• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Teď si odporuješ, protožes na začátku říkal, že ten dvoudomek v inzerátu klidně vila být může. A navíc jsme si nevšiml, že by ho někdo nabízel par tisíciletí zpět nějakýmu centurionovi nebo komu... Přijde mi, že ses zasekl v nějaký svý mentální smyčce.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VOIKUKKA: V katalogu byly tři typy koupelen a objednávající to omylem zaškrtali všechno?
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Dům na prodej a v něm 3 koupelny. Možná každý člen domácnosti navrhoval tu svou a všechny peklo.

CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: To je docela zajímavé vysvětlení, ale nepasuje mi to na to co jsem viděl. Například v Pompejích má hodně domusů peristyl. Ale taky bych tam očekával nějaké rozdílné uspořádání.

V každém případě v museu Villa Giulia píší že mezi domusem a villou není rozdíl ve velikosti nebo okázalosti (Na tom se evidentně shodneme), ale tento termín určoval spíše kde stavba stojí. Podobně to vysvětlují u vykopávek třeba Meridě, Volubilis nebo Beit Shean,.. aby to nebylo omezeno jen na Itálii.

Nejsem (a ani to netvrdím), že bych byl nějaký odborník na antiku. Jen nesouhlasím s tím, že by Vilu definovala velikost a okázalost.

Ona ta antická velikost má spíše praktický charakter, daný podnebím. Klimošku v té době vlastnil málokdo. :-D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tři dny řešit římskou architekturu v diskuzi o současnejch českejch interiérech, Cuki at his best, počkejte, až se dostanete až do renesance :)))

ATUARFIK: viladům - rodinej dům s víc bytovejma jednotkama
    Villa - římská farma
    Villa urbana - farmářův dům ve městě
    Domus - dům

Rozdíl mezi villou urbanou a domem je jenom ve velikosti a občasným chybějícím zadním traktem, kde domus má místo peristilia s věncem místností jenom zahradu (hortus) obehnanou zdí a oba pojmy byly od začátku celkem zaměnitelný. Nerův dům je třeba 100x větší než průměrná villa, a taky stojí samostatně na Eskvilinu.

Domus Aurea - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Domus_Aurea
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Právě proto píšu, že ta definice je hodně volná a vzdálená původnímu termínu z Antiky, kde by to nazvaly IMHO domus. Dneska můžeš nazvat vilou co chceš...
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Ale ten dům tam stál už v době výstavby Kantorovy vily. Zjevně chápeme slovo "solitérní" každý jinak. Já to myslel tak, že není součástí blokové zástaby domů, nejde o řadovku/dvoudomek nebo něco podobného a přidal bych k tomu, že stojí na pozemku tak, že jeho čelní stěna není bezprostředně na hranici komunikace. Nemyslím to tak, že to musí být lovecký zámeček uprostřed lesů, nebo že soused je na dohled jen s pomocí dalekohledu. Myslím, že tohle je už blbost. To by vila nebyla skoro nic. Millerova vila ve Střešovicích byla v zástavbě, celá Baba vznikala jako zástavba vil atd...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    MEJLA77: uprimne te lituju
    CUKI
    CUKI --- ---
    ATUARFIK: to je jen prodejní název. Nikdo kdo prodává dům ho nenazve barabizna nebo krabice, než se ho zbaví :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To souhlas. Ale za mě třeba Kantorova vila, kdyby tam byla postavena dnes, není už tak úplně vila, protože díky vedle stojícímu domu není solitérní. Je to domek v zástavbě. Ale to bychom mohli dneska říct o lecjakém skvostu třeba ve tvém kraji v Liberci.

Tak to vnímám já, ale tisíc lidí tisíc chutí.

A ten první příklad to za mě nesplňuje ne protože by byl malý, ale protože zase není soliterní.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    GIRAFFKA: mám je doma, už jsem je několikrát proklál a přivedlo mě to na myšlenku, že ne vše, co vypadá dobře na vizualizaci, je ergonomické a dobře fungující v realitě
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Jenže o tom ze začátku ta diskuse byla. Vila aspoň ve mě evokuje SOLITERNÍ dům spíš větší, který má i jistý reprezentativní charakter. Ve městě i mimo... Takový, který si stavěl úspěšný vzdělaný a společensky vážený člověk. Lékař a tak.. pokud měl o tři ulice dál svůj dům švec, pravděpodobně bysme ho za vilu nepovažovali. A pak samozřejmě jsou různé nuance místní... co třeba tohle https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=86700619&newest=1&yaw=2.626&fov=1.257&pitch=-0.060&x=15.1123494&y=50.7104531&z=17 vila asi není úplně termín, co bych použil, ale pro místo typické stavení té doby to taky není... říkejme tomu vilka. Naproti tomu, 2km vedle stejná ves https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=86649884&newest=1&yaw=0.143&fov=1.257&pitch=-0.184&x=15.1344750&y=50.7075801&z=16 IMHO označení vila naprosto na místě. A opět kousek vedle https://mapy.cz/zakladni?pano=1&source=firm&id=13242723&pid=86711759&newest=1&yaw=1.426&fov=1.257&pitch=-0.067&x=15.1695623&y=50.7312946&z=17 na obrázku je Kantorova vila v Jablonci. Tu si nechal vystavět pro sebe lékař, primář v místní nemocnici, měl v ní i soukromou ordinaci. V době výstavby byla na okraji městské zástavby, obklopena jinými vilami, nicméně sále ve městě (dnes navazuje sídliště)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Koukám, že se mi podařilo rozjet docela diskuzi. Vila, dům... tak na usmířenou tady máte viladům. :)

CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Nikam se nevlamuji s tím co teď píšeš naprosto souhlasím. Jenže z toho vyplývá, že vila ze své podstaty nemusí být nutně nějaká honosná okázalost i když to tak z o
    pravidla je.
    Prostě původně je vila, jak sám píšeš, nehospodářské bydlení mimo městskou zástavbu. Jak to bylo v zástavbě, nazývalo se do domus. Definice je podle mě hodně volná. A nevím proč by tento objekt nemohl být vila.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KURE: mne tam nejvic serou ty kliky. Vsechno je to ( alespon wanabe) vymazleny, nerusivy, strizlivy a pak tam narvou tyhle hruzy. Mam k nim osobni odpor. Prvnich 18let zivota jsem prozila se stejnejma dverma a tyhle hruzy z baumaxu mi prijdou k temhle dverim uplne debilni.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Proč se zase vlamuješ s beranidlem do otevřených dveří? Nikdo netvrdí, že to je dům ve městě nebo městské zástavbě. Je to prostě solitérní dům, určený k živodu/bydlení spíš městským způsobem. Ať už stojí kde stojí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Ale to že to není v městské zástavbě neznamená, že je to nějaké cortijo na vesnici. Většinou šlo vždy o okraj města, nebo samotu či vesnici někde poblíž, kde byl prostor vytvořit něco solitérního. Ale ta okázalost je dána spíše tím, že si chudý člověk takové bydlení nemohl dovolit. Tedy obytná nehospodářská budova. A to slovo solitérní bych rád podtrhl.

Taky je podle mě ten pojem brán v každé zemi trochu jinak. Ale alespoň v tom původním významu to prostě nebyl dům v městské zástavbě.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Rozlišuješ "městský dům" a "dům ve městě"? Mě to jako synonyma zrovna nepřijde ale OK, pro ty s menší představivostí si městský dům v tomto smyslu představuju jako dům primárně určený pro bydlení (a částečně reprezentaci) v městském stylu. Na rozdíl od "vesnického" bydlení tedy není přítomno hospodářství, užitková zahrada, chod zvířat atd... prostě dům, kde žije člověk, jehož živobytí je založené jinak, než že chová slepice a kravku a pěstuje si vlastní kapustu. Lékař, úředník a podobně...
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To jak si představujeme vilu je dáno tím, že většina jich u nás vznikla v určitém období a dokonce i na určitých místech. Ale z podstaty původního smyslu to právě nejsou domy v městské zástavbě. Slovo Dům odvozeno od domus je právě určeno klidně pro tu samou nemovitost ve městě.

A to že ty vily jsou dneska ve městě, je dáno také tím, že hora postupem času došla k Mohammedovi :-D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VOIKUKKA: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vila

Obecne je to dum kterej jako hlavni funkci ma reprezentovat majitele, tomu odpovida treba dispozice a taky existence prostor ktery v normalnim rodinnym domku nenajdes.

Postupem casu se ten pojem zacal degenerovat treba i na bytovy domy ktery zvenci jako vila pusobej, ale ten puvodni vyznam je na rozdil od techhle marketingovejch voseru pro prostacky porad jeste ten spravnej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam