• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    AIJA: Pozemky jsou jedna věc, proč se to řeší.. druhá je ta, že si lidi bez stavebních povolení roztahali baráky přístavbama mimo vyznačenou plochu pro zástavbu, tak musí dodatečně papírovat/platit.
    MATT
    MATT --- ---
    77WHITE: ze dvou na sobe nezavyslejch zdroju, jsem slysel, ze se chysta naka kontrola katastru oproti skutecnosti. porovnavat se maji udajne letecke snimky oproti katastralni mape.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GECKO: Je to poplasna zprava.
    Jako nadpolovicni majitel zemedelsky pudy mas pravo pozadat o vyjmuti z komplexnich pozemkovejch uprav (kpu).

Samozrejme s tim probiha digitalizace katastru a tam holt cas od casu o neco clovek prijde, kor kdyz sou nektery podklady v 1:1000 kresleny tuzkou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GEISHA:
    Měřiči mi řekli, že můžu být takových pět let v klidu. No, jenže to já nebudu, chci všechno vyřešit HNED!:-)
    Každopádně při koupi pozemku se ptej a nech si ukázat přesný výměr podle nového.
    My jsme měli Geometrický plán z roku 1998, kdy bývalý majitel chaty dokupoval kus pozemku, tak jsem byla v klidu. No, houby. Měla jsem chtít co nejnovější.
    FAITH
    FAITH --- ---
    AIJA:
    ETERNITY:
    V okrese Uherske Hradiste sa to tiez premeriavalo. Teraz v lete sme to riesili.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GECKO:
    Státní pozemkový úřad kraje. U nás na Vysočině proběhly informativní schůze v místních kulturácích a volola se jakási komise jako prostředník mezi úřadem a lidmi. Styčný důstojník na úřadě...je ochotný případné dotazy zodpovědět.
    GECKO
    GECKO --- ---
    AIJA
    AIJA --- ---
    ETERNITY:
    U nás se taky přeměřovalo někdy dýl před koronou, ale teď se měřilo znovu. Zaměřovaly se napřed nemovitosi a řeší se různé přístavby, takže passporty apod. Pak měřili pozemky, asi dva roky byl klid a přijeli znovu...Pozemkový úřad se měnil na Státní pozemkový úřad a má nějaké úpravy i v legislativě.
    GECKO
    GECKO --- ---
    AIJA: Nějaký zdroj této informace? V našem KÚ probíhaly komplexní pozemkový úpravy asi dva roky zpět a i tak se dotkly jen malé části pozemků. A většinou to nebylo o dokupování ale o tom, že se nějakému pozemku hranice posunuly ale velikost se zachovala z různých důvodů.

Jinak ano, tam kde jsou podkladem pouze víc jak století starý papírový mapy jen naskekovaný tak je přesnost poněkud problematická protože vzhledem k měřítku je tloušťka tý čáry na papíru dost významná. Někde jsou v terénu historický mezníky (obvykle žulový kostky s křížkem navrchu).

Ale tvoje tvrzení mi připadá jako hraničící s poplašnou zprávou.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    AIJA: Celostatne mi teda v Ostrave, Bzenci ani Luhacovicich nic nepremeruji (tam se to delo pred ctyrmi lety) a nove mapy se nepripravuji.
    Ale takovy ten metr sem metr tam, to je meh, to se resi dohodou, vymenou, odkupem.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ETERNITY:
    Vysočina.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GECKO:
    Děje se to celostátně. A původní mapa z katastru po digitalizaci je už špatně. Protože pozemkový úřad chce mít jasno, tak se to řeší. Současné vyměřování je zdarma, je to v rámci celé akce. Mám s tím neblahou osobní zkušenost, musím dokoupit pěkných pár metrů od správného majitele pozemku. Tady to mají špatně zakolíkované všichni, takže budou dokupovat nebo se koncových částí "svých" pozemků prostě vzdají.
    Katastr tvrdí, že "vůle" měření je asi dva metry, ale jak to chceš vykomunikovat s majitelem?
    A vlastně hranice mezi chatami není v pořádku nikde, jen my se sousedy ji máme správně:-)
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    GECKO: Aja ma asi na mysli Brno, tam ted premerovani probiha v nekolika lokalitach. Jenze tam je to vsechno vyvolano poptavkou a cachrama s pozemkama, ktere mely puvodne slouzit k rekreaci. Tam bych si - pokud bych teda pozemek v Brne mermomoci chtela - klidne koupila tu chatku, zalozila ruce a pockala bych si, az kdokoliv vlivny o tri parcely dal zaridi zadane zmeny. V ten moment ale cena pozemku stoupne - takze pozdeji uz bych ho kupovat nechtela.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    AIJA: jo a taky to bude po revizi zas o neco drazsi.
    GECKO
    GECKO --- ---
    AIJA: Ehm... teda nevím, ale neprobíhá takový proces jen někde v rámci KÚ a to v omezeném čase a případné změny se vypořádávají v připomínkovém řízení? Že by se to dělalo plošně všude je IMHO velmi nepravděpodobné. Navíc taky jde o to, jaké mapy jsou v daném území k dispozici, tam kde jsou mapy digitalizované tak by zaměření pozemku mělo jít udělat dost přesně (což ale pravda neznamená, že bude souhlasit se stavem v terénu, tam v průběhu času docházelo k ledasčemu), v případě, kde jsou jen překreslené původní rastrové mapy s tím můžou být pravda různý taškařice...
    AIJA
    AIJA --- ---
    GEISHA:
    S koupí pozemku bych chvíli počkala. Dělá se teď nová pozemková mapa, kde jsou úplně jiné hranice stávajících pozemků. Mohlo by se stát, že koupíš pozemek a ve finále bude kus patřit někomu jinému. Zvlášť teda v chatových oblastech je to dost strašidelný.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GEISHA: podle me je to tim, ze v chatovejch koloniich sou nebo byly naky regule, kdy si muzes postavit novou stavbu v ramci predeslejch zakladu, nebo v nakejch specifickejch rozmerech, ktery nesmej prekrocit urcity metry cteverecny, aby se to dalo zkolaudovat. atypicky deleny stavby muzou mozna nakym chytrym L usporadanim udelat v tom Lku treba krytou terasu, ktera muze obyvatelny prostor zvetsit na ukor 'nezastaveny' casti... treba
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: takhle vzniklo například podloubí - daň se počítala z přízemí, ale první patro a zbytek domu se smělo zadarmo vystrčit co to šlo.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TRISSIE: presne, ve stredoveku bylo spoustu zvlastnich dani, i kdyz si nepamatuju ze by v cechach byla nejaka atypicka dan. V anglii to byla treba tebou zminovana dan za okna nebo dan za cihly. Kvuli dani za cihly zacala narustat velikost cihel :)
    GREW
    GREW --- ---
    Plus jeste casto pristup k necemu. U chatovych kolinii u reky je to treba pristup k rece.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam