• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FERRYH: Jenomže v PDF se dá aspoň fultextově hledat.
    Problém je, že většina nástrojů na tvorbu časopisů vezme PDF a udělá z toho obrázek - a zahodí textovou vrstvu. Tohle dělá u nás třba Floowie nebo Publero.
    Ze zahraničních vím, že Zinio to dělá solidně - pak totiž jde číst časopis v textovém režimu třeba na mobilu.
    No a pak jsou vysázené časopisy od nuly, jako je třeba Respekt - ale to je jiná pohádka.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    taky jpg? :))
    ono teda u toho DTestu se to tezko asi da resit jinak nez obrazkem - teda jak tomu ebookari rikame: SkenBook (misto e-book) je to vystiznejsi ... pravda ale je ze pdf neudela skoro nikdy nic lepsiho nez prave jpg v pdf, ovsem navic se vtom PDF da spustit v acrobatu OCR (nebo jeste lepe v abbyy FR a pak tamtez ulozit po ocr do obrazkoveho pdf), pak to ma treba i chybovej text pod obrazkem pro lepsi vyhledavani v skenbooku .... totez dela djvu ale na lepsi obrazkove veci djvu moc vhodny neni ...

    Moc dalsich moznosti u tehle publikaci, kde hlavni slovo maji obrazky a ne text, neni...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    S tímhle
    [ PECA @ Elektronické knihy [eKnihy] - nadešel jejich čas? už jste nějakou četli? něco tu snad pro Vás máme...;-) ]
    jsem se setkal, když jsem chtěl pár komixů na webu převést do knihy. Řešil jsem to tak, že jsem pomocí pluginu GrabMyBooks pro Firefox nechal převést odkazy na obrázky do epub a výsledkem byl jeden obrázek na stránku, celá knížka.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    oukej, dik za informace. vrhnu se na to. to vydani je asi nejsnazsi varianta :-) a pak je to ofiko. Nicmene az to bude potvrzene, tak vam to urcite klidne dam k dispozici.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUTHLESS: Aha. Takže autor je ve všech knižních formátech uveden jak v tiráži, tak v metadatech.
    Po právní stránce to co píše NVT: Případně ti autorství zaručuje první nezpochybnitelné zveřejnění.
    Pokud už se díla autorům kradou, tak ta ještě nezveřejněná. I tak o žádném doloženém případě nevím.
    NVT
    NVT --- ---
    Jestli chceš jen potvrzení autorství, zajdi k notáři.
    Jinak to zkus vydat oficiálně u nějakého nakladatele (s ISBN) a požaduj DRM.
    Ale případy, že někdo vydává cizí dílo za svoje, nejsou úplně běžné.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ERGOSUM: dik ze jse blbe :-) (zmatlo me to slovo "tvorba" v nazvu auditka) spis mi slo o to, aby to nekdo nevzal a nevydaval za svoje. protoze je to ted vlastne jen tak nejakejch par pismenek... nijak si nemyslim, ze vydani na ibooks je nejakej pravni ukon.
    uz jsem to resil i jinde a asi dosel k zaveru, ze je nejlepsi to pravne nejak podchytit, ze je to pravdu tatuv vytvor a pak to uz jen nechat byt.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUTHLESS: Ano. Musím s tebou souhlasit. Jsi tu špatně. Tady řešíme knížky které se dají číst. Nicméně rada:
    Vážně se domníváš, že někdo bude číst knihu v nějakém pochybném formátu, který nejde otevřít všude? Nakladatelé s mnohem větším počtem titulů od toho přes promarněné investice utíkají.
    Cokoliv lze přečíst na Kindlu/mobilu/tabletu lze zkonvertovat.
    Takže udělej to ve formátu mobi a epub. Na pdf se vykašli.
    Jak je to s neproniknutelností apple ibooks vidíš třeba zde. :-)
    How to Read iBooks on Kindle, iBooks DRM Removal
    http://www.epubsoft.com/read-ibooks-on-kindle.html

    Představa "Moje kniha je tak geniální, že jí musím chránit, aby jí nepřečetl někdo nepovolaný." většinou ústí v reakci "Copak o to vážně nikdo nestojí?"
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Zdravim. mam na vas asi uplne blbej dotaz. Ale mam knihu, kterou bych chtel dat k dispozici pro kindle. pripadne google play pro nejaky takovy tablety a mobily.

    Zatim je to k dispozici pro apple ibooks (mame cela rodina jablko, tak to bylo nejjednodussi).

    Ale! nechtel bych to uplne davat free - tim myslim free format jako je .pdf nebo tak. CHtel bych to mit tak trochu jako to ma apple, ve formatu, kterej je vlastne jen pro jedno zarizeni a neda se uplne snadno prekonvertovat do takovych "free" formatu.

    Diky za nejakou pomoc.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KRAMERIUS: ano, shrnul si i me namitky na to co napsal STARE_CASY: ... nemam co dodat, je to tak! ...a tak jsem to i celou dobu prosazoval a uvadel ten jeden priklad za vsechny jako vzor pouziti: neuzavrene anebo chybne uzavrene uvozovky - jako navod co by meli a mohli i profici bez problemu pouzivat a bylo by to k dobru kniham(a ebookum) jako takovym ...

    Presto jsem v popisu od STARE_CASY nasel par napadu pro napravu Santiho maker a sam jsem si vzpomnel, ze jsem kdysi Santiagovi i neco z toho vycital...
    Je treba ale podotknout ze Santiago uz pred peknymi par lety uplne totalne zmizl... a nepokracuje v makrech dal - snad je cas na to aby jeho nastupci ted napravily co Santi nestihl - treba to nazvoslovi (to je fakt problem a ostuda... ;O)

    jo a jeste jak spravne podotkl zde MEMNON666: timhle se pak odstranuje prevazna cast namitek proti makrum ... ano vetsina maker, ktere nejak zasahuji drsneji do typografie a textu tak ma moznost bud samotne konfigurace co pouzit a co ne nebo primo pracuje s modem step by step .. teda kazda oprave muze nebo musi byt odsouhlasene pokud si to uzivatel maker tak preje (a mel by jinak je truhlik a hazarder)...

    to s tema vycitkama na pouziti maker jako je: likvidace stylu a pod. tak to uz bylo receno: to u OCR JE nezbytne nute a jinak to nelze... kdyz abbyy naseka nekolik tisic stylu je pak jedina sance jak s tim pracovat ta ze se nejprve styly zjednodusi na ty nejzakladnejsi jako: kurziva, tucne tucna-kurziva podtrzene a podobne a cele formatovani se pak udela znova...

    takto je to paradoxne nejmene destruktivni ... tohle ale samozrejme u redigovaneho rukopisu nebo treba u konverze uz digitalizovaneho textu (ne OCR) neni vubec treba pouzivat!! tam plati to co napsal STARE_CASY - pracovat primo s upravou stylu a ne je destruovat pokud to neni nutne...

    A podobne pravidlo pak plati globalne u vetsiny STARE_CASY namitek proti makrum... maj s nepouzivat cilene podel toho jakej typ textu se zpracovava... HOWK :))
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STARE_CASY: "Používá se např. pro označení skóre či poměru"
    Což mě inspirovalo a do rozšířeného hledání jsem doplnil "skore"
    najdi- " : číslo" a v tom" : "
    nahraď- nbsp:nbsp
    Spoustu věcí neřeší (domácí : hosté), ale posunuje kousek k optimu. Navíc takové věci mohu spouštět jako dávku i jako vyhledávání. ;-) Pokud někdo chce, vypadá to takhle(jako dávka):
    [Nazev] skore
    [Hledej][::Grow 0,-1::] : \d
    [Nahrad] : 
    [Parametry] BezHlaseni Regularni
    [Prikaz] NahraditVse
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MA747: slova naší grafičky:
    použij style="max-width:100%"
    například toto:
    <img alt="graf.jpg" class="image" src="../Images/graf.jpeg" style="max-width:100%" />

    Rozlišení obrázku musí být 1080px, aby zaplnil celou šířku Voyage, u menšího rozlišení štečky se smrskne. Naopak pokud je obrázek malý, tak se neroztáhne.
    Jana kolegyně grafička doporučuje v rámci kompatibility, aby všechny obrázky měly všechny rozměry menší než 1000 px, protože jinak se na starších čtečkách neotevřou.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    STARE_CASY: TL;DR: IMHO vesměs prkotiny shrnutelné do hodnocení "většinou to funguje, ale najdou se výjimečné případy, kdy to text poškodí; je třeba knihu předem znát".
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    STARE_CASY: Suhlasil bych s tím, že některá jmenovaná makra opravdu sazečům do rukou nepatří (pokud po jejich aplikaci jde text bez korektury do tisku).
    Ale pokud dělá člověk korekturu po OCR, často mu jejich spuštění před korekturou ušetří spoustu času - místo 500 chyb jednoho typu dostanu např. 20 chyb jiného typu.
    Dotyčná makra by proto vnucoval spíše korektorovi pro učesání textu od autora před korekturou.
    Pro sazeče pak už jen ta kontrolní makra.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    STARE_CASY: Jak si to tak čtu, maně se mi vybavilo, jak jsem o prázdninách asi tak v r.1982 přepisoval na starém psacím stroji zn. Remington na papír s 5 průklepáky román "1984" od George Orwella, a mydlil jsem to jak mne to napadlo .. a byl jsem rád, že jsem to z té originální x-té průklepové kopie vůbec vyluštil... Jó, časy se mění...!

    PS: A dokázal jsem to přepsat celé, ještě dne s jsem na to hrdý, i když jsem pak měl staženou prdel, aby některou z kopií někdo nevystopoval až ke mě :)))
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    STARE_CASY: "Základní úprava textu" - zapinani/vypinani by melo fungovat

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Posílám slíbený komentář k Santiagovým makrům. Omlouvám se, že mi to trvalo tak dlouho.

    Všechny komentáře se vztahují výhradně k popisu na stránce http://santiago.wz.cz/stranky/popis.html - pokud se aktuální makra chovají v určitých situacích odlišně od popisu, nevšiml jsem si toho. Na reálné testování bohužel dostatek času nemám (což mne mrzí, protože některé věci by opravdu stály za pořádné otestování kvůli některým svéráznostem Wordu - viz poznámka na konci).

    Když jsem procházel celý popis, tak jednou z věcí, která mi hodně vadila, byla nejednotnost v používání termínů. Je vidět, že Santiago nezná zažitou terminologii, což je docela tristní. Nejde mi přitom o žádný sazečský slang či odborný typografický žargon, ale o běžné výrazy, které lze najít i v pravopisných příručkách. Typicky to je vidět na označování jednoduchých uvozovek slovem apostrofy (to je úplně jiný znak s jiným účelem), neznalost tzv. francouzských uvozovek (říká jim šipky), neznalost spojovníku (nevadilo by mi, že tomu říká krátká pomlčka, kdyby to aspoň držel konzistentně na všech místech) apod. Pak už v momentě, kdy píše o kapitálkách, tak fakt netuším, jestli tím myslí opravdu kapitálky (tj. velká písmena psaná na výšku písmen malých), nebo verzálky (všechna velká písmena). Je to o to více mrzuté, když už před deseti lety vyšla velmi dobře udělaná knížka Praktická typografie, která i pro laiky zpřístupňuje velmi jednoduchým a názorným způsobem (nejen) typografická pravidla. Tam se zažitá terminologie dala snadno dohnat a ta knížka by měla být základem každého, kdo to myslí trochu vážněji se zpracováním textu - od redaktora a korektora až po kreativce a sazeče. Také bych ještě podotkl, že druh fontu je v zásadě nesmysl - znamenalo by to, zda jde o OpenType, TrueType či PostScript, ale to evidentně Santiago neměl na mysli. Font je pouze provedení jednoho konkrétního řezu písma v nějaké rodině. Nicméně zrovna tohle zmatení pojmů mi tam vadí zdaleka nejméně. To jen tahá za oči, ale nebrání to v pochopení autorova záměru.

    Ale k samotným makrům. Komentáře budu přidávat postupně, tak jak jde popis na výše uvedeném webu.


    Konverze_apostrofy (Konverze apostrofů) – Převádí apostrofy z tvaru ‚xxx‘ do tvaru ‘xxx’

    Proč se zbavovat korektních českých jednoduchých uvozovek (ehm, apostrofů) a převádět je na anglické? Jasně, pokud budu dělat anglickou knihu, tak se to hodí, ale to asi nebude běžný případ uživatele těchto maker. A pokud ten, kdo upravuje text, nezná patřičné jazykové nároky na uvozovky, napáchá to v textu zbytečné chyby. Ale fajn, nemusí to pouštět (doufejme, že to neudělá).


    Uprava_textu (Základní úprava textu) – Provede zakladní upravu textu

    Bylo by to šikovné a užitečné makro, pokud by se daly volitelně zapínat/vypínat jednotlivé části (nevšiml jsem si té možnosti):


    Odstranit ruční zalomení řádku

    Bacha na případy, kdy se v knize vyskytnou třeba verše nebo nějaké výčty. Tam by odstranění ručního zalomení řádků nebylo ideální. Ale to je jen upozornění na základě vlastní zkušenosti z převodů OCR.


    Upravit krátké / dlouhé pomlčky – pomlčky obklopené textem jsou krátké, v ostatních případech dlouhé

    Hrubá chyba. Sice spojovník (krátká pomlčka) skutečně nemůže být nikdy obklopen mezerami, tak je to vždy (dlouhá) pomlčka, ale ten druhý případ už tak jasný není. Spojovník je použit v případech jako třeba "není-li", Frýdek-Místek, kulturně-politický apod., ale (dlouhá) pomlčka má bez mezer také hodně uplatnění. Pomlčka označuje rozsah (0–10, tj. nula až deset; A–Z, tj. A až Z nebo od A do Z), trasu (rychlík Praha–Brno) či nějaký vzájemný vztah (zápas Sparta–Slávie). Bohužel neexistuje žádný jednoznačný algoritmus, který by umožnil v případě bez mezer určit, zda bude pomlčka nebo spojovník, protože lze psát číslice se spojovníkem (typicky ISBN kódy) i s pomlčkou (rozsahy, letopočty), i písmena se spojovníkem i pomlčkou (Frýdek-Místek vs. Praha–Brno).

    A ne, opravdu to není jedno, jak se to píše. Čeština je schopna nést v interpunkčních znaménkách mnoho přidaných informací a pokud to jedna strana umí správně použít a druhá správně číst, je komunikace stručnější a přitom informačně bohatá.


    Odstranit mezery před ?!.;:trojtečka

    Globální odstraňování mezer před tečkou a dvojtečkou je nešťastné. S mezerou před tečkou se sice v beletrii často nesetkáme (jsou to spíše specifické případy jako třeba "soubor .pdf"), ovšem dvojtečka může mít mezeru před oprávněně i v beletrii. Používá se např. pro označení skóre či poměru - vyhrál 10 : 0, namíchej mi to v poměru 1 : 3. Tam mezera být má (ideálně by měla být zúžená, ale to Word nenabízí).

    Ironií u tohoto případu je to, že jsem to před časem měl ve svém vlastním skriptu. Ale poté, co mi přišla vynadat jedna korektorka (oprávněně), že jsem zprasil text, který po autorovi předělávala mnoho hodin, tak jsem to hodně rychle ze skriptu vykopal. Je to zase další případ neexistence jednoznačného algoritmu, který by byl případy schopen odlišit. Používat se to dá jedině v případech, že si je dotyčný opravdu naprosto jist, že tam nebude mít žádnou výjimku.


    Doplnit mezeru za :;?!trojtečka pokud následuje písmeno [a-Ž]

    Bacha na použití vykřičníku v některých jazycích - Romština ho používá jako vokativ před poslední slabikou (Roma!le), zapisuje se tak také tzv. mlaskavka v některých jazycích (herec N!xau) a oblíbili si ho v tomto využití i někteří autoři, kteří drze nechávají mluvit mimozemšťany kuriózními jazyky místo toho, aby použili univerzální jazyk č. 7.


    Upravit apostrofy… (uvozovky!)
    mezera čárka libovolné písmeno

    Mno, mám tady jeden text, který jsem omylem dostal ještě před korekturou. Autor tady sice náhodně, zato velmi vytrvale dělá tutéž chybu - zhruba třetinu interpunkčních čárek píše až po mezeře ,tj. to vypadá takhle. To potřebuje ruční úpravu, pustit na tohle makro bez předchozího projití textu by nic nevyřešilo, jen bych tam měl místo blbě umístěné čárky blbě umístěnou dolní uvozovku.

    Jinak oprava uvozovek a interpunkce po některých autorech je opravdu mor. Za funkčním algoritmem šel bych světa kraj…


    Nahrad_pevna_mezera, (Vložení pevných mezer) – Doplňuje nezalomitelnou mezeru v následujících volitelných případech.
    před trojtečkou


    To je hrubá chyba. I trojtečka (výpustka) je normální interpunkce, která se váže k předchozímu znaku (resp. slovu) bez mezer. Sice se najdou specifické případy, kdy mezera před trojtečku patří (např. přerývaná řeč hlavního hrdiny, který, chroptící těsně před smrtí, musí vyjevit zásadní životní pravdu), ale takových případů je mizivé procento.


    po dlouhé pomlčce

    Velmi nevhodné. Pokud je pomlčka normálně v textu, stejně se nesmí objevit na začátku řádku, tj. musí být pevná mezera před pomlčkou (to v makru je, to je ok). Ovšem v momentě, kdy svážu s pomlčkou slovo před i slovo po, mohu získat velmi dlouhý výraz, který se bude držet při sobě, což vzhledem k prakticky neexistujícím dělicím slovníkům ve čtečkách znamená, že v textu budou vznikat zbytečné díry na konci řádků. Velmi podobný problém ale vzniká i v papírové sazbě na úzký sloupec (typicky novinová sazba) - tam je svázání pomlčky se slovem po také nevhodné.


    V této části makra je škoda, že nedoplňuje nedělitelnou mezeru také po dvoj- a trojznakových předložkách (ve, pod, na…). U knih by to měla být naprostá samozřejmost, u papírové sazby, která umí dobře vázat text do bloku, nastavuju většinou nedělitelnou mezeru i po delších předložkách (před, pode).


    Spojovani_textu (Spojení odstavců) – spojuje chybně rozdělené odstavce v případě když:
    spojení odstavců kde je nakonci "–" a nasledující řádek začíná malým písmenem


    Tady váhám, jestli je myšlena opravu pomlčka, nebo to je spojovník. Ale to je jedno. Společně s

    spojení odstavců kde je nakonci malé písmeno nebo čárka a následující řádek začíná malým písmenem

    je to další zrádný zdroj nových chyb v rukou nepoučeného uživatele. Už jsem to psal výše - tohle se nesmí udělat tam, kde se v textu často vyskytují verše (což je třeba u fantasy poměrně často u různých věšteb, zaklínadel apod.) a podobně strukturované texty.


    Uprava_pismen (Úprava malá / velká písmena) – převádí špatně rozpoznané malá pismena na velká a naopak v těchto případech:
    malé písmeno je z obou stran ohraničené velkým písmenem
    velké písmeno je z obou stran ohraničené malým písmenem
    velké písmeno na konci slova pokud mu předchází malé písmeno
    malé písmeno na začátku věty
    velké písmeno na začátku slova ve větě


    Tohle je celé dost k ničemu a je to jen zdroj nových chyb.

    Malé písmeno z obou stran ohraničené velkým (a naopak) - chudáci Irové i Normani s jejich McDonaldy, MacCormacky, FitzPatricky a další.

    Automaticky rozpoznávané malé písmeno na začátku věty vede ke wordovským zvěrstvům jako 16. Listopadu, 5. Ročník apod.

    Odstranění velkého písmena uprostřed věty zase odstraní všechna vlastní jména, tedy praha, martin apod.

    Jediné, co je z tohoto bloku užitečné, je odstraněné velkého písmena na konci slova. Tedy pokud to nevypustím na knihu o WoW.


    Odstraneni_vsech_prazdnych_radku (Odstranění všech prázdných řádků) – Odstraní všechny prázdné řádky.

    Tohle mne neskutečně štve, když občas sáhnu na xtrance po nějakém textu. Tam, kde v knize byl prázdným řádkem označen nějaký oddíl (že je děj na jiném místě, v jiném čase apod.), případně kde byla báseň či píseň rozdělena na sloky, tam je to smatlané celé v jednom bloku. Kdyby aspoň ten umělec, co tohle makro pustí, tam doplnil v rámci stylu odstavce mezeru před odstavcem, tak by se to dalo přenést a zobrazit, ale formátování textu a odstavce je pro většinu bohužel pojem neznámý.

    Já makro na odstraňování prázdných řádků mám. Ted makro… Je to uložený GREP dotaz pro InDesign, který při tvorbě ePubu pouštím. Ale jedu tak, že ručně potvrzuju každou záměnu a hlavně tam měním styl odstavce tak, aby odstavec měl jako vlastnost mezeru před. Tj. neexistuje mi tam prázdný řádek, který by dělal bordel na konci/začátku stránky, ale opticky je to pro čtenáře i nadále oddělené tak, jak to autor textu zamýšlel.

    V tomhle kontextu mne fascinuje, jak proti duchu odstranění prázdných řádků jde makro vkládání prázdných řádků, které se má pouštět před odstraněním stylů. Odstranění stylů bych tedy neřešil takhle hrubou silou. I když ono to ve Wordu asi o moc lépe nejde, se styly pracuje velmi mizerně. Vhodnější je cesta záměny za jiné, dobře připravené styly. Výsledkem by rozhodně neměl být text bez jakýchkoli stylů s formátováním prováděním ad hoc lokálně, ale měl by to být text s dobře strukturovanými styly (včetně znakových stylů pro zvýraznění textu - tučně, kurziva apod.), které lze snadno upravit a dosáhnout tak rychlé a efektivní změny vzhledu bez poškození obsahu či předávané informace.


    Dále už pak následují formátovací a kontrolní makra. K formátovacím mám sice spoustu výhrad, ale aspoň je tam nějaká snaha a navíc upravit formát není takový problém (většinou). Ke kontrolním makrům pak nemám větších výhrad - to jsou aspoň nedestruktivní zásahy.

    Celkově mi tedy velmi vadí makra, která provádějí změny v textu tam, kde to nemá co dělat. Kromě vyložených chyb tam je hlavně spousta případů, které to devětkrát udělají dobře a v desátém případě je z toho chyba. Takové náhrady nejsou a priori špatné, ale nemají co dělat v žádném globálním makru či skriptu. Mluvím z vlastní zkušenosti, naběhl jsem si s tím nejen sám, ale opravoval jsem dost textů, kde nadšený redaktor či korektor pustil velmi nevhodnou globální záměnu (příkladem budiž třeba záměna "za druhé" na "zadruhé" - ano, pokud autor píše něco zaprvé, zadruhé, zatřetí, pak tam nemá mezera co dělat, jenže jakmile žák dostane známky zadruhé pololetí, už nadšení z automatické záměny mizí).

    Pokud tady (nejen) Ferryh horuje za to, aby se takováto makra dostala do rukou sazečům produkujícím špatně udělané knížky, pak není divu, že tady prskám. Tele, které neumí pořádně udělat svou práci, by s těmito makry nasekalo spoustu úplně nových chyb. Tohle je výsledek, po kterém čtenáři touží?

    Je opravdu naivní a velmi nebezpečné si myslet, že nějaká makra mohou nahradit odfláknutou redakční práci. Když dělám knihy pro sebe a pro své blízké, mohu si dovolit nehledět na čas a dělám práci velmi pečlivě. Makra používám (konkrétně své vlastní skripty a GREP dotazy pro InDesign), ale přesto pak následuje mravenčí práce s několikerým čtením hotové sazby, kdy si vyznačuji všechny chyby, o které mi oko zakopne. Běžně si tak aktualizuju knihy, které mám ve čtečce. Jenže tohle není reálné ani ve větším měřítku pro větší skupinu nadšenců ochotných chybu reportovat, natož v běžné vydavatelské praxi, kde je nutné zaplatit čas všech lidí, kteří se na knize podílejí (a když slyším ten řev, jak jsou vydavatelé nenažraní, tak už vidím to nadšení, že by si vydavatel řekl o pár korun navíc, aby mohl nechat knížku projít ještě jedním čtením u dalšího korektora).



    -----
    Pozn. - chyby Wordu

    Word v určitých situacích vykazuje velmi nestandardní chování a ignoruje některé znaky. Typickým příkladem jsou uvozovky. Pokud v textu nechám najít znak " a nahradit znakem " (tj. ty klasické "počítačové" uvozovky), nahradí to korektně za klasické typografické uvozovky dle nastavení jazyka (tj. v češtině to je „takto“ - dolní devítky ALT+0132 na začátku a horní šestky ALT+0147 na konci). I pokud jsou tam korektní české uvozovky (tzn. „ a “), nahradí je taky správně - nebo aspoň tam, jak si myslí, že to je správně, tedy řídí se tím, jestli je před/za nimi mezera). Problém nastane, když jsou v dokumentu původně uvozovky anglické - tedy “English” (na začátku horní šestky ALT+0147, na konci horní devítky ALT+0148). Wordovské vyhledávání pak ty horní devítky vůbec nenajde, a tedy ani nenahradí. Vyzkoušeno na českém Wordu 2010 a 2013, ale pokud vím, je ten bug výrazně starší.

    Kromě toho český Word sice během psaní umí správně vytvářet uvozovky podle jazyka textu (tj. pokud píšu česky, mám „“, pokud anglicky, mám “”, ovšem jakmile nechám v celém textu nahradit " za ", pak se pokusí i v anglickém textu nahradit uvozovky za české, ovšem s kombinací výše uvedeného bugu to celé podělá a první uvozovka bude česká, druhá anglická.

    A ještě jeden uvozovkový bug by tady byl. Pokud je v textu před uvozovkou nedělitelná mezera, tj. například v•"lese", Word chybně umístí první uvozovku nahoru, tj. měl by to správně nahradit na v•„lese“, ale místo toho tam bude v•“lese“.

    Dalším oblíbeným "bugem" či spíše nedomyšleností, tentokrát už mimo uvozovky, je velmi špatné zobrazování a používání znakových stylů a lokálních úprav textu. Ve Wordu vypadá text jednotně, všude je stejné písmo, stejná velikost, ale při exportu je odstavec plný oblastí se špatným znakovým stylem či jinou barvou. Tyto úpravy textu se ve Wordu hledají těžko, ale při exportu napáchají spoustu starostí - a to jak v klasické sazbě, tak i při převodu do ePubu. Santiago s tím počítá u čištění textu, ale Word dokáže být občas velmi aktivní i při všech vypnutých automatických náhradách. Stačí někam vložit jiný text…



    -----
    A ještě na okraj - jsem si vědom toho, že jsem v tomto příspěvku používal setrvale špatné uvozovky i pomlčky. Do sazby bych to nepoužil, v diskusních fórech to beru ale laxně, i když technicky by to nebyl problém.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FERRYH: obávám se, že nezprivatizuješ, už to taky léta znám a používám. Ale je to public domain, klidně to používej taky
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ;O) jo :učuním: bych si skoro rad privatizoval a pouzival standardne v tohle vyrazu ucinim :)) zni to kouzelne... a asi pokazde rozesmeje... :)) vic nez vetsina mejch dys-preklepu z lenosti to po sobe cist :))
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    STARE_CASY: máš milé "překlepy" ... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam