• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JASMINOVA: Moje kuchyn! Ale tahle je teda mnohem zachovalejsi.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: a umístění umyvadla mi připadá jako pokus o vraždu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: víš co, to je náhodou šikovný - aspoň se všichni rychle naučí z vany necákat! :-)
    KURE
    KURE --- ---
    Rohová vana je atypicky zabudovaná v otevřeném prostoru u schodiště.
    význam slova atypicky, se poslední dobou musel hodně změnit :D
    Tu koupelnu projektoval "sám doma" Kevin. A když se podíváte pozorně, všimnete si jakého si svítidla a reproduktorů, těsně za vanou. Takže kdo nacáká, dostane rovnou ránu :)
    TOPAS
    TOPAS --- ---
    JAKE_UP: Tam bych nechtěl uklouznout při vykročení z vany. :D
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    Olalá, tak Zdeněk se pochlubil i na super.cz. Doporučuji věnovat hlavně pozornost umístění vanovířivky, které nebylo v článku na idnes úplně patrné.

Zdeněk Podhůrský a jeho o 37 let mladší partnerka ukázali bydlení - Super.cz
    https://www.super.cz/759254-obrazem-zdenek-podhursky-a-jeho-o-37-let-mladsi-partnerka-ukazali-sve-hnizdecko-lasky-podivejte-se-jak-bydli.html#seq_no=1&source=hp&dop_id=759254&dop_ab_variant=0&dop_req_id=Td2WyeiT5SW-202105210624&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    GECKO
    GECKO --- ---
    77WHITE: Nezakázali (nakonec), není to v CHKO, není to ani srub ani fialová (nebo jinak barevná) potvora ale boj to byl vyčerpávající a velmi drahej. Nemyslím, že stojím o to, aby se to teď zvrhlo v odsudek "nojo, chtěls postavit hrůzu a právě proti tomu je potřeba nastavit ty pravidla", ale ten dům stojí a i na nyxu to proběhlo (i když v jiným auditku) tak si to případně najdi.

OMNIHASH: je to díra a přesto uzemní plán dělal v místě velmi renomovaný a uznávaný architekt (aktuálně již dávno po smrti)... takže ani tohle není pravda.

Pořád, já jen tvrdím, že regulací a plánů máme spoustu a přesto vznikají na poli satelitní městečka, který se nevyvinuli nějakým přirozeným a postupným procesem, ale kobercovým náletem katalogovejch chaloupek a přesto těm regulacím vyhovujou. O kus vedle si ale nesmíš dát na střechu tmavošedý plech, protože střecha přece musí být skládaná a červená (co na tom, že bude vyskládaná z velkoformátovejch betonovejch tašek, co jsou spíš fialový a lesklý jak psí koule.. .ale je do červena a skládaná tak OK.. případně červenej kanadskej šindel taky dobrý).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GECKO: tak nepřekvapivě je obsazenost těhlech oborů silná podle důležitosti a frekventovanosti místa, takže v Dolní Lhotě to bude dělat jedna úřednice v pátek dopoledne, co má za úkol zabetonovat se proti jakejmkoliv odchylkám a jednou za pětiletku si pozvou spřízněnýho architekta/krajináře, ať jim pomůže s dalším plánem.

Ve větších městech ti to hlídaj odborníci, co to dělaj celej život, v malejch to je na rozhodnutí volenejch zastupitelů, a pokud se to domorodcům nelíbí, můžou je příští volby vyměnit, se s tím smyř. Pokud nevyměněj, tak jsou asi se současným stavem spokojený, a nejsou uplně zvědavý na tvoje progresivní novostavby, a halt nezbývá, než si najít jiný místo, kde tě přijmou s otevřenou náručí.

77WHITE: co maj vůbec všichni proti kanadskejm srubům? Narvat mezi trámy trochu malty, nabít na štít palubky do správnýho vzoru a půlka hejtrů bude vzdychat nad moderní roubenkou...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GECKO: Takze coze ti zakazali v chko? Nebudu automaticky predjimat, ze to byl kanadskej srub nebo fialova potvora, treba se jednalo o dobrej kus architektury. A dalsi otazka, kde to bylo? Nemusis psat slohy, staci jeden dva obrazky...
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    TUILE: ani nevyhazujes, to se uda za odvoz:)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ETERNITY: popravde to ocenuju vic nez novou kuchyn za stovku, ktera by se mi nelibila.
    takhle clovek vi, ze vyhazuje hnusnokuchyn a neresi :)
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    JASMINOVA: Tohle je dokonale zajety standard myslenky "nechci prodavat byt bez kuchyne, narvu tam skrinky ze skonta za desitku, proda se to o stovku lip".
    Jestli v tom nekdo bude chtit (alespon prozatimne) varit, je vec druha.
    GECKO
    GECKO --- ---
    MAR_TINA: Jenže přesně takhle to právě většinou nefunguje. U menších obcí do často dělá jeden člověk, který všude napíše svoje "dobře oddůvodněný" požadavky a zaštítí se vzděláním, praxí a extetickým cítění. Zastupitelstvo, což jsou lidi, co v místě bydlí a mají postaveno, navíc mají z podstaty věci poněkud výsadní posatavení, to odsouhlasí a hotovo. Připomínkovat to sice může kdekdo, ale s připomínkou se dá vyjebat hrozně snadno, takže ničeho nedosáhneš.

My jsme svoji válku vedli s v kraji velmi renomovaným architektem, který ale byl taky už dost starý a měl hodně konzervativní smýšlení. A pak můžeš argumentovat jak chceš... Proti jeho názoru (částečně vyvolanému tehdejším starostou, o jehož motivaci nechci raději spekulovat) prostě nikdo v širokém dalekém okolí nepůjde.

Úředník na konci ti neřekne "Tohle se mi nelíbí". On řekne, že je nutné posoudit vliv na krajinný ráz. A jsi v hajzlu, protože to je hra, která nemá pravidla. Nějaký úředník vypracuje posudek... je to samozřejmě zvlášť složitý případ tak to trvá jak stavební povolení na jadernou elektrárnu a výsledek je "narušuje ráz krajiny a zamítá se". A můžeš argumentovat jak chceš, že splňuje regulativa...

Jestli se nějak dá dopracovat k "dobrému kompromisu" je asi na docela dlouhou spíš filosofickou debatu. Otázka je, jestli něco jako dobrý kompromis vlastně existuje. Jeden citát je ve smyslu, že kompromis je v zásadě nejhorší řešení ze všech, protože nakonec není spokojený nikdo.

Já netvrdím, že nemají existovat územní plány a nějaký širší regule ve smyslu, co na daném území může a nemůže stát stran využití, nějakého hmotového omezení a podobně. I když i tady jsou věci, které mi jsou nepochopitelné, typicky ve městě... máš souvislou zástavbu menších domů, většinou řekněme větších rodinných vil. A mezi nima je historicky barák, kde byla nějaká dílna, tak to je vymezený jako objekt co já vím, pro služby a je v něm autoservis. Ale kdybys chtěla přes roh křižovatky udělat z nějaký vily školku, tak to nerekolauduješ, protože územní plán říká, že tam má být bydlení a ne školka. A autoservis.. to taky nejde, je to přece určený pro bydlení. I když na dohled mezi těma barákama autoservis funguje.... To nedává smysl... viz kdysi Žižkovská klinika - ÚP říká zdravotnictví, tak když z léta nevyužívanýho barákui chcš udělat sídlo firmy, tak to na první dobrou nejde....

Ale ty striktní pravidla, že střecha musí být zrovna taková a žádná jiná (obvykle sedlová, ale pak se pod tím schválí i valbový a polovalbový a stanový a podobně), musí být ze skládané krytiny a červená, okna tak a ne jinak... to jako proč? Běžně v místě, kde vedle je polorozpadlý areál bývalýho prasečáky, v jehož části je vybudovaná bioplynka... ale nedej bože, aby si tam někdo náhodou nechtěl postavit barák s pultovou střechou. To by totálně zničilo pohled na celou oblast.

GENTIANA: Já jen tvrdím, že pravidel máme až až a stejně to nefunguje. Vede to jen k tomu, že ty slušnější buď vedou vyčerpávající boj legální cestou, nebo jsou donucený systémem investovat svoje peníze a úsilí do něčeho, co jim vlastně nevyhovuje a na ty neslušný to stejně nefunguje, protože si to udělají po svým a nakonec jim to nějak projde. Víc a přesnějších regulací nevede ke zlepšení.

Zakazovat srub z kulatiny v nějaký díře ve středních čechách je prostě úlet, který ničemu nepomůže. To je celý. Slušnost, mravnost a vkus jsou jistě fajn, blbý je, že jsou vnímaný dost individuálně (zejména vkus) a přemíra pravidel je nakonec nejvíc na škodu právě těm slušným.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GECKO: Ne, nepřipouštím, že pravidla jsou k hovnu obecně nebo speciálně.
    Ano, pravidla se dají zneužít, ale na to mají být ty regulativy jako slušnost, mravnost nebo vkus. Pokud to odmítáš pochopit, tak se fakt nemáme o čem bavit.

GECKO: Tohle hysterické přehánění jsi vyplodil ty, tak to neházej na ostatní.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JASMINOVA: tohle už je skoro skanzen, je to úžasně zachovalé!
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Nazvěte mě rozmazlenou, ale tohle je takový standard od lidí, co prostě kuchyň nechtějí řešit a pro mě je tohle řešení po roce 2000 naprosto nepochopitelný. Pokud zadavatel nebyl nerozen před rokem 1950. No a už dám pokoj s kuchyněmi. Asi mi chybí práce, ale zároveň jsem se tu nechtěla zapojovat do debaty o územním plánování, co bývala z části její náplň.

KURE
    KURE --- ---
    JASMINOVA: o cenťák užší, to je troll level expert :D

JAKE_UP: tohle byla asi nejvtipnější hláška co jsem letos na internetu četl :)
    dokonce mi ani nevadí že jsem si nalil kafe do klavesnice.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    JASMINOVA: chapu :) navic tda myslim ze tech duvodu bude trsoku vic nez tisic :D
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    MAWERICK: Pořád ale v mém soukromém žebříčku vyhrává naše koupelna, kam se o centimetr (!) nevejde normální pračka a ty 2,5m2 plochy ze 1/4 vyplňuje předimenzovaná rohová vana, kterou jsme napouštěli jednou. Když jsme byt koupili. Po hodině jsme to vzdali a nechali to jen do půlky.
    Je to něco na tenhle způsob, je to od developera a ty vany tu v okolí mají všichni. I ty malé pračky. Hrozná kuchyň se ještě dala vyměnit relativně snadno, ale bourat tohle..to se nám z tisíce a jednoho důvodu nechce.

MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    JASMINOVA: ja myslim ze jo.. ty ksrinky maji jeste ty plechovy dvirka :) nehlede na ten umakart za tim :)

ale jako jo... tohle kolo jsi vyhrala :D Na tohl euz se neda moc co rict asi :)) (pokud to teda neni samorobo domo update... (coz asi bude :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam