• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    To je fuk, čím to zkonvertuje, tak jako tak bude všechno umět na vstupu HTML. Mě Calibre vyhovuje, protože ho mám vyladěné pro svou čtečku a jeho výstupy beru zásadně jen jako výstupní formát, do kterého nikdy nepolezu; chápu, že pokud některá z těchto podmínek není splněna, tak to nemusí být zrovna dvakrát vyhovující program.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Calibre je zlo a děá hnusné výstupy. Sigil je jeho kamarád :-)
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Jo, ale EPUB beru stejně jako MOBI jako sekundární - že si připraví HTML a z něj to pak už zkonvertuje do libovolného z těchto formátů, klidně do obou. Ten jeden příkaz pro Calibre mu můžeme poradit, když to bude potřeba :-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAK: Jo, souhlas. Na druhou stranu pokud chce RINVIT kompletní knihu, kterou bude prodávat, tak dodá ePUB a má jistotu, že mu to někdo nebude prodávat jinak, než chce on. A také nebude platit za konverzi.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Osobně považuju za ideální HTML, ten pak jde snadno převést do všeho (např. Calibre dělá všechny konverze tak, že vstupní soubor převede do HTML a pak HTML převede do výstupního formátu). Dalo by se argumentovat, že EPUB je jen zazipovaný HTML, takže je stejně dobrý, ale přece jenom v něm konverzní nástroje nadělají změny, které nemusí být snadné zase vrátit zpátky (např. rozdělí příliš dlouhé kapitoly na menší části).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RINVIT: Mobi je spíše sekundární formát. Postačí ePUB, ten berou všichni distributoři ebooků jako primární.
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    Vážení přátelé, jako mikronakladatel bych si rád zaexperimentoval s elektronickým vydáním jedné knihy. Mám k dispozici kompletní text ve Wordu, autor s vydáním souhlasí, vše je legální. Moje původní idea (nesmějte se) byla udělat z textu HTML a to pak převést do formátu .mobi. Je to takhle reálné? Stačí tenhle formát? Byl byste mi někdo ochoten pomoci? Za obecné rady a upozornění budu vděčný, konkrétní nabídky kdyžtak do pošty, díky!
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ERGOSUM: Právě že jsem tam vůbec nic divného nenašel. Nevím, usoudil jsem, že by bylo ideální dělat e-knihy v InDesignu, ale z principu ho nechci kupovat, dokud mi na něj e-knihy nevydělají, což teda jen tak nebude (a "půjčovat" si ho nechci).
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    KRAMERIUS: Dolní uvozovku přidat do iniciály. Vypadá to divně, ale je to tak.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DZAMLING: Tak tohle teď řeším také. Původní zdroj v DOC. Podezírám nějaké formátování. Uložení v TXT a epub z něj to řeší, ale budu pátrat dál. Prohlídni zdroják HTML a dej vědět, jestli tam nenajdeš něco divného.
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    Řeším takový technický problém. Vytvořil jsem epub. Html soubory, CSS i OPF se zdají být v pořádku, v ADE se všechno zobrazuje správně, na iPadu taky, ale PocketBook dělá to, že text - přestože má pokračovat - občas končí pár centimetrů od dolního okraje a po přelistování na další stránku nenavazuje. Netuší někdo, v čem by mohl být problém?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTIC: Není, jen se to musí umět udělat. Převod trvá 40 minut. Tak nějak to děláme :-)
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    JYRKA: ano dostanes to do epubu snadno, ale absolutne nesedi formatovani nadpisu, textu, popisku u obrazku, obrazku samotnych... v podstate je to temer na novou sazbu
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTIC: Nemusí zaplatit celou sazbu nové knihy, protože z InDesignu to dostaneš snadno do ePUBu. Nicméně pořád to nebude plnit to, co od toho chtějí. Takže specifukuj pořádně potřeby a tady Ti určitě rádi poradíme.
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    ERGOSUM: ok jj k tomuhle jsme dospeli taky, takze ted je na nich pokud chteji zaplatit v podstate novou sazbu cele te knihy, kde by tohle bylo zohledneno, a nebo jim bude stacit pdf
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARTIC: epub/mobi = text. epub zvládá lépe formátování, ale neumějí ho Kindly(pokud se něco teď nezměnilo).
    Vyhledávání je závislé na textu/textové vrstvě, nejsou písmenka, není hledání.
    epub i mobi umějí vložené obrázky, takže pokud jde o nějaké vzorečky, jde to i tak.
    Pokud nemá ta kniha náhodou formát 6" čtečky(nejrozšířenější), úprava formátování vás nemine. Buď do e-knižních formátů, nebo do PDF přizpůsobeného rozměrům.
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    jj dekuji, no ja s tim nemam zadnou zkusenost, jen to produkuju, a tak sonduju co a jak... nicmene uz jim vysvetluju, ze je to kokotina :-) myslim, ze to zacinaji i chapat..
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MARTIC: jak rika diplomaticky JYRKA a ja prekladam do normalni reci: pitomost!! :))
    To je z prominutim takova zhuverilost, ze bych to snad radej ani nezkousel... :))

    kdyz uz to zakaznik musi mit mermomoci takhle pitome jak popisujes, tak mas na vyber jedine asi pdf orezane na okrajich tak aby to slo lepe do ctecky na ten mensi displ.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTIC: tak to rovnou použij PDF. Chceš trochu kvadraturu kruhu, na tohle epub není vhodný.
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    ahoj, mam na vas dotaz, kdyz se prevadi grafika z InDesignu (jedna se mi ted o pomerne slozitou grafiku knihy a klient chce tiskove pdf prevest do epubu pro umisteni na www) muze byt pismo v krivkach nebo se musi jednat o dany font/editovatelny text?
    jde o to, aby se to nerozsypalo a nemusela se cela sazba delat znova a zaroven ta bitmapa je to dobre zabezpeceni, protoze z toho nepujde kopirovat text.. ale zas aby v tom slo listovat a vyhledavat podle textu..?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam