• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech

Interiéry a exteriéry našich domovů v pekelném provedení + mírná diskuse.
    Klub je inspirován Módním peklem, pravidla platí podobná:

- Patří sem pekelné interiéry, nábytek, bytové doplňky a jiné ukázky nevkusu a nesoudnosti národa především českého.
    - Co je pekelné, je čistě subjektivní, takže už moc se těším na přišlápnutá kuří oka ;)
    - Prosím bez přehnaného chatu a flejmu, ale diskuse k věci je vítána.
    - další pravidla možná vyplynou z toho jak to tady půjde.

rozbalit záhlaví
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KEB: pan Takeshi chce také shit?
    KEB
    KEB --- ---
    MEJLA77: ne, tohle je Takeshiho hrad!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MEJLA77: K tomu je volně přístupná dokumentace online:

TOILET PAPER ROLL UPCYCLING CRAFT IDEA FOR KIDS — caactus care
    https://www.caactuscare.com/creative-activities-for-kids-blog/toiletpaperroll-houses-craft-idea-for-kids

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MEJLA77: to je kouzelne vosklivy :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    KEB: takze po sexu do lazni?
    husty.

jako sprcha nad zachodem zadnej prostor navic nezabere, voda uz tam stejne privedena je, nejak nechapu, proc bejt bez sprchy (a to tyhle nechapaci posty vetsinou nesnasim, pac mi casto prijde, ze autor jen neumi vytahnout hlavu ze svy bubliny).
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    MEJLA77: četla jsem "silodům" a přišlo mi to OK :D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    BLOWUP: domohrad :)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ATUARFIK: tenhle prasopes termin jeste zije? Wow.

Ten vznikl nekdy v osmdesatkach kdy se treba pro sidliste Libus vymejslela nova typologie panelaku kterej ale nemel vypadat jako panelak.

Neskutecny, ze to prezilo :)

Co treba zamekdum nebo sidlodum?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: dvoudomek je podle cukiho vila??? :)

Ale no tak, pokud vyjdeme z definice ze hlavnim charakteristickym znakem vily je velkorysost, tak ve srovnani s tema psima boudama ktery povazuje za rodinny domky ten normalni dvoudomek nejspis velkorysej i bude :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cywe, kdyby k tomu byly nějaký zdroje, aby si to člověk nemusel vymejšlet za pochodu...

The Project Gutenberg eBook of Ten Books on Architecture, by Vitruvius.
    https://www.gutenberg.org/files/20239/20239-h/20239-h.htm

https://www.gardenvisit.com/history_theory/library_online_ebooks/ml_gothein_history_garden_art_design/pliny_youngers_villas_garden_letters
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Ten mi podsouváš něco, co jsem nikdy neřekl a nebo si to vysvětluješ hodně zvláštně. Nevím nic o žádném dvoudomku a za druhé je jedno kdo co komu nabízel, jen že ten termín nebyl ani původně o luxusu či velikosti, ale spíše o tom kde stál. Nic jiného netvrdím.

Od počátku si stojím za "Ostatně ve starověkém Římu, byla villa, která byla v městské zástavbě nazývána "domus""

To, že si pod tím pojmem dnes většina lidí představí nějaký honosný a obrovský dům je věc jiná.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Teď si odporuješ, protožes na začátku říkal, že ten dvoudomek v inzerátu klidně vila být může. A navíc jsme si nevšiml, že by ho někdo nabízel par tisíciletí zpět nějakýmu centurionovi nebo komu... Přijde mi, že ses zasekl v nějaký svý mentální smyčce.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VOIKUKKA: V katalogu byly tři typy koupelen a objednávající to omylem zaškrtali všechno?
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Dům na prodej a v něm 3 koupelny. Možná každý člen domácnosti navrhoval tu svou a všechny peklo.

CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: To je docela zajímavé vysvětlení, ale nepasuje mi to na to co jsem viděl. Například v Pompejích má hodně domusů peristyl. Ale taky bych tam očekával nějaké rozdílné uspořádání.

V každém případě v museu Villa Giulia píší že mezi domusem a villou není rozdíl ve velikosti nebo okázalosti (Na tom se evidentně shodneme), ale tento termín určoval spíše kde stavba stojí. Podobně to vysvětlují u vykopávek třeba Meridě, Volubilis nebo Beit Shean,.. aby to nebylo omezeno jen na Itálii.

Nejsem (a ani to netvrdím), že bych byl nějaký odborník na antiku. Jen nesouhlasím s tím, že by Vilu definovala velikost a okázalost.

Ona ta antická velikost má spíše praktický charakter, daný podnebím. Klimošku v té době vlastnil málokdo. :-D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tři dny řešit římskou architekturu v diskuzi o současnejch českejch interiérech, Cuki at his best, počkejte, až se dostanete až do renesance :)))

ATUARFIK: viladům - rodinej dům s víc bytovejma jednotkama
    Villa - římská farma
    Villa urbana - farmářův dům ve městě
    Domus - dům

Rozdíl mezi villou urbanou a domem je jenom ve velikosti a občasným chybějícím zadním traktem, kde domus má místo peristilia s věncem místností jenom zahradu (hortus) obehnanou zdí a oba pojmy byly od začátku celkem zaměnitelný. Nerův dům je třeba 100x větší než průměrná villa, a taky stojí samostatně na Eskvilinu.

Domus Aurea - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Domus_Aurea
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Právě proto píšu, že ta definice je hodně volná a vzdálená původnímu termínu z Antiky, kde by to nazvaly IMHO domus. Dneska můžeš nazvat vilou co chceš...
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Ale ten dům tam stál už v době výstavby Kantorovy vily. Zjevně chápeme slovo "solitérní" každý jinak. Já to myslel tak, že není součástí blokové zástaby domů, nejde o řadovku/dvoudomek nebo něco podobného a přidal bych k tomu, že stojí na pozemku tak, že jeho čelní stěna není bezprostředně na hranici komunikace. Nemyslím to tak, že to musí být lovecký zámeček uprostřed lesů, nebo že soused je na dohled jen s pomocí dalekohledu. Myslím, že tohle je už blbost. To by vila nebyla skoro nic. Millerova vila ve Střešovicích byla v zástavbě, celá Baba vznikala jako zástavba vil atd...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    MEJLA77: uprimne te lituju
    CUKI
    CUKI --- ---
    ATUARFIK: to je jen prodejní název. Nikdo kdo prodává dům ho nenazve barabizna nebo krabice, než se ho zbaví :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To souhlas. Ale za mě třeba Kantorova vila, kdyby tam byla postavena dnes, není už tak úplně vila, protože díky vedle stojícímu domu není solitérní. Je to domek v zástavbě. Ale to bychom mohli dneska říct o lecjakém skvostu třeba ve tvém kraji v Liberci.

Tak to vnímám já, ale tisíc lidí tisíc chutí.

A ten první příklad to za mě nesplňuje ne protože by byl malý, ale protože zase není soliterní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam