladší děti kolem tebe. Plus občas máš velmi mírnou formu. V očkované populaci k opakovanému setkání nemusí dojít dvacet let, za tu dobu ochrana slábne a ztrácí se, bez ohledu na způsob vyvolání.
    Něco podobného čeká asi příušnice, proti kterým jsem já sice teoreticky celý život imunní, ale můj systém je třeba 20 let nepotká a pak bůhví.

Na tomto principu stojí i alespoň nějaká ochrana novorozenců v rozvojových zemích. Jejich matky jsou opakovaně vystavené černému kašli a v době porodu mají stále tu vyprovokovanou imunitu silnou, tedy kojením nějakou ochranu předají a pak dítě dožije (možná) do věku, kdy ho prodělání nemoci neohrozí tolik. Pořád je ale podíl nakažených, nemocných a zemřelých nepříjemně vysoký oproti očkované populaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam