• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Prodej bytu 3+kk se zahradou a garáží, Mělník
    http://www.dmreality.cz/prodej-bytu-3-kk-se-zahradou-a-garazi-melnik#lightbox
    Ten dům je úkaz, zejména samostatný východ z 2NP na zahradu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KAIAFOX: Me by na tohle tema opravdu zajimalo rozlozeni kupcu. Kolik z toho jsou byty/domy kde ti lide chteji bydlet a kupuji si ho kvuli bydleni, kolik ze nekam chteji ulejt penize, nebo na investici (lidi co maji treba 6 hypotek a splaci 6 ze svych 8 bytu, bytu ktere jsou na investici), kolik jsou nakupy investicnich skupin/fondu a kolik jsou nakupy za ucelem vyuzivani bytu/domu k necemu jinemu nez k bydleni.
    Domnivam se, ze pri tehle analyze bysme rozklicovali duvod toho tempa rustu nemovitosti.
    TUILE
    TUILE --- ---
    SULTHAN: naklady na bydleni ≠ hypoteka.
    20k mesicne je hypoteka tak 13k.
    zbytek de do energii, fondu oprav, internetu, vody, barakovejch poplatku…
    za 13k mesicne za 15 let splatis pri uroku 2,2 nemovitost v hodnote 2mio.
    to peknej byt fakt neni :)

ale sme ve spatny diskuzi.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MEI: Ty jo, házet do luftu každý měsíc 35 tisíc, to si vůbec neumím představit. Naposledy před 5 lety jsem na vinohradech za velký byt platil cca 20 tisíc. S tím by se dal pěkný byt v Praze na hypotéku zaplatit už za 15 let.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KAIAFOX: prodejci pozaduji takove ceny, ktere nekdo jeste je ochoten zaplatit - cokoli jineho by bylo nepochopitelny.
    Ta veta „lidi koupi cokoli i kdyz je jasne ze to tu hodnotu nema“ mi nedava smysl. Neco ma takovou hodnotu, za kterou je nekdo ochoten to koupit. Spolehlivejsi zpusob odhadu hodnoty neexistuje, vse ostatni jsou pouze pokusy o pribliznou predikaci. Proto se treba o predkupniho prava musi nejprve uskutecnit koupe a teprve pote nekdo muze svoje predkupni pravo za nyni znamych podminek vymahat.

Samozrejme se hodnota muze zmenit - klasicky treba posledni financni krize byla vyvolana im, ze se davaly uvery na nemovitosti lidem u kterych bylo jasny ze je nikdy nezvladnou platit. Timpadem se generoval trh pro nemovitosti s mnohem vetsi poptavkou nez by realne existovala a po prasknuti bubliny ty preceneny nemovitosti ztratily na cene. Nikoli ovsem ty dobry - tam ten pokles byl minimalni a hlavne pouze docasnej.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TRISSIE: samozřejmě, ale když nekdo nic takového nemá, tak to je zkrátka o tom mít našetřeno.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TRISSIE: jo, to vyvazani bylo pomerne rychly, za dva roky splaceni by bylo venku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: vždycky můžeš ručit (i) nějakou další nemovitostí, třeba nějakou v rodině, s tím, že tu dodatečnou zástavu je možné později, když poklesne LTV, vyvázat (teď už to banky dávají občas i rovnou do úvěrovky, za jakých podmínek dodatečnou zástavu vyvážou...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    77WHITE: Tak rucis tou nemovitosti, co kupujes. Tzn. V případě koupě bytu za 10 mega musíš mít připraven min. 1,5 mega (vlastní prostředky plus něco na dane- to přesně nevím, jak se tam ty sazby kvůli covidu menily). To je optimistická varianta, že ti půjčí 90% odhadní ceny bytu. A to prostě lidí často nemají.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    VSICHNIMAME: kdyz neni cim rucit. Jinak co sem si ted zjistoval hypoteku pro me, moc toho nechteli
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    77WHITE: splátka jo, to se dá , ale musíš mít taky nějaký ten milion nasetreny, což je pro spoustu lidí problém.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MEI: no, princip je fajn, ale s mesicni splatkou 30k dosahnes v klidu i na byt na pomezi vrsovic a vinohrad. Proc? Protoze i kdyby ses za par let rozhodla, ze pujdes mimo CR, cena tvoji nemovitosti jen vyroste. Viz 15% rust prazskych cen v minulem roce, kde vsichni analytici tvrdili, ze airbnb spekulanti to neutahnou a zacnou prodavat…
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MEI: je pravda, ze najmy sly v centru dolu vyrazne, tady na okraji spis stagnuji, ale s absenci airbnb klientu uz stoji najem bytu v centru stejne, coz asi moc udrzitelne neni. Zase ale lidi v Praze bydlet chteji a s navratem studentu se nejspis zaplni i byty a la ta Zborovska.
    MEI
    MEI --- ---
    DOBYTEK: To jsme prosím my (já mateřská, můz před třemi lety rozjel podnikání), platíme 35k za nájem na pomezí Vrsovic a Vinohrad. Je to vyhazování peněz? Je. Ale vzít si hypo na pražský předražený být z principu odmítám. Roky letí, je mi skoro 35, máme dvě děti a já pořad nevim, jestli nájem nebo hypo, jestli Praha nebo ves. A nebo jestli úplně pryč z ČR. Je to naprd.

PS Já oproti všem očekáváním verim, ze ty ceny dolu půjdou. Občas se v podobném duchu vyjadřují i ekonomové, i když jsou spíše v menšině. Nás být byl taky před koronou o deset K dražší.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KAIAFOX: kolem me vetsinou lidi dostali byty od rodicu/prarodicu, kteri restituovali/privatizovali byty v predchozich dekadach, a ted je prodavaji/zastavuji a kupuji vetsi, pripadni kupovali byty pred cca 5-10 lety, kdy treba na Zahradaku bylo 2+1 za dve tri mega, dnes ovsem za 6-7, a pred tim deset let setrili ma stavebku. Jako taky nevim, jak to delaji lidi, co nedostali nic, berou prumernou mzdu a maji treba jeste i deti.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DOBYTEK: Také netvrdím, že půjde... U nás si totiž lidé koupí cokoli, i když je jasné, že to tu hodnotu nemá. Bohužel prodejci jedou na to, že "bydlet se musí" a klidně tam praskají takové ceny a drží všechny za koule.

Jinak by mě tedy zajímalo, jaká skupina lidí si teda bere ty hypotéky na 8mio+, když vidím ty platy. Když ještě přihlédnu k vlastní zkušenosti, co za cirkus musí moje rodina dělat, abysme od banky dostali pár mil. na rekonstrukci podkroví se střechou a to ručíme pražským činžákem, kterej vydělává.. Tak mi pak připadá opravdu vtipné, když si člověk s "jenom" platem jde pro Hypo na tyhle předražený pastoušky.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KAIAFOX: souhlasim, ze je to drahe, nesouhlasim s tim, ze to kdy pujde dolu. Mozna panelaky mimo primy dosah metra, ale jinak musis sama videt, ze na tom trhu nic neni, a jakmile se objevi cokoliv alespon trochu prijatelneho, tak je to hned pryc i za prepalenou cenu. To na prehrati nevypada.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MEI: To jsem si myslela hned u první fotky, že to bejvalo normální 3+1 (naši mají při stejných metrech tuhle dispozici, ještě s dvěma koupelnama, šatnou a vstupní halou).

DOBYTEK: Drahý ti to nepřijde, protože je tady přepálená naprosto každá pastouška na prodej. Dva roky ležim v chatách/chalupách a úplně zírám, co si lidi diktujou za ceny za totálně shnilý lepenice bez vody a toalety, splácaný z OSB desek a lina a už jen z fotek vidíš, že bys do toho narval dalších x-set K na to, aby se tam vůbec dala strčit noha a něco ti ji nesežralo.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MOIRAIN: je to skoda, kamaradka bydlivala vedle a ty byty jsou v puvodnich rozmerech pokoju nadherne

MEI: 100metrovy byt ve Zborovske mi za ty penize drahy neprijde, kdyz na Podebradske stoji 4kk v panelakove novostavbe 10m. S tou prehratosti se strasi dlouhodobe, ale stejne se porad proda prakticky cokoliv a ceny porad leti nahoru jako blazen. Sleduju trh tri roky a i blbe panelakove 3kk jde nahoru skoro o mega za rok, jedine, co se konecne zaseklo, jsou garsonky, ale jinak tam prostor pro rust porad zjevne je.
    MEI
    MEI --- ---
    MOIRAIN: No protože přeci vysoce geniální podnikatelský záměr vyčísleny na 16,5 mega: “Byt je po rekonstrukci, byl přizpůsobený k bydlení pro zahraniční studenty.” Před chvíli jsem akorát docetla článek o přehratem trhu s českými byty. Dat 16 milionu za něco takovýho mi přijde neuvěřitelně absurdní, i kdybych jich měla sto.

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nemovitosti-jsou-v-cesku-prepalene-investice-do-nich-se-nevy/r~7b3fed72e49f11eb8a900cc47ab5f122/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam