ZUZKAOU: na tohle „pricetnej projekt“ skoro udelat nejde. Jako architekt bych to nemel rikat, ale naprojektovat jde jenom spojnice mezi tim, co povazuju za soucasnej stav, a tim co chci mit. Problem je, ze ten opravdovej soucasnej stav zjistim az pri stavbe a ta spojnice u takovyho objektu je vsechno jenom ne primka. Nekdo jako jsem ja, nebo jako jsou ti dva, se projektu drzi vicemene priblizne a reaguje na to co pri stavbe objevi s prioritou ktera se od te prumerneho stavare dost lisi. Tim nechci rict, ze projekt je neco zbytecnyho, samozrejme. Tim mam na mysli, ze kdyby se muj barak renovoval podle mejch vlastnich planu z doby nez jsem s renovaci zacal, tak by nejspis uz budto spadl nebo by to byla napul novostavba pomerne tristniho charakteru. A to jsem to ponevadz to je muj projekt vzal opravdu dukladne a jenom vypracovani dokumentace puvodniho stavu mi u spis malyho statku trvalo ctvrt roku, neco co by zadnej stavebnik nikdy nezaplatil. Krivy zdi promenny tloustky a sklonu, krivy tramy, krivy kamenny klenby - ty se daji zamerit az kdyz se nahore odkryji - atd. Pri odkryvani konstrukci se dejou prekvapeni prakticky pokazdy, nekdy pozitivni, vetsinou negativni. Pro kazdej kousek se kreslej novy plany a stejne se obcas stane ze je potreba se rozhodnout a udelat to jinak. Napriklad: v patre nekdo prede mnou udelal hnusny stropy z nabilo natreny drevotrisky. Ty sly samozrejme ven, a bylo nutny na miru mezi krivy stary tramy utruhlarit novy - ale ze staryho dreva. To jsem nekde sehnal, jedna deska mi trvala asi tri hodiny a v urcitym momente jsem zjistil ze dva tramy jsou tak krivy, ze jejich odstup je o 2cm vetsi nez jsou moje zbyvajici desky dlouhy, takze se kreslily plany na layout jedny mistnosti znovu (a nakonec jsem to na stavbe zavrhl a udelal to jeste jinak).
Projekt hodne pomuze vytycit nejakej konecnej cil, je to pomoc hlavne pro site a podobny veci, ale komu zalezi na tom aby vysledek nepozbyl po ceste urcitej charakter, ten halt radsi jde koupit porcelanovy vypinace i kdyz to znamena ze mu to ten budget rozhodi :)
Kdybych ten barak nechal prestavet na klic stavebni firmou podle mych puvodnich planu, tak by me to stalo min, bylo by to uz dva roky hotovy a bylo by to takovy bezpohlavni. Sice by bylo vsechno „spravne“ ale vysledek by byl rozpacitej. Vsude by byl fermacel s rollputzem, vsechno by bylo rovny, ten barak by to vykastrovalo. S mym pomocnikem restauratorem tu restaurujeme piskovcovy zdi, on dela omitky z vapna a jilu tak aby nebyly rovny, trva to vecnost oproti tomu kdyz se udelaj rovny. Atd, tak je to se vsim. Ja jim drzim palce :)