MAFIRE: FLEX - jak říká MAFIRE tak to sedí, měkký prkno = pohodlnější, svým způsobem hravější, čim seš ale rychlejší ať už při jízdě rovně nebo kolmo vůči silnici, tim víc oceníš prkno spíš tvrdší .. zajímavý je ale i srovnání měkkýho a tvrdýho prkna i při pushingu na delší vzdálenosti .. jeden by řekl, že to propružení ubere energii, ale nebude to tak žhavý .. protože za a) prkna co maj větší flex bývaj v průměru lehčí, takže je potřeba vydat míň energie k jejich rozpohybování, za b) je celkem příjemný pro nohu, kterou stojíš na prkně, jak se to při pushování prohybá (jak kdyby pocit úlevy při přechodu z tvrdýho prkna - když naopak z měkkýho přeskočim na tvrdý tak si musim chvíli zvykat, že se prkno při pushování nehne) na commuting, carving, cruising je určitě super aby prkno mělo určitej flex .. když nevemeš něco až moc měkkýho (jako je muj Bustin Maestro - mega měkký prkno) tak s tim beztak i zlehka kopec sjedeš i odsliduješ .. každopádně tvrdý prkno oceníš v rychlostech a slidy jsou s nim takový čitelnější ...
Dostupnost v ČR - co do ČR nejde poslat? já svuj Bustin řešil přes shredder lb shop, ale kdybych si někde na světě vyhlídl prkno, určitě bych se ho nevzdal kvuli tomu, že by mi ho nějakej českej shop nebyl schopnej sehnat :) i kdybych kvuli tomu měl dát pár kil za poštu - v době UPS/PPL/GLS/DHL a těhle srand .. pak je tu ten longboardshop.eu , kterej sice má hodně značek ale od každý málo, ale myslim že když jim napíšeš, tak se lecos může podařit objednat či jinak sehnat.)
Proč Bustin? Je to jen tip, prken je spousta - Muj Maestro je skvělej commuter a freestylový prkno .. maj i prkna co se mi od nich spíš vyloženě nelíbí, ale nelze jim upřít, že jsou hodně progresivní firmou a momentálně to strašně, strašně zabili modelama EQ a BoomBox, dvě identický prkna co do tvaru (stejnej wheelbase, stejně širokej stand, stejnej concave) s tim že BoomBox má oproti EQčku krásně velký patky a o vrstvu míň materiálu, takže má být trochu měkčí.. Taky je super, že u těch prken poznáš, kde máš nohy aniž by ses musel pohledem ujistit, což se ve stand up slidech nesmírně hodí (s EQ/BoomBox musí jít sami!!!)
Na svým wishlistu jsem donedávna měl jen twintipy s patkama, má to hrozně výhod, twintip je super do slidů a nejen při nich, patky zase prknu obrovsky zvětšujou potenciál využití, takže kdybych se rozhodoval jestli EQ nebo BoomBox, mám jasno.. S postupem času jsem se ale zakoukal i do určitejch twintipů bez patek, nebo i do směrových prken.
Namátkou některý kousky: Nelson Cyclone/Tempest, Landyachtz Switchblade 36, Drop Carve (obě dýlky vypadaj na super prkna), Battle Axe, Comet FSM 36/40, zmíněnej Bustin Boombox, AIRFLOW FUSE (!!), Jet Doppler, Kebbek John Barnet/Niko Desmarais/Ben Dubreuil, Lush Symbian/Generator, Palisades Sky Tide/THE BEAUTY, Bombsquad Dragula, Madrid Missionary (verze feather pen) / Chameleon (bejvalá Koala), LongboardLarry Penguin, Rayne Amazon, Sayshun Addict, ...