• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    87HIGHFLYER: A oproti tobe ti lidi sedí a ji? Nebo jej pak u stolu? A jakou mas digestor? Jak široký mas ten ostrůvek?
    Detaily, chceme detaily!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SARGO: Ja mam ten ostruvek rad, clovek vari a je soucast spolecnosti, neni otocenej lidem zady. A bavi to i lidi kolem co ocumujou. Zaprasim to stejne jako jakoukoliv jinou kuchyn
    SARGO
    SARGO --- ---
    FRENNET: Varná deska na ostrůvku je pro mě hrozně zvláštní móda. Říkám si, že všichni ti lidé musí být strašně moc šikovnější než já - moje nervy by přenášení sypajících se věcí na krájícím prkénku přes uličku, dolévání vody, slévání špaget a podobně, rozhodně neunesly. Podlaha taky ne :-D A taky by mě hrozně zajímala délka doprsku při smažení. Ale nejspíš to vidím moc tragicky (ovšem na základně zkušeností v mými drahými v kuchyni), když se to pořád tak radostně dělá :-D
    Vedle myčky koš jako odpadkový, nebo takové ty vnitřní výsuvné koše? Jestli to druhé, mávám transparentem "raději šuplíky"! :-D
    Pěkné to budete mít :-D
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SARGO: ne, neni to pracka, je tam ted kos-mycka-drez. Pod drezem bude pidibojler na ohrev vody. Bojler velky je daleko a nez dotece voda z technicke mistnosti vytecou i moje nervy :D
    Uplnou novinkou je to, ze v tehle fazi muz rekl, ze chce mit varnou desku na ostruvku. On bude sedet, ja varit a pak mu to soupnu rovnou z panvicky na talir :D
    Takze tak. Instalater mne uz nechce videt, bo jsme jednu zaslepku na posledni chvilku menili na WC a ted mu jeste rict at predela vodu nekam jinam, ze drez treba taky muze byt na te stene co je ted varna deska :D mne bude vyslovene milovat :D
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    FRENNET:
    Ahoj, začnu z druhé strany.
    Vývody jsou už dané? Možná jsi to psala v rámci komentářů k někomu, nevšimla jsme si.
    V případě, že jsou vývody dané, bylo by fajn ukázat ještě i skicu.

1. Pracovku máš klasickou 600mm?

2. Máte-li klasickou ameriku, tak tě bude srát, že musíš vše nosit přes křídlo lednice (pravá strana povětšinou je lednice, není-li dělěná na kvadranty). Zn. ideál je, když si otevřeš křídlo a můžeš to ládovat do lednice z pracovky. Je možné, že tohle řeší ostrůvek nebo co to tam kouká vlevo dole.
    BTW amerika potrebuje místo kolem sebe a má nábehy pro dvere- cca 40mm Ale tím, že je vetsinou 740 a vic hluboká, měla by ti předstupovat. Máte nějakou mělkou ameriku? Nebo bod 1?

3. Je-li to ostrůvek (vlevo dole), kolim máš, mezi otevřeným křídlem lednice a deskou ostrovu?

4. máš-li teď myčku vedle dřezu- tzn. pod oknem, tak sis to skoro dál dát nemohla. Budeš to mít prostě zbytečně krkolomně na rozlízení (i s otočkou na podpatku).

5. Máš uvažovaný tříděný odpad? Kde? Pod dřezovkou? Jestli jo, udělěj si výsuv na třídící nádody s pevným víkem bna korpusu. vysunš-hodíš- zasuneš.

6. K bodu 5 se váže i výběr úchytek. Knopky jsou cajk na určíté použití, ale nechceš za knopku tahat 900mm šuplík (kor, jestli nosíš nějaký nehty). Ať dáš do šupláíku kování Legrabox klidně, malej odpor ti to vždycky dá, než začne kování pracovat. V tu chvíli je knopka debilní. A teda doufám, že nemáš uvažovanou knopku na výsuvné potravinovce (pokud uvažuješ takovou tu celovýsuvnou, tak to zvaž- je to trochu kování na efekt,m ale praktická stránka je -10bodů).
    Jako na pověšení utěrky to je cool. Řeším jen otevírání, zavírání je jedno, tam budeš mít všude dotah (panty i šuplíky a pokud ne, řekni si na 100% o ně).

7. Popřemýšlej, jestli nepřehodit troubu s potravinovkou za lednici- lze li. (tj ten bod 2.)

8. Horní skříňky máš výklopy? Skládaný HF Aventosy? POkud ano, spoj je. Pokud ne, tak si udelej dolní řadu horních skříněk vyšší. Do těch horních nepolezeš (tak 2x do roka pro sezomní krámy), tak ať máš nějakou kapacitu na běžné denní nádobí. Skříňky mi přijdou dost vysoko nad pracovkou. Nevím, jak jste vysoký. Musí se taky respektovat nějaká instalační výška vestavné digestoře (bude vysoko moc nebude tak efektní).

9. Vyřešit 100% osvětlění dřezu! V případě dispozice, cos poslala, tak udělat v rámci plenty, která ti vznikne u horních skříněk uzký pruh se zafrézovanym profilem s LEDkou (což předpokládám máš ve dvě skříněk anyway), Popřípadě trochu retro možnost nakopírovat horní plentu i nad okno a tam narvat světlo, ale jak píšu- trochu retro.

10. Copak máš v rohové skříňce? Police? Karusel? Ledvinu?

Podle všeho máš pracovní výšku stejně jako parapet (je to novostavba?). Prosím, nepodceň logickou výšku pracovky. To, že přechod v parapet vypadá dobře fakt není důležitý.

Mě vyosený dřez vůbec nevadí. Jen teda se ti křídlo zastaví o baterku- je to takový trochu meh...Ale IMHO pořád lepší než sklopná baterie (na kterou nevidím moc místo- leda ji spustit do dřezu- což je WTF ( druhá věc je, kolik je rám okna, aby se tam vešla aspoň ta hadička, když už by ses rozhodla pro sklopnou baterku).

Klidně pošta.
    SARGO
    SARGO --- ---
    FRENNET: Sporák nad šuplíkem je ok, dělali jsme to běžně, nikdy nebyl problém. Hlavně neřeš symetrii obrázku, naživo to bude mít úplně jiné rozměry :-) Osobně bych obrátila dřez odkapávačem k rožku, ať má případné nádobí kam expandovat a nepřekáží, ale jestli to vedle myčky není pračka, víc bych fandila řešení, ve kterém by byly další devadesátkové šuplíky, pak myčka a dřez víc do rohu (a ideálně ve skříňce, která vyplňuje ten kout, protože ta je zabitá tak jako tak). Taky asi že jsem velký fanda volného okna - kvůli mytí, údržbě, únikové cestě.. :-))

HELLENKA: Pardon, nepozornost... :-D
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    A koření mám hned ve vedlejsi zásuvce, je fajn stát u sporáku a přitom moci mít otevřený ten šuplík s kořením naplno
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    SARGO: Asi odpovídáš někomu jinému ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SARGO: Abych rekl pravdu, tak nevim. Teoreticky ano - je nad nim zdroj tepla, i kdyz mezi varnou deskou a tou zasuvkou je jeste predeleni. Osobne jsem si nikdy nevsiml, ze by v ni bylo nejak vic teplo - v moji praxi je to ale tak, ze vsechno co se ma varit v pare nebo ve vode se tak jako tak dela ve steameru, ta varna deska je pouzivana pouze na rychly veci typu steak, ratatouille nebo michany vajicka. Takovy ty trihodinovy procesy vareni gulase atd se na ni nedejou.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BLOWUP: Ta zásuvka na koření se mi hrozně líbí, zakoukala jsem se do ní v Ikea, ale pod varnou desku s ní váhám (teď tam máme příbory, tam že jsou zahřáté problém není :-D) - protože, nevadí tomu koření se průběžně zahřívat? Nedegraduje ho to zbytečně rychle?
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SEDELAVLOKALE: Dekuji ti náčelníku!
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    CUKI: jako hele myslis, ze truhlar, ktery vyrabi kuchyn, se jeste nesetkal s problematikou prostoru pod varnou deskou? Nebo ze pri montazi zjisti, ze pracovka je tenka? To je jako bys zacal, dle te vizualizace, upozornovat, ze horni dvirka maji mit pisty tak a tak, ze nozicky pod korpusy maji byt nastavitelne a podobne veci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    FRENNET: Já nikde nepsal, že to nejde, upozorňuji na možné problémy se kterými se setkávám. Pokud to někdo řeší, tak super. A to že to "jde" neznamená nutně, že je to správně.
    I když to spotřebič většinou "vydrží" prostě mu to nedělá dobře. Vem si, že při maximálním výkonu (a v ideálním případě), je tam na těch cívkách ztráta asi 150W, které se nemají kam ztratit. Nahoru to nejde, takže jedině dolů do neodvětraného šuplíku.

Je to prostě o konceptu, že někdo něco vymyslí, bez znalosti všech konsekvencí a pak to někdo řeší, aby to bylo proveditelné. Já zastávám názor, že je lepší se ty věci snažit od počátku řešit komplexně a vyhnout se pokud možno zbytečným problémům. To je má filozofie ve stavebnictví obecně. Nemusíš s tím souhlasit a můžeš to vyřešit správně jinou cestou. Neexistuje jen jedno nejlepší řešení.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    CUKI: Moc tady resis o co vubec nejde. Tohle vsechno ma v mem pripade na starosti stolar, ktery dodá i techniku. Kdyby to neslo, tak to tak nedělá, ci upozorní.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HELLENKA: jj, pod varnou desku delam pokazdy stejne sirokou zasuvku na koreni a varici utensilie. Je o trochu min hluboka nez kdyby byla jenom pod pracovni deskou, ale prakticky to nepoznas.

CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: řeším konkrétně obojí, ale uznávám že je to trochu matoucí, protože hloubka desky není to co hloubka desky. U té kuchyňské je to rozměr od uživatele ke zdi, zatímco u té varné od vrchu desky dolů po spodní okraj spotřebiče.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HELLENKA: Navrhuje se takovejch věcí... :-D
    Standardní kuchyňská deska má 1,5" výšku, varná deska cca 2-2,5" a přečnívá do prostoru. Ta na nákresu bych řekl že bude i slabší.
    Skoro bych řese nebál tvrdit, že většina desek nemá vhodně připravenou svorkovnici v zadní části. Naopak některé jsou na to připravené s tím že šuplíky jsou kratší a mají dozadu dobře umístění nejen kabel ale i chlazení. Prostě je to o zúžení výběru nic víc, nic míň. Vyřešit to jde, ale je třeba si dát na to pozor. A to platí i u těch ostatních bodů.

A když už jsme u té šířky desky. Viděl jsem takové co mají výřez 51,2mm, tam už je třeba u tak širokého šuplíku bez opory řešit i "statiku". Třeba nějakou oblíbenou břízu cink 28mm bych na to bez vyřešené opory fakt nedával.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HELLENKA: Cuki nerozezná šířku od hloubky a od tloušťky, takže není jasný, co myslí.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    CUKI: Bosch, presny typ nevim, jsme v najmu... ale je to uz starsi deska (byt je z roku 2009, takze asi tech 15 let a vse ok)

Jak to myslis, ze : "Většina desek se nevejde ani do standardní šířky desky" ??
    Varny desky mivaji hloubku tak 50-52 cm, takze v pohode.

Kuchyne se zasuvkama pod deskou bezne navrhuju, kdyby se ale ale vybrala problematicka varna deska, tak se to samozrejme prispusobi a zasuvka zaslepi, ale jeste jsem se tim teda nesetkala...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    HELLENKA: A co máš konkrétně za varnou desku? Na trhu jich IMHO moc nebude které by to bezpečně umožňovali. Většina desek se nevejde ani do standardní šířky desky, tahle je viditelně tenší. Je potřeba vyřešit bezpečně zapojení přívodního kabelu, ten by neměl být přím nad šuplíkem a nebo nějak chráněný. Dále je potřeba vyřešit odvod tepla. Tedy minimálně to posunout o trochu níž a nechat tam lépe proudit vzduch. Ono to fungovat bude, ale té desce to nebude dělat dobře. Ty cívky není zrovna jednoduché uchladit. Už jsem takto viděl hned několik poškozených desek, jedna z nich od Miele asi za 2200E. Za mě je to zbytečné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam