• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

    V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

    Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JESTEDMAN: Marco Cavaleri z EMA na tiskovém breefingu pouze říkal, že při očkování každé 3-4 měsíce potenciálně nebude imunitní odpověď taková, jako bychom si přáli, protože to přetíží imunitni systém.

    ne jako že si tím pretizime imunitní systém a ten nám kvůli tomu exploduje. :)

    naopak tam zmiňuje, že pokud to v dané situaci z epidemiologického hlediska může být nejlepší moznost, muzeme to udělat jednou dvakrát, ale že bychom měli uvažovat od větších intervalech nebo očkovat před sezonou jako u jiných viróz..

    celé video v linku zde

    https://twitter.com/DuseLu/status/1481695087864291330

    EKG
    EKG --- ---
    JESTEDMAN: Mohla by to byt pravda, ale neni.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    Opakované posilující dávky mohou škodit imunitě, varuje EMA - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/iWdhQ/opakovane-posilujici-davky-mohou-skodit-imunite-varuje-ema
    SPAMST
    SPAMST --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tohle mi přistálo ve schránce, konečně se můžu dozvědět pravdu, díky Ti tajemný hrdino ! (pozn. nauč se střihat rovně)

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vakcinolog Petráš: Část lidí se očkuje špatně, více dávek může být kontraproduktivní
    https://www.youtube.com/watch?v=x93Xf5BnNoU
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    FLAVIGNY: tohle je fakt snad nejnudnějsí a nejvíc zbytečná učebnice, kterou jsem četl. Doporučuju How the immune system works od Lauren Sompayrac, krátká a dobře napsaná.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    TAPINA: no, reakce na cizi teleso je dle meho nespecifickou imunitni reakci... protilatky nejsou vsechno, zejo. ale konec gay-chatu.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    HOWKING: temahle prispevkama se uplne diskvalifikujes z odborne diskuze. je fajn, ze se o veci zajimas a chces jim porozumet do hloubky, ale na to, abys tu mohl s ostatnima diskutovat o mRNA vakcinach, potrebujes solidni zaklady. proc si neprectes treba nejakou basic ucebnici (volnyho casu mas asi dost). treba tuhle od bartunkovy a horejsiho na fakulte aspon prolistoval snad kazdy. nerikam, ze je skvela, ale za nejakych 250 kc dost dobra.
    Základy imunologie - Václav Hořejší, Jiřina Bartůňková — Heureka.cz
    https://knihy.heureka.cz/zaklady-imunologie-vaclav-horejsi-jirina-bartunkova/#recenze
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HOWKING: To není imunitní reakce v pravém slova smyslu. Tělo netvoří protilátky proti umělému kloubů, ale snaží se mechanicky cizí těleso vyloučit - aktivovat zánětlivé procesy v okolí, opouzdřit, oddělit od funkčních tkání. Imunitní reakce je, když dostaneš krev cizí skupiny, spustíš imunitní reakci proti podezřelým bílkovinám na krvinkách, a umřeš, protože ta reakce probíhá naráz úplně všude.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HOWKING: Čili krátce, nastavením jedné hranice jsme snížili absolutní množství evolučních pokusů.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HOWKING: V přírodě to funguje tak, že "že přežije všechno, co nechcípne". Zní to všelijak, ale pointa je, že viry mutují náhodně a přežijí ty mutace, které nevymřou, což nemusí nutně být "ty lepší".
    - V konkurenci různých kmenů se prosazují ty, které se šíří rychleji, protože si rychleji zabírají hostitele a ty pomalejší nezbyde.
    - Očkovaní zpomaluje šíření omikronu i na starších variant, omikron méně (ale stále dost!).
    - Větší účinnost pro starším variantám nezpůsobuje o to rychlejší šíření omikronu, naopak - tohle je trochu komplikovanějíš myšlenka - čím více očkovaných, tím méně "pokusných subjektů" viru zbývá, tím méně mutací se vyzkouší a tím menší šance je, že se objeví nějaká skutečně nebezpečná.
    - Virus mutuje náhodně a drtivá většina mutací je neúspěšných a vede k tomu, že se dotyčný mutant dále nerozmnoží.
    - My očkováním proti určité variantě neumožňujeme specifičtější orientaci na určité změny (tj. neumožňujeme žádnou specifickou cestu, kudy by se virus při vývoji ubíral), protože virus neplánuje - viz výše, mutace jsou náhodné a přežjí ty, které nechcípnou. Naopak, snižováním počtu vhodných hostitelů snižujeme počet evolučních pokusů, které virus má.

    Lidi mají obecně tendenci viry personifikovat a přisuzovat jim lidské vlastnosti, ale tyhle analogie mají velmi omezenou platnost. Nelze na jejich základě nic usuzovat nebo odvozovat, dají se použít jen jako ilustrace nějakého faktu.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOWKING: aby imunitny system reagoval na latky inej nez proteinovej/peptidovej povahy, musia tieto neproteinove latky reagovat s telu vlastnymi bielkovinami na imunogenne zluceniny, vid napr. formaldehyd, glutaraldehyd, rozpustne soli niektorych tazkych kovov apod.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOWKING: Ten povodca sa da budto potlacit cinskymi opatreniami, ale to by sme museli vsetci ludia na planete zit roky a desatrocia jak v koncentraku, alebo ho vytlacit imunologicky, tj. ockovanim alebo premorovanim resp. kombinaciou oboch, co sa deje teraz. Tie najpokrocilejsie vakciny proti Sars-2 necielia vylucne na S-protein preto, ze by to bolo najjednoduchsie, ale hlavne preto, ze neutralizaciou S-proteinu sa u Sarbekovirusov neda nic pokazit. Ten S-protein je u Sars2 aj ostatnych Sarbekovirusov faktor infektivity, takze ked sa "oblepi" imunoglobulinmi, pride virus o funkcny mechanizmus, ako invadovat hostitelsku bunku. Plus, morfologicky nemoze virus ten S-protein nejako "schovat", vzdy ked vstupi do organizmu hostitela, je ten S-protein "na rane".

    Sarbekovirusy netvoria rozne serotypy a protilatky proti jednemu z nich vykazuju skrizenu reaktivitu proti vsetkym ostatnym Sarbekovirusom, cize v strednom a dlhodobom horizonte je slubna vakcina, ucinna podobne proti vsetkym Sarbekovirusom (lebo jendak, aj keby Sars2 mutoval dalsim 450 rokov, zostane kazda jeho dalsia varianta Sarbekovirus, plus, pansarbekovirusova vakcina vyockovana ako booster na terajsie, by mohla zabranit aj dalsej pandemii SARS 3, SARS 4, COVID-47 apod. v buducnosti).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TAPINA: Biologický fakt č. 1 - imunita reaguje na proteiny. - to popírá imunitní reakce na cizí materiály. To by pak nebyl problém s náhradami kloubů, umělými chlopněmi, ... Ale je a výběr materiálů je tímto silně omezen. Nebo se mýlím?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TAPINA: Tak jasně. Ony vlastně ani nežijou. Je to jen složitý soubor makromolekul, který shodou okolností obsahuje část, která vysvětlí buňce aby vyrobila jeho kopii. Myslel jsem to obrazně. Ale je fakt, že tam prostě funguje přirozený výběr a když my vakcinací nastavíme nějaké hranice, bude se vyvíjet jinudy. Tedy my jsme ti, co umožnili prosazení změny, která by jinak v záplavě veze předchozí k prosazení třeba nedospěla.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HOWKING:Biologický fakt č. 1 - imunita reaguje na proteiny. Nemůže zareagovat na nějakou látku, co není proteinem, nevytvoříš si imunitu proti rohlíku s máslem, který si v pravíš do těla klidně každý den. (a proteiny, které jíme, se musí ve střevech rozložit na nižší jednotky, než můžou vstoupit do krve, protože kdyby ne, tak to by pak imunita reagovala).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HOWKING: Nemutují proto aby přežily, mutují proto, že neumí napsat stokrát po sobě jeden a tentýž text bez chyb.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam