• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech

Interiéry a exteriéry našich domovů v pekelném provedení + mírná diskuse.
    Klub je inspirován Módním peklem, pravidla platí podobná:

- Patří sem pekelné interiéry, nábytek, bytové doplňky a jiné ukázky nevkusu a nesoudnosti národa především českého.
    - Co je pekelné, je čistě subjektivní, takže už moc se těším na přišlápnutá kuří oka ;)
    - Prosím bez přehnaného chatu a flejmu, ale diskuse k věci je vítána.
    - další pravidla možná vyplynou z toho jak to tady půjde.

rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ATUARFIK: tenhle prasopes termin jeste zije? Wow.

Ten vznikl nekdy v osmdesatkach kdy se treba pro sidliste Libus vymejslela nova typologie panelaku kterej ale nemel vypadat jako panelak.

Neskutecny, ze to prezilo :)

Co treba zamekdum nebo sidlodum?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tři dny řešit římskou architekturu v diskuzi o současnejch českejch interiérech, Cuki at his best, počkejte, až se dostanete až do renesance :)))

ATUARFIK: viladům - rodinej dům s víc bytovejma jednotkama
    Villa - římská farma
    Villa urbana - farmářův dům ve městě
    Domus - dům

Rozdíl mezi villou urbanou a domem je jenom ve velikosti a občasným chybějícím zadním traktem, kde domus má místo peristilia s věncem místností jenom zahradu (hortus) obehnanou zdí a oba pojmy byly od začátku celkem zaměnitelný. Nerův dům je třeba 100x větší než průměrná villa, a taky stojí samostatně na Eskvilinu.

Domus Aurea - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Domus_Aurea
    CUKI
    CUKI --- ---
    ATUARFIK: to je jen prodejní název. Nikdo kdo prodává dům ho nenazve barabizna nebo krabice, než se ho zbaví :-D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Koukám, že se mi podařilo rozjet docela diskuzi. Vila, dům... tak na usmířenou tady máte viladům. :)

CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Nikam se nevlamuji s tím co teď píšeš naprosto souhlasím. Jenže z toho vyplývá, že vila ze své podstaty nemusí být nutně nějaká honosná okázalost i když to tak z o
    pravidla je.
    Prostě původně je vila, jak sám píšeš, nehospodářské bydlení mimo městskou zástavbu. Jak to bylo v zástavbě, nazývalo se do domus. Definice je podle mě hodně volná. A nevím proč by tento objekt nemohl být vila.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KURE: mne tam nejvic serou ty kliky. Vsechno je to ( alespon wanabe) vymazleny, nerusivy, strizlivy a pak tam narvou tyhle hruzy. Mam k nim osobni odpor. Prvnich 18let zivota jsem prozila se stejnejma dverma a tyhle hruzy z baumaxu mi prijdou k temhle dverim uplne debilni.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Proč se zase vlamuješ s beranidlem do otevřených dveří? Nikdo netvrdí, že to je dům ve městě nebo městské zástavbě. Je to prostě solitérní dům, určený k živodu/bydlení spíš městským způsobem. Ať už stojí kde stojí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Ale to že to není v městské zástavbě neznamená, že je to nějaké cortijo na vesnici. Většinou šlo vždy o okraj města, nebo samotu či vesnici někde poblíž, kde byl prostor vytvořit něco solitérního. Ale ta okázalost je dána spíše tím, že si chudý člověk takové bydlení nemohl dovolit. Tedy obytná nehospodářská budova. A to slovo solitérní bych rád podtrhl.

Taky je podle mě ten pojem brán v každé zemi trochu jinak. Ale alespoň v tom původním významu to prostě nebyl dům v městské zástavbě.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Rozlišuješ "městský dům" a "dům ve městě"? Mě to jako synonyma zrovna nepřijde ale OK, pro ty s menší představivostí si městský dům v tomto smyslu představuju jako dům primárně určený pro bydlení (a částečně reprezentaci) v městském stylu. Na rozdíl od "vesnického" bydlení tedy není přítomno hospodářství, užitková zahrada, chod zvířat atd... prostě dům, kde žije člověk, jehož živobytí je založené jinak, než že chová slepice a kravku a pěstuje si vlastní kapustu. Lékař, úředník a podobně...
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To jak si představujeme vilu je dáno tím, že většina jich u nás vznikla v určitém období a dokonce i na určitých místech. Ale z podstaty původního smyslu to právě nejsou domy v městské zástavbě. Slovo Dům odvozeno od domus je právě určeno klidně pro tu samou nemovitost ve městě.

A to že ty vily jsou dneska ve městě, je dáno také tím, že hora postupem času došla k Mohammedovi :-D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VOIKUKKA: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vila

Obecne je to dum kterej jako hlavni funkci ma reprezentovat majitele, tomu odpovida treba dispozice a taky existence prostor ktery v normalnim rodinnym domku nenajdes.

Postupem casu se ten pojem zacal degenerovat treba i na bytovy domy ktery zvenci jako vila pusobej, ale ten puvodni vyznam je na rozdil od techhle marketingovejch voseru pro prostacky porad jeste ten spravnej.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: Nejsem z oboru, tak si o tom musím neco načíst. Jen mě zaráží, jak čím dál častěji vidím, hlavně u nabídek realitních makléřů, výraz “vila” a mě to přijde jako normální barák. My jsme říkali vila domu, kde bydleli prarodiče. Jednalo se o samostatné stojící dům (původně teda vilu) v centru, který byl ale rozdělený na bytové jednotky, dávno tam nebyly žádné reprezentační prostory a melo to samostatnou zahradu.

Když by někdo me někdo navedl co si přečíst, nebo jak se v tom zorientovat, budu ráda.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VOIKUKKA: My jsme v jedné z takových těch typických maloměstských vilek - robustní dům z roku 1910 a na štítu pár secesních ozdobiček a ženské jméno. Dokonce ho podle toho jména znají i ve vesnici, nemusíme říkat adresu. Zajímala by mě ovšem historie toho jména, podle dokladů ten dům postavil zapřísáhlý starý mládenec, povoláním lékař a cestovatel.
    Ale náš nedesignový interiér se mi teda líbí než tenhle (proto taky já bydlím u nás a tihle u sebe). :)
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Nevím, jestli vila má definici a navíc se asi bude atributama lišit v době cca před 100 lety a dnes. Osobně si vilu představuju jako samostatně stojící větší městský dům, individuálně navržený pro dané místo, který je umístěný na větším pozemku, jehož významná část má obytné a ne hospodářské určení. Typicky je navržená jako zdobnější, výraznější. Za první republiky bych k tomu ještě přidal, že je navržená tak, že se předpokládá, že na provozu se účastní placený personál.

Tenhle kousek na mě z tý fotky působí spíš jako baráčnický dvoudomek. Ale jako jasně, definice asi přesná není.
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    ATUARFIK: za mě dobrý, jen bych tam nedala ty kancelářský kliky M&T Lusy. Na ty jsem alergická a k těmhle dveřím to fakt nejde.

My třeba v tý naší secesní vile došli k tomu, že tam nikde překližka být nemůže (výjimkou bude asi herna a dětský pokoj, což se za pár let stejně bude likvidovat), protože bude v tom prostoru působit směšně. Tady mi to ale nějak nevadí - nepočítám-li tu poslední fotku s tou březovou překližkou a kancelářskou židlí. Tam to působí, jako by jim došel dech a nápady.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: Jaký rozdíl vidí mezi domem a vilou?
    Podle mě je dům striktně bydlení, zatímco vila plní i reprezentační funkci.
    Což si každý představuje asi trochu jinak. Tady ty prostory dle fotek asi budou.

Za mě je to samostatný dům, který má dostatečný a nebo členitý pozemek, který skýtá soukromí. To znamená, že nedílnou součástí je opravdová zahrada! Ostatně ve starověkém Římu, byla villa, která byla v městské zástavbě nazývána "domus"
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    ATUARFIK: Netušila jsem, že jsem vyrůstala ve vile, říkali jsme tomu barák, ale dneska je každý druhý dům očividně vila.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ATUARFIK: hm, me to prijde celkem povedeny, az na drobnosti. Pusobi to kultivovane - nevim jak bydlej ti kdo to kritizujou, ale mam pocit ze to predstavuje spis horni tretinu obytnejch interieru nez interierovy peklo.

Co se mi nelibi je ta postel - pusobi jako takovy ty sklopny postele ktery se daji slozit do tech skrini okolo. To je zhruba opak toho o co bych se snazil ja.

Nelibi se mi ta sklenena industrial pricka mezi kuchyni a obyvakem, ponevadz se mi uz z principu predely mezi kuchyni a obyvakem nelibi, a ponevadz tahle materializace tam je uplne mimo. Vsadil bych kalhoty ze slo o prani zakaznice.

U knihovny v pracovne je skoda tech „praktickych“ plnych dvirek, ktery jsou presne tim elementem kterej nakladne vyrobenej nabytek na miru okradou o velkorysost knihovny a delaji z nej socikovej sektor, ale je to trochu fnukani na vysoky urovni.

Cerna digestor je trochu krec, ma to asi korespondovat s cernou varnou plochou, naja. Sam bych to tak nechtel ale nehty u nohou se mi z toho nerolujou. Udelal bych tam nerezovou kostku na kterou bych magnetama pripevnoval nejaky legracni veci ;)

Cely to pusobi zatim trochu nezarizene a nedopecene, kytky, koberce, obrazy, umeni vubec atd, ale to casem prijde.

Jo, a ta krypticka fotka exterieru teda prozrazuje vic nez se snazi zamaskovat - imho to zvenci neni nic moc, tam se ocividne neco nepovedlo. Ale i tak je to urcite porad jeste spis lepsi nez horsi priklad.

Za me sest z deseti.
    KURE
    KURE --- ---
    ATUARFIK: můj dojem by se dal shrnout do "to muselo stát peněz, přitom taková blbost".
    Ten výsledek neni žádná katastrofa, ale taky nic čím bych se chtěl chlubit.

Asi nejvíc mě štve ta černá kostka digestoře v bílý kuchyni, a provedení příčky mezi kuchyní a obyvakem. Sklo a barn door dveře mi teda dohromady nejde a už teď to vypadá špinavý a orezlý viz obrazek 6.

GECKO: mě na ty posteli štve, že pelest a dveře skříní k sobě víc nepasujou, nebo nejsou víc jiný. Takhle to nevypadá jako interier na míru, ale: "táto tahle postel z ikey se sem skoro přesně vejde".
    CUKI
    CUKI --- ---
    ATUARFIK: Můj šálek čaje to fakt není, prostor je divnej sám o sobě. Respektive nepraktickej na používání. Ono v první republice se žilo dost jinak. Tam bude zásadní zádrhel.

Pokus o nějaký konkrétní umělecký směr? Možná trochu, netuším z čeho vycházeli. Za mě celkově nemohu říct ani dobré ani špatné. Jen ty podlahy na konci si za mě mohli odpustit.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GECKO: Mně to připadá jako vyloženě promarněná příležitost. Krásný prostor, a ten vnitřek jak nudně poskládaný sektor, každej pes jiná ves. Za mě to není minimalismus, ale mouchy snězte si mě.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ATUARFIK: Ti nevím, ale mě to třeba nijak zvlášť neuráží. Jediný, z čeho dostávám osypky je ta postel... nesnáším pelest v nohou, a ještě takhle vysokou (což je ale teda daný hlavně tím, že měřím skoro 2m a pak se prostě nevejdu...). Spíš by mě zajímal i exteriér, ta jediné "umělecká" fotka přes listí ve mě vzbuzuje trochu nejistotu. A teda, IMHO to není vila, jako spíš polovina dvoudomku... i když na Brno asi dobrý...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    "Zdědil jsem prvorepublikovou vilu, co s tím uděláme?"
    "Viděla bych to na spoustu navzájem neladících vzorů dřeva, a nějakou tu podýhovanou překližku."

Zdědili vilu po prarodičích, udělali si v ní bydlení na míru. Honosí se starými prvky - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/z-vily-po-prarodicich-maji-bydleni-na-miru-honosi-se-starymi/r~cc5695729bef11edb1f50cc47ab5f122/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam