• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIMADriving in heels - klub pro ženské za volantem
    Máte vlastní nebo služební auto? Potřebujete s ním někdy poradit, ale nejste zvědavé na blahosklonnost nebo pohrdání ostřílených řidičů? Chcete si občas postěžovat na tu zatracenou kraksnu, imbecily na silnicích, dopravní situaci v Česku? Tak jste tady správně! Pánové jsou samozřejmě vítáni – i jejich cenné zkušenosti – ale nechci tu slyšet nic o blbých blondýnách a plotně.
    rozbalit záhlaví
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: Jižní spojka ale už je v podstatě dálnice, myslela jsem magistrálu. I když je fakt, že já si obecně moc nelámu hlavu s tím, v jakém pruhu jedu rychle :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALRAUNE: na jižní spojce už jsem toho byla několikrát svědkem.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: V Praze člověk jede, jak může, na nějaký problikávání se nehraje :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    GUDRUN: No, ale ve městě je to souběžná jízda, ne?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALRAUNE: je to v zákoně, ty i DIVA můžete vesele problikávat :-D
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALRAUNE:

§12 odst. 2 zákona o provozu na pozemních komunikacích:

Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit; to neplatí, užívá-li řidič levého krajního jízdního pruhu k odbočování, otáčení nebo při souběžné jízdě podle odstavce 3. Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, zvláštního motorového vozidla a motocyklu s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km.h -1 smí levý krajní jízdní pruh užít k jízdě, jen jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

z toho clanku. Nikde si to neoveruju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MADIETTA: ja myslim, ze je to v tom clanku dobre vysvetleno :-)
    Nejhorší mýty o pravidlech jízdy po dálnici - část 3. - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/nejhorsi-myty-o-pravidlech-jizdy-po-dalnici-cast-3/

a sam autor pise, ze by mu to opacne prislo logictejsi, coz mne taky...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: To je i v pravidlech, to o tom levém pruhu ve městě?Protože ve skutečnosti to tak většinou nefunguje.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GUDRUN: no prostě i v tomhle případě platí přednost zprava jako na jiných komunikacích.

A v obci se "nepodjíždí", nýbrž se tomu říká jízda v souběžných pruzích. A pozor na to, že ten levý/nejlevější se stejně považuje za rychlý a musíš z něho uhnout, když v něm někdo bude chtít jet rychleji než ty.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MADIETTA: dik za ten link, tahle sada clanku ma i treti dil, ktery napriklad rika, ze v obci se smi podjizdet (ne ze by se mi to nestavalo, ale ted si budu davat vetsi bacha, zda mi nekdo nejede i z prava) a celou sadu clanku "jak byt lepsim ridicem", coz si na prokracovani velmi rada prectu.

Jak být lepším řidičem - kapitola 1: Správné sezení za volantem je základ - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/jak-byt-lepsim-ridicem-kapitola-1-spravne-sezeni-za-volantem-je-zaklad/

a treba i tohle je dobre:

3) Současné sjíždění z pravého a levého do prostředního

Na závěr jen krátká poznámka k tomu, kdo má přednost, případně, kdo bude viníkem nehody v situaci, kdy jedno auto jede v levém, druhé jede v pravém a prostřední mezi nimi je volný a oba se rozhodnou do něho přejet. Tato otázka byla dlouha v pravidlech neřešená, dnes už ale řešená je.

§12 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb. stanoví:"

Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu; obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce."

Přednost má tedy ten zprava. Já osobně to sice nepovažuji za příliš logické a udělal bych to obráceně, to ale není podstatné, zákon to stanoví jasně.
    DIVA
    DIVA --- ---
    SMALLRICCIO: zlé pomluvy! .))
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SMALLRICCIO: no s tim idealnim bych se tu moc nerozmachoval. To je ciste subjektivni pocit. Zrovna 2l octavia je na delsi trate peklo :))
    Ale souhlasim s tim, ze vetsi auto je urcite lepsi jak mensi na delsi trasy :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Nejezdím, ale když už jedu, tak většinou daleko. Já dělám doma, nikam se nepřesunuju :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Tak jsou to lehká krátká a poměrně vysoká auta, která zpravidla dost blbě sedí. Já mám samé dvoulitrové kombíky :) Vozím často dítě a připadám si v tom líp, než v malé krabičce. I když Pundo a Fiestu jsem vyzkoušela. Na ježdění v Praze jsou v pohodě, dá se s nimi pěkně myškovat.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Nevím, nepátrala jsem po tom. ALe jeden kluk z "bůčků" na Lopuchu si chtěl koupit Clio ve sportovní úpravě a od té doby, vždycky, když nějaké míjím, tak čekám, že zařve jako lev a vyrazí :D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: No, že by mě to vysloveně rozčílilo, to ne, pokud se tak přede mnou nevleče x kilometrů. Pokud přede mnou někdo jede po okresce šedesát a drží se u dělicí čáry, tak to mi vadí hodně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    DIVA: No, pokud má punto 1,9, je to přemotorované bestie, když celé auto váží asi pět set kilo :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Nejhorší mýty o pravidlech jízdy po dálnici - část 1. - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/nejhorsi-myty-o-pravidlech-jizdy-po-dalnici-cast-1/

Nejhorší mýty o pravidlech jízdy po dálnici - část 2. - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/nejhorsi-myty-o-pravidlech-jizdy-po-dalnici-cast-2/
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUDRUN: tje fuk, hlavně že netrucuješ ;)

btw já třeba zatím nikdy nikoho nevyblikávala, myslím že oslnění je prostě nebezpečné. ale kolikrát už sem brzdila hoodně naknap. a párkrát už sem použila klakson po tom co sem si uvědomila že sem to zas přežila a uff.. .) když se mě třeba nedávno pokusila (zřejmě nechtíc) dodávka vytlačit do svodidel v cca stovce
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GUDRUN: já to taky neřeším a když vidím, že se někdo řítí, tak si v klidu v tom pravém zpomalím. Ale když už bych tam byla a vpravo byla kolona pomaleji jedoucích aut, tak by zpomalovat byla sebevražda.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVA: no hele, nedekuj, to nevis, co si pri tom o nich rikam :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam