• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SYKES: A teď se na to podívej prakticky.
    1) formáty- DRM buď bude, nebo nebude. Když kniha funguje v mobi, vydáš mobi+epub [+pdf]. Když ne, AZW+epub [+pdf] a máš pokryté Kindly i ostatní čtečky.
    Když je struktura natolik složitá, že jde pouze v pdf, bude pdf jediný formát (možná pro tisk a pro čtečky). V html publikuješ na webu, ale nevydáváš v něm knihy.
    Ilustrace dáváš barevné, pokud barevné jsou a pokud je to třeba/možné takové, aby byly srozumitelné i černobíle. Barevné varianty tedy neděláš. Tři ISBN bohatě stačí.

    2) URL- Máš web? typicky to bude něco jako
    https://www. sykes.cz/knihy/blabol
    https://www. sykes.cz/knihy/dalsiblabol
    https://www. sykes.cz/knihy/pecka
    nebo varianta s doménou nižší úrovně. Případně https://www.kamos.cz/sykes.cz/knihy/pecka když tě hostuje kamarád.
    Takže ano. URL znám dopředu. Ale stačí URL "vydavatelství" tedy www. sykes.cz. Pro další url se jiné ISBN nepřiděluje. Jde o to, kam se obrátit s reklamací, s právy, nebo kde stáhnout zakoupenou knihu.
    Prodává tě někdo jiný? ISBN řeší on. Konec konců má podíl z kšeftu. Ty služby se nabízí.Nebudu propagovat, ale Google ví.
    Chceš sám, ale tohle je na tebe moc složité? URL bude sykes@email.cz.

    3)registrace- Chceš se živit vydáváním? Zařiď si živnosťák a registraci. Stejně tak musíš mít připravený prodejní model. Uděláš registraci a máš svoje ISBN. Vzhledem k tomu, že musíš řešit marketing, propagaci, tok knih a tok peněz je tohle trivialita.
    Máš něco v šuplíku, ale nikdo tě nezná? Jak dlouho trvá udělat kvalitní knížku. Tři nastřádané tituly vyřídíš na jedno sezení.
    Příští rok tě s dalším titulem také jistě nevyhodí.
    ISBN můžeš získat i jako organizace pro své periodikum/občasník. "Spolek grafomanů" tedy může vydávat svůj časopis "Blábol" a dostane až tři ISBN na periodickou publikaci.
    Jsi odporný grafoman, který chrlí jednu sračku za druhou? Spřáhni se s někým komu to nevadí a bude tě nabízet, piš blog(nebo si zlámej ruce).
    Pokud budeš dobrý, budeš zajímavý pro nějakého vydavatele. Když nebudeš, i tak máš možnost.

    4)drobné podnikání- Jestli ti připadá vydávání grafomanů jako dobrý kšeft, postav se do dlooooouuuuhéééé řady.

    Na druhou stranu jistě není třeba, aby každá sračka, blábol a nadávka měla ISBN, takže úplně snadné to být nemůže.

    Mě takto nastavené ISBN omezující nepřipadá.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SYKES: To asi nemá se státní byrokracií moc společného. ISBN je mezinárodní služba a pochybuji že by si na.národní úrovni mohou moc vymýšlet. Vydávání knih je u nás naopak otřesně snadné.
    SYKES
    SYKES --- ---
    ERGOSUM: díky za úvod do problematiky! Velice zajímavé čtení. Nějak mi přijde, že tento stát se snaží - jako obvykle - ubíjet drobné podnikání a všemožně házet klacky pod nohy. Jen vypíchnu pár nalezených zajímavostí:

    Přidělování čísel ISBN online publikacím:
    Samostatné číslo ISBN se přidělí každému samostatně dostupnému formátu (např. pdf, ePub, Mobipocket, html) i jeho verzi (např. s DRM či bez něj, s obrázky či bez nich, s barevnými či černobílými ilustracemi). [link]

    Od července 2010 se přidělují čísla ISBN i online publikacím. U online publikací je třeba uvést místo druhu vazby elektroickýh formát (pdf, ePub, Mobipocket apod.) a URL adresu.
    Ano, mají to psané i s výše uvedenými překlepy :)
    Spíše mě zaráží nutnost uvést URL adresu. Předpokládám, že mají na mysli URL kde se kniha prodává? Jako všech e-shopů? Při žádosti o ISBN jako mám vědět, na jaké přesné adrese v eshopu bude kniha publikována? [link]

    Bez živnosťáku ISBN nebude (není plně pravda, viz níže):
    Účast vydavatelů v systému ISBN je v České republice dobrovolná. Ke vstupu do systému je nutná kopie výpisu z živnostenského rejstříku vydaného na vydavatelské činnosti. [link]

    ....mno.

    Tak jsem tam raději zavolal (do sídla Národní agentura ISBN, Praha-Hostivař). Jedna paní byla otravná jak noc, ale odkázala mě na druhou a ta byla velmi fajn. Takže se podělím o výsledky rozhovoru:

    - ano, každý formát knihy musí mít vlastní ISBN,
    - samovydavatelům bez registrace nedají více než 3 ISBN na publikaci - takže máte-li 4 formáty, máte smůlu,
    - máte-li v plánu více publikací, silně doporučují registraci, neb opakovaně vás tam obsluhovat nebudou,
    - registrace je možná pouze s živnostenským oprávněním na vydavatelskou činnost,
    - vydávání ISBN je služba bez poplatku, jen za splnění nějakých vstupních podmínek (online test! :)),
    - a opravdu musíte znát předem prodejní URL publikace.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SYKES: Začneme tím, že z pohledu č zákona "není" e-book kniha. E-knihu neprodáváš, ale poskytuješ licenci.
    V obsahu hraje roli, zda jde o autorské dílo(ke kterému máš práva). Například strojně generovaný text zkonvertovaný na knihu není autorské dílo.
    E-vydavatelství na e-booky ISBN dávají (jiné než na papírové) a do NK je posílají. Stejně tak různé self-publishingy. Ověř si to, ale zákon o povinném e-výtisku už IMHO nějakou dobu platí.
    edit.Tak ještě ne.
    Když z nějakého svého textu uděláš epub, nebo mobi a zveřejníš ho zdarma na netu, nikdo tě stíhat nebude. I když. Opravdu tě zruinuje e-mail do NK? On je to zároveň doklad, žes to napsal ty a kdy.
    ISBN se přiděluje na samostatná díla, periodika a nakladavatelstvím. Schválně se podívej jaká je procedura a co to stojí :-).
    https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn/isbn-7
    http://jakvydatknihu.wikina.cz/isbn/
    http://www.tiskovyexpress.cz/isbn-kdy-ho-potrebujete-a-kdy-ne.html
    https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn/isbn-8
    http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/povinny-vytisk-online-publikaci
    http://www.ceskenoviny.cz/...ydavatele-asi-budou-muset-do-nk-odevzdavat-i-elektronicke-knihy/1438484
    SYKES
    SYKES --- ---
    ad "Udělat si e-knihu zakázané není. Když bude mít všechny náležitosti, jako licenci a ISBN a odevzdáš povinné kopie, můžeš prodávat."

    Toto mě docela zarazilo. Ptám se jako úplný amatér, ale jak je to s korektností vydávání, bavíme-li se o self-publishingu? Kdy už je třeba mít ISBN a podobné náležitosti?

    Člověk dnes a denně vidí různé PDFkové ebooky výměnou za email, anebo za za nějaký ten dolar... a rozhodně nic z toho nemá ISBN. A jak to není na papíře, nemá to jistě ani povinnou kopii v Národní knihovně. Když tedy vytvořím nějaký manuálový blábol a budu to na webu nabízet, předpokládám že v tom problém není? Když za to budu chtít peníze, už jo (i když mám živnost na nějakou blízkou činnost a platím daně, případně EET apod.)? Je nějaká hranice mezi knihou co se tváří jako beletrie a nějakým návodem, promo textem, zápisky z cest - obsah by snad neměl hrát roli?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    na druhou stranu je v podvedomi verejnosti tak nejak zapsane, ze profesionalne vysazene e-booky MUSI byt nezbytne lepsi nez ty "amaterske"... vetsinou ztrati iluze az kdyz si par tech "profi" ebooku koupi a prectou...
    V zacatcich, kdyz jeste u nas byl prodej ebooku v plenkach, jsem to omlouval ... ale po tech rocich kdyz vidim neco jako je ebook "Temnota z Pressburgu - Janko Iša" se nestacim divit...
    Misty naprosto nesmyslne uvozovky, i tam kde byt nemaji, o uzavreni uvozovek ani nemluve ... misty to zas pusobi skoro dojmem jako by kniha byla OCR z papiru bez vycisteni OCR artefaktu: casto se vyskytuje znak > uprostred odstavcu, slova rozdelene uprostred mezerou, oddelene posledni pismenko kdyz slovo konci "i" atd. atd... smutny pohled... ;O(
    Kdyz jsem to pranyroval na jednom foru o e-knihach ozvali se jini e-ctenari a vyvedli me z omylu ze to je nejak vyjimecne.... opak je pravdou! pry je to naprosto bezne... a je jen malo nakladatelu kteri si to FAKT pohlidaji a nepusti takovej zmetek ven... a kdyz pusti tak alespon pozdeji vyjedou opraveny novy ebook... (tohle nechapu!! vzdyt v tom systemu distribuce ebooku je tak snadne nahodit fix a upozornit ctenare, co si ti jiz koupili, ze si mohou stahnou opravenou verzi!!)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tuhle nemám, ale nejspíš stojí zato.
    Dotyk.cz - Návod, jak udělat vlastní e-knihu
    http://www.dotyk.cz/publicistika/navod-jak-udelat-vlastni-e-knihu.html
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZPC: Udělat si e-knihu zakázané není. Když bude mít všechny náležitosti, jako licenci a ISBN a odevzdáš povinné kopie, můžeš prodávat. Pokud se kniha skládá jen z jednoduchého textu, je to i celkem snadné. No a pak začnou radosti.
    E-kniha nemá pevnou sazbu. Jak jsou dva sloupce, nebo tabulka, začnou se dít věci. Poznámka pod čarou nebude na konci stránky. Očekávat automaticky, že se obrázek zobrazí předpovězeným způsobem vzhledem k textu, který jej popisuje, není šťastný nápad. To že vložíš písmo, které obsahuje potřebné znaky ještě neznamená, že čtenář si nenastaví jiné, jinou velikost a formátování. Značnou část toho, co umí formáty epub a AZW, neumí mobi. Bohužel v tomto formátu se prodá zhruba polovina e-knih. Vnitřní strukturu textu je vhodné rozdělit na části, aby se stránky rychleji načítaly. To jen tak úvodem.

    Samozřejmě, že to jde naučit. Nastuduješ typografii(rozsahem alespoň o trochu víc než na diplomku), obstaráš manuály k formátům, zkoušíš, prohlížíš kódy, jak to udělali jiní a jak to dělají programy z jiných zdrojů. A po pár letech si troufneš něco takového nabídnout lidem.
    Má to ovšem výhodu. Zkusit to tě stojí jen čas a práci a posoudíš jak ti to jde a jaký je výsledek.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ZPC: Palmknihy nejsou nakladatel, jsou prodejce.
    To znamená, že očekávají knihu po korekturách, s ISBN a tak dále.
    Pokud jsi eknihu nedělal, tak ji prostě na poprvé neuděláš správně a nebo na tom utavíš strašně času. Toho, co můžeš během přípravy zmršit, je mnoho a nemám čas to tady popisovat.
    Takže spíš otázka je, zda si autor najde nakladatele a potom se nebude muset o nic starat, nebo si to bude dělat sám. V druhém případě bude mít problém se dostat do distribuce. Existují projekty pro selfpublishery, které to za ně zařídí, ale něco to stojí. Můžeš se kouknout například sem: http://eknihyjedou.cz/kniha_vydani
    ZPC
    ZPC --- ---
    JYRKA / ERGOSUM:
    OK, díky za rady. Budem to dělat v tom Google Docs.

    Jinak část rad kolem "předávání" nakladateli mi není jasná. Proč bych si tu eknihu neměl udělat sám. Předpokládám, že existuje určitá sada rad/kroků, které je třeba udělat k vytvoření optimálního ebooku (něco jako pravidla pro psaní diplomky - nadpisy, kapitoly, citace, obrázky, grafy, atp.).
    Máte nějakou takovou sadu pravidel/kroků/rad?

    Co se týče korektury, to je něco jiného...

    Kolik si jinak takový nakladatel řekne za provedení korektur a vytvoření ebooku? Tedy bude to vůbec dělat, když to nebude sám prodávat?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ZPC: Pokud to není Kotleta, Kulhánek nebo někdo podobně věhlasný, tak ať na zisk z ebooků zapomene. Existují bílé vrány, kteří si jako selfpublisheři vydělali nějakou korunu na eknihách, ale jejich počet je zanedbatelný - vím o jednom dvou. A předpokládám, že vzhledem k věku to nebude miláček hipsterské generace.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZPC:
    A) Mám rád LibreOffice. Zdarma. Kontrola překlepů, verzování. Callibre podporuje při exportu do e-knihy.
    B) Pokud to nedělá pro sebe, ať odevzdá knihu v ODT, DOC, nebo docx. Nakladatel bude ještě dělat korektury a dávat své údaje a raději to převede komplet, než by opravoval něčí e-knihu. Autor jistě není typograf se zkušeností v e-publikování, aby všechno včetně prodeje zvládl sám. Pro vlastní potřebu převádím v Callibe, který je zdarma.

    Důležitá rada. Ať si nehraje s obrázky, číslováním stran a ozdobami. Jednoduchý text s minimem formátování. Neukončovat řádky entrem. Nedělit ručně slova. (Ideálně jeden "řádek" na odstavec.) Pokud někde musí být obrázek, přiložit ho a do textu dát popisek a odkaz. Ta kniha bude ve čtečce vypadat jinak než v textovém editoru. Ano. Jistěže máme nástroje, které si s tím poradí, ale je to zbytečná práce.
    ZPC
    ZPC --- ---
    JYRKA: díky. Jak je to s výnosností ebooků? Kolik korun co stojí, příp. jak je to s procenty?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ZPC: 1. Je to jedno, v čem to bude psát. Nicméně google má aspoň verzování, tak by to mohlo být užitečné.
    2. Kvalitní eknihu radši nech někomu, kdo to umí - například prodejci. (tím nechci říct, že to dělají 100% dobře, ale aspoň nebudou prskat
    3. Na Palmknihy napíšeš, na Amazon to nedostaneš, protože je kniha česky.
    ZPC
    ZPC --- ---
    Hi folks, beginners dotaz:
    A) začínající autor (kdysi pred 30 lety napsal jednu knihu, tužkou) by rád napsal knihu, tak aby se mu nic napsaného neztratilo (občas se mu to děje, předpokládám chybné kl.zkratky). Nemá peněz na zbyt, je důchodce. A je už vždy online. V čem to nejlépe psát? Mě napadlo akorát Google Docs?
    B) jak je to potom s vytvořením el.knihy, je na to nějaký odzkouseny editor? Free?
    C) vydání samotné el.knihy - jak ji pak dostat např. na Amazon či Palmknihy?
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    FERRYH: Díky, nakonec jsem použila PDF-Viewer, pro moje potřeby funguje vcelku dobře.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    VRATENKA: neznam zadnej DOBREJ aby sahal alespon po kotniky takovemu Abbyy FineReadru... ;O(
    pokud to ale chces jednorazove, tak proc nestahnes trila verzi abbyy 14:
    Zkušební verze aplikace ABBYY FineReader 14
    http://www.abbyy.cz/download/finereader/
    Zkušební verze programu funguje na počítači 15 dní, umožňuje rozpoznat 50 stranek a
    uložit/tisknout jen 3 stránku dokumentu.

    jinak ale radej doporucim spis stahnout si nekde warez Abbyy FineReader 12 ve verzi jako Portable (to stahnes rozbalis a hned bez instalace muzes pouzivat) a kdyz uz to nebudes potrebovat smaz to a budes mit svedomi ciste... nekde na uloz.to to urcite bude :))
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Ahoj nemáte tip na free ORC program, co mi dovolí konvertovat najednou vetší PDF soubor, cca 200 stránek (nebo alespoň 20, ale po jednotlivých stránkách se mi do toho moc nechce)?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj, přeju všem hezké a pohodové Vánoce i prima rok 2017.
    ZPC
    ZPC --- ---
    náhodou nevybíráte někdo denně ebooky z Packtu - free learning?
    Free Learning - Free Technology eBooks | PACKT Books
    https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning

    Napište mi pls do pošty, díky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam