MAR_TINA: Jenže přesně takhle to právě většinou nefunguje. U menších obcí do často dělá jeden člověk, který všude napíše svoje "dobře oddůvodněný" požadavky a zaštítí se vzděláním, praxí a extetickým cítění. Zastupitelstvo, což jsou lidi, co v místě bydlí a mají postaveno, navíc mají z podstaty věci poněkud výsadní posatavení, to odsouhlasí a hotovo. Připomínkovat to sice může kdekdo, ale s připomínkou se dá vyjebat hrozně snadno, takže ničeho nedosáhneš.
My jsme svoji válku vedli s v kraji velmi renomovaným architektem, který ale byl taky už dost starý a měl hodně konzervativní smýšlení. A pak můžeš argumentovat jak chceš... Proti jeho názoru (částečně vyvolanému tehdejším starostou, o jehož motivaci nechci raději spekulovat) prostě nikdo v širokém dalekém okolí nepůjde.
Úředník na konci ti neřekne "Tohle se mi nelíbí". On řekne, že je nutné posoudit vliv na krajinný ráz. A jsi v hajzlu, protože to je hra, která nemá pravidla. Nějaký úředník vypracuje posudek... je to samozřejmě zvlášť složitý případ tak to trvá jak stavební povolení na jadernou elektrárnu a výsledek je "narušuje ráz krajiny a zamítá se". A můžeš argumentovat jak chceš, že splňuje regulativa...
Jestli se nějak dá dopracovat k "dobrému kompromisu" je asi na docela dlouhou spíš filosofickou debatu. Otázka je, jestli něco jako dobrý kompromis vlastně existuje. Jeden citát je ve smyslu, že kompromis je v zásadě nejhorší řešení ze všech, protože nakonec není spokojený nikdo.
Já netvrdím, že nemají existovat územní plány a nějaký širší regule ve smyslu, co na daném území může a nemůže stát stran využití, nějakého hmotového omezení a podobně. I když i tady jsou věci, které mi jsou nepochopitelné, typicky ve městě... máš souvislou zástavbu menších domů, většinou řekněme větších rodinných vil. A mezi nima je historicky barák, kde byla nějaká dílna, tak to je vymezený jako objekt co já vím, pro služby a je v něm autoservis. Ale kdybys chtěla přes roh křižovatky udělat z nějaký vily školku, tak to nerekolauduješ, protože územní plán říká, že tam má být bydlení a ne školka. A autoservis.. to taky nejde, je to přece určený pro bydlení. I když na dohled mezi těma barákama autoservis funguje.... To nedává smysl... viz kdysi Žižkovská klinika - ÚP říká zdravotnictví, tak když z léta nevyužívanýho barákui chcš udělat sídlo firmy, tak to na první dobrou nejde....
Ale ty striktní pravidla, že střecha musí být zrovna taková a žádná jiná (obvykle sedlová, ale pak se pod tím schválí i valbový a polovalbový a stanový a podobně), musí být ze skládané krytiny a červená, okna tak a ne jinak... to jako proč? Běžně v místě, kde vedle je polorozpadlý areál bývalýho prasečáky, v jehož části je vybudovaná bioplynka... ale nedej bože, aby si tam někdo náhodou nechtěl postavit barák s pultovou střechou. To by totálně zničilo pohled na celou oblast.
GENTIANA: Já jen tvrdím, že pravidel máme až až a stejně to nefunguje. Vede to jen k tomu, že ty slušnější buď vedou vyčerpávající boj legální cestou, nebo jsou donucený systémem investovat svoje peníze a úsilí do něčeho, co jim vlastně nevyhovuje a na ty neslušný to stejně nefunguje, protože si to udělají po svým a nakonec jim to nějak projde. Víc a přesnějších regulací nevede ke zlepšení.
Zakazovat srub z kulatiny v nějaký díře ve středních čechách je prostě úlet, který ničemu nepomůže. To je celý. Slušnost, mravnost a vkus jsou jistě fajn, blbý je, že jsou vnímaný dost individuálně (zejména vkus) a přemíra pravidel je nakonec nejvíc na škodu právě těm slušným.