ERGOSUM: díky za úvod do problematiky! Velice zajímavé čtení. Nějak mi přijde, že tento stát se snaží - jako obvykle - ubíjet drobné podnikání a všemožně házet klacky pod nohy. Jen vypíchnu pár nalezených zajímavostí:
Přidělování čísel ISBN online publikacím:
Samostatné číslo ISBN se přidělí každému samostatně dostupnému formátu (např. pdf, ePub, Mobipocket, html) i jeho verzi (např. s DRM či bez něj, s obrázky či bez nich, s barevnými či černobílými ilustracemi). [
link]
Od července 2010 se přidělují čísla ISBN i online publikacím. U online publikací je třeba uvést místo druhu vazby elektroickýh formát (pdf, ePub, Mobipocket apod.) a URL adresu.
Ano, mají to psané i s výše uvedenými překlepy :)
Spíše mě zaráží nutnost uvést URL adresu. Předpokládám, že mají na mysli URL kde se kniha prodává? Jako všech e-shopů? Při žádosti o ISBN jako mám vědět, na jaké přesné adrese v eshopu bude kniha publikována? [
link]
Bez živnosťáku ISBN nebude (není plně pravda, viz níže):
Účast vydavatelů v systému ISBN je v České republice dobrovolná. Ke vstupu do systému je nutná kopie výpisu z živnostenského rejstříku vydaného na vydavatelské činnosti. [
link]
....mno.
Tak jsem tam raději zavolal (do sídla Národní agentura ISBN, Praha-Hostivař). Jedna paní byla otravná jak noc, ale odkázala mě na druhou a ta byla velmi fajn. Takže se podělím o výsledky rozhovoru:
- ano, každý formát knihy musí mít vlastní ISBN,
- samovydavatelům bez registrace nedají více než 3 ISBN na publikaci - takže máte-li 4 formáty, máte smůlu,
- máte-li v plánu více publikací, silně doporučují registraci, neb opakovaně vás tam obsluhovat nebudou,
- registrace je možná pouze s živnostenským oprávněním na vydavatelskou činnost,
- vydávání ISBN je služba bez poplatku, jen za splnění nějakých vstupních podmínek (online test! :)),
- a opravdu musíte znát předem prodejní URL publikace.