• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    GECKO
    GECKO --- ---
    ETERNITY: Není.. ale ty úroky co bys zaplatila do konce fixace ti spočítaj a naúčtujou. Takže to nese nějaký náklady navíc no.

Pak už to je jen nějaká ta administrativa, kde se dá pěkně chytit. Řešil jsem asi dva roky zpět koupi bytu, kde byla hypotéka a realitka navrhla smlouvy a následně trvala na tom, že se hypotéka vyplatí okamžitě po podpisu smlouvy a ne až po zápisu vlastnictví do katastru... a když jsem se ptal, co se stane, když katastr zápis odmítne a nedopadne to, tak lhali, že to banka vrátí... a to dokonce i realitkou zprostředkovaná advokátka.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Jen bych taktne podotkla, ze prefinancovat (prodat) barak s hypotekou uz dneska u normalnich ustavu neni zadny problem. I mimo fixaci. Driv to byl hodne velky oser, az jsem se nedavno divila, ze to najednou jde jak po masle. Resila jsem dve nemovitosti (mBank a Fio), nestastne zakopana jsem jen v CSOB.
    Akorat se pristihuju, ze se ze me timhle stylem stava nomad. Sice jsem na kazde nemovitosti neco zarobila, ale abych nakonec nedopadla jak z te pohadky, jak starecek menil, az vymenil:)
    (ale prave tedka vymenuju prave kvuli hur pohyblivym clenum rodiny a musim davat bacha na kazdy schod)

A Martina ma asi spatne kamarady, ti moji by u me byli nakvartyrovani, at jsem kde jsem, dokonce kastle s pivem si dovezou vlastni:) Tedy... pokud po nich zrovna nechci kacet stromy nebo stavet zed, to pivo kupuju ja.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BURKHAR: na hrad nepotřebuješ nějakej extra rozpočet, sám to asi neutáhneš, ale v pár lidech už jo... akorát se bojím, že zotročit bandu cigánů, aby ti lámali kámen a pálili vápno, už dneska není úplně legální.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    KALHOTKA: Tohle je hrozný, ale mít neomezenej rozpočet, tak si postavím na kopci někde středověkej hrad hezky postaru, najmu si malou armádu, budu topit ve všech krbech, pečovat o služebnictvo a zábavu na panském dvoře. A vůbec užívat feudálního života. ;)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TOPAS: Dobry je si taky uvedomit, ze i kdybyste sehnali neco, co me naprosto idealni velikost, idealni usporadani, idealni povrchy, idealni polohu, idealni cenu, muze se stat, ze se tam nikdy nebudete poradne cejtit jako doma, zatimco v baraku na prvni pohled neidealnim to klapne na prvni dobrou. Se spoustou veci, ktery nevyhovujou, se da vyhledove neco udelat, ale kdyz tam ten pocit, ze tohle je domov, neni, muze se stat, ze tam nebude nikdy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Právě jsem vyrazila pro mlíko do Lidlu v oblečení ze zahrady. A není to pěkný pohled. Se nedivím, že my vidláci nemáme kamarády.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: jo, odstěhováním z Prahy člověk o kamarády přijde. Z víkendu na zahradě budou nadšení, ale podruhý budou váhat a po třetí nepřijedou.
    A noví kamarádi budou poprvé nadšení a podruhé dají přednost akci, na kterou se svolají třicet minut před začátkem a dojedou tam tramvají.

No, takový život jsme si vybrali. Se vším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOPAS: za mě, ale já jsem extremista - radši se naběhat v baráku a kolem něj, než každý rok víc a víc kynout nebo hledat v paneláku způsoby, jak se hýbat, když je hnusně a někdo zavřel fitka a bazény.

Jirny jsou satelit, ale jsou v soustavě východopražských satelitů méně hrozný. Těžko půjdete z Prahy do městečka někde v podhůří. Pokud byste měli v plánu přesun třeba do Hradce, asi nehledáš v Jirnech.

Městečka dál za Prahou (co já vím, třeba Ondřejov), jsou dál za Prahou a jinak podobná. Od Jiren na jihovýchod jsou na víkendové výlety moc pěkná místa (plná pražáků sateliťáků, ale ti jsou všude).

GECKO
    GECKO --- ---
    TOPAS: K těm postřehům... děti přežijou skoro všechno, blbý schody jsou to nejmenší. To dětem fakt problémy nedělá, toho bych se nebál. Dál.. uvažování systémem, v 50 budu kripl, co nevyleze do schodů osobně strašně nesnáším. Jako jasně, nikdo nemládneme, ale pořizovat, resp. nepořizovat si barák s tím, že za 40 let se možná nedostanu do ložnice mi přijde ujetý. Jedný naší sousedce je 85 let. Chalupa, polosamota, všude musí autem, ložnici má v patře, manžela 10 let po smrti a dává to... i tím autem jezdí.. Nakonec, ten menší barák je přízemní ne... tak jednou v tom budeš na vejminku a děti v tom větším se svýma rodinama, aspoň ten vejminek nebudeš muset stavět..

Co se ivestice týče... na jednu stranu ano, ale zase pokud si budeš brát hypotéku, což asi budeš, tak v čase zaplatíš cca o půlku víc, než sis půjčil. Teď jsou hypotéky levný, ale jaký budou za deset let ví čert. A vzhledem k tomu, že inflace se dá čekat... tak to je dost věštění z koule. A barák s hypotékou se dá prodat, ale trochu to komplikuje akci a v případě, že se to děje mezi fixacema, tak i náklady navíc.

Jo a IMHO ta chalupa zas tak velká není...
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    TOPAS: když nebudete dělat moc bordel, tak nebudete muset moc uklízet stay tuned for more household tips
    TUILE
    TUILE --- ---
    TOPAS: timhle stylem kupovat nemovitost je idealni.
    proste to zkusime a kdyz to nepujde, tak to prodame. i keybyste na tom parset tisic prodelali, tak to bude zhruba to, co byste stejne narvali do najmu za ty roky. tak co.
    TOPAS
    TOPAS --- ---
    Moc díky za komentáře. Neuvěřitelně konstruktivní a moc pomáhají! O rána přemýšlíme tom, co jste psali,až se nám nám z toho vaří hlava. :D Ten samotnej barák je hrozně velkej a pak ten menší ještě. To uklidit bude hrozný peklo. A pak ta velká zahrada, kde bude hodně práce. Je tam velkej rozpor: Na jednu stranu to bude hodně práce v domě a okolo, na druhou stranu za ty peníze mi to přijde výhodný a mohla by to být dobrá investice.

Máme z toho upřímně strach, že toho na nás bude moc. Takže nad tím spíš přemýšlím směrem, jestli to za ty peníze není dobrá investice. Jestli to prostě na pár let nezkusit. Ceny baráků nějak tipuju, že půjdou dlouhobě pořád nahoru, tak kdybychom za 5 let řekli: "to byla ale blbost", tak bychom vlastně nepřišli o nic než tu práci a nervy okolo. Co myslíte? Jak moc je tohle blbej nápad? :)

PLOMBDENTIST: Taky bychom asi chtěli menší ideálně. Tenhle je na relativně dobrým místě, ale zase menší domy na podobných místech se nabízejí ještě dráž. Díky!

FRENNET: Skvělý postřehy, díky za ně! Asi to nebude na stáří. Bylo by to moc práce a schodů. A i na to stáří to chce bydlet někde vedle Kauflandu. :D Žena řídí a dojede kam potřebuje, ale samozřejmě chceme ty přejezdy minimalizovat.

FRENNET: Jo takhle to vlastně má táta v baráku. Pro brambory (nebo spíš pro pivo) běhají o patro níž a docela se naběhaj. :)

ETERNITY: Já jsem vyrůstal ve dvou barácích, jeden jsme každý víkend rekonstruovali a rodiče pořád žijou v baráku. Že to je mraky práce vím, ale mozoly na rukou z té práce na domě rodičů už mám dávno zahojený. Žena je paneláková od malička, takže jí teď pořád otravuju s tím, že to není jednoduchý. :D Takže ten aktuální pohled je určitě zkreslenej a sám bych nás nazval panelákovýma rozmazlencema. :D Moc díky za takhle konkrétní seznam toho, co se může stát!

KATIA: Děkuju! Takže i s blbejma schodama můžou děti přežít? Vyřídím! :D

DOBYTEK: Tohle by mohla být cesta! Díky!

GECKO: Možná ty úpravy, které by znamenaly míň práce do budoucna jsou ta cesta. I za cenu toho, že to tam nebude tak útulný jak v časopise o bydlení. Děkuju moc!

MAR_TINA:
    GECKO:
    Jestli do toho půjdem, tak se tyhle prioritizace budeme muset naučit. Nebo nám z toho hrábne.
    GECKO
    GECKO --- ---
    MAR_TINA: Ale tak jako jasně.. Taky mám pořád na zahradě část hlíny stažený z pod budoucího baráku při stavbě a to tu bydlíme 11. rok... prostě každý rok na jaře přeseju a zpracuju kus a časem ji zlikviduju ale holt tam je no... zahradu sekám tak třikrát, možná čtyřikrát do roka a někdo ji seká každý týden no... jen říkám, že proti bytu to prostě je jiný. V paneláku jen platíš a neřešíš skoro nic, někde maj i na úklid společných prostor firmu... v baráku to nemáš a zároveň máš mnohem víc věcí, co tu údržbu vyžadují.

Pravda, můžeš k tomu přistoupit jak kámoš, co koupit developerský baráček v kibucu v Měšicích jak on říká a vlastně na všechno kolem domu má najatýho nějakýho rednecka ze starý zástavby v místě no... taky cesta.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GECKO: loni jsem tátu viděla na zahradě v houpačce. A to na ní dělá teprve od roku 68-70 :D

Ne vážně. Jaký si to uděláš. Pár let může být kalup, ale uvědomila jsem si, že i na velké zahradě to jsou prioriy. Začnu sezením a pergolou, osadím ji dokola, aby se nedívala na hromadu hlíny s plevelem, a kafe si dám i přes tu hromadu. Já vyjdu na zahradu a vidím práce na 6 hodin. No tak udělám 2-3, dám si to kafe a pak se rozhodnu, jestli zbytek dneska, zítra nebo za týden.
    V některých obdobích to sice hoří a děláme co to dá, ale pokud bych si zlomila nohu, tak místo sklizně jablek v září říjnu v lednu posbírám shniláky a trávník bude rok ošklivý. No a co.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TOPAS: Hele... tohle ETERNITY: je velká pravda.... jak říká babička mojí ženy, "mít chalupu znamená mít prdel v kalupu". Kdysi tu v nějakým stavebním klubu někdo u fotky nějaký ruiny, co chtěl kupovat psal, že se tam už vidí na zahradě u bazénu se sklenkou v ruce... na což jsem mu psal, že to se ale právě nestane, leda by zvažoval angažmá zahradníka a údržbáře. Baráky a zahrady nejsou samoudržovací i když je lze udělat tak, aby tý údržby nevyžadovaly moc... ale i tak to je pořád něco. Tak s tím počítej.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    TOPAS: zvaz jak budete uklizet, jestli se v okoli da sehnat nekdo na vypomoc. Me treba po prestehovani z byt 35m2 do bytu 120m2 trochu zaskocilo, kolik casu stravim uklidem, a to nemam deti ani zvirata. Nastesti to technika dost resi, ale porad je to vicemene prazdny byt; ve dvoupatrovem dome s detmi jsou to hodiny a hodiny prace a udrzby a nekdo to udelat musi.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TOPAS: o trochu míň hrozný, ale typově velmi podobný schody máme a žijeme, i děti žijou. jsou to původní schody, které vedly v našem domě na půdu (my jsme z půdy udělali normálně patro a nad tím, ještě menší půdu "na žebřík"). ideální to není, ale že by mě to trklo jako zásadní nevýhoda, to teda ne. ale je fakt, že máme klíčové věci dole a v nějaké nouzi člověk do patra vůbec nemusí.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    FRENNET: S tema kamaradama je to asi kus od kusu, u me je porad nekdo nakvartyrovany, zijeme velmi spolecenskym zivotem a kdyz to omezila korona, sjela se alespon rodina.
    Jestli je na patre s kuchyni dost prostoru pro ziti jsem se divala hned (nemam rada baraky a mezonety, kde se pro kus prostoru musi hned do patra). Misto tam je - ten obyvak jsou vlastne skoro dve mistonosti, cajk.

TOPAS: Mate spolu s partnerkou zkusenost s barakem treba od rodicu nebo tak? Nechci te urazit, ale panelakovi jedinci byvaji v soku, ze trava roste, okapy se musi cistit, kere strihat a nekdy presazovat, pergola natirat, sem tam se nekde objevi vlhkost, sem tam nedoliha okno, sotva opravis odpady dole, hned ti zas neco neodtika nahore, musis se starat o kotel a vytapeni, ptaci si vyhlodaji hnizdo v izolaci a na pude se zabydli kuna. Proste... je to jiny zivot a v mnohem o dost narocnejsi, nez panelak. V panelaku otocis kohoutkem, zaverem topeni, a mas. Tenhle luxus ma taky neco do sebe. Tesite se na Klanovicky les a muze se stat, ze na nej nakonec ani nebudete mit cas:)

Mi cena toho baraku neprijde nijak premrstena, ale je to investice. Meli byste vedet, do ceho jdete a ze to vazne chcete, velky barak bych asi nekoupila, dokud bych v jinem alespon pul roku nezila a neosahala si, co to znamena.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TOPAS: dojezdy kamaradu a jwjich frekvence se bude snizovat. Vlastni zkusenosti.
    Jo a jeste k te kuchyni. Neni tam prirucni spizka s vetranim. Jako potravinova skrinka oka, ale neustale lozit pro brambory o patro niz nebo kam, no.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TOPAS: to chcete uz na furt, nebo na stari nekam jinam, nebo do toho pristavku? Patro s kuchyni je otevrene a predstava, ze mam uz nekolik krizku na zadech chodit do kuchyne patro nahoru dolu se mi nelibi. Taky, kdyz nekdo onemocni, udela si neco s nohou nebo se jinak schodove znehybni. Neni na patre s kuchyni moc kde byt. Vem si ze by zena mela nemocme dite a ji jak neustale k nemu beha do patra. Je lepsi mit ho pres den po ruce na patre v samostatnem pokoji vedle kuchyne/obyvaku.
    Je tam skolka a skolka? Doktori? Hlavne dostupnost pediatra a jestli je dobrej (ja ho mam 5 min od baraku, ale je tak blba, ze samovzdelavani povazuje za ztratu casu, tak dojizdim). Je zena mobilni? Bude schopna dojet dle potreby kamkoliv? Bydlime v obdobne prdeli a kvuli kazde "blbosti" musim autem/vlakem do mesta vedle. Ono to neni az takova hruza, ale v jednu chvili zjistis, ze je to na budku.
    Dale pak, co okoli? Jak tady nekdo psal o tom pruzkumu posousedech. Neni to spatny napad, udelejte to. Taky se poptejte na mistnim facebooku jak se tam lidem bydli.
    Rozhodli jsme se, ze oka, tady je to hezky, ze bychom tady mohli bydlet. Vzali si pokoj na hoteloubytovne a zkusili v miste stravit den a noc. Bylo to fajn. Jenze jsme se nastehovali o trochu jinam a tam nam trasl oknama dva roky vetrak z galvanovny. Hygiena krcila rameny.
    Plus jsou okna v koupelne a na WC, technicke zazemi, hezke barvy sten a venkovni posezeni.
    Zahrada je na mne moc sterilni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam