ZOIDBERG: Ano, běžně to bylo tak, že majitelé si na pozemku připravili spodek podle dodaných plánů a pak jim dovezli a namontovali ten okál, což je montované dřevostavba z unifikovaných desek.
Takže obrovskou roli hraje to, kdo to investorům stavěl a jak a jaké sehnali materiály a jak si ohlídali třeba složená betonu.
Proto jsou ty suterény, polosuterény případně přízemí tak variabilní, tam tvořivost úřadovala podobně jako u šumperáku.
Tady je krátký článek, netušila jsem, že ČSSR koupila licenci z Německa.
https://www.drevostavitel.cz/clanek/co-nam-daly-okalyInteriér tehdejšího okálu byl neuvěřitelně moderní na tehdejší dobu, vedle ložnic v pokroví bylo něco jako šatna. V jednom jsem byla tak v roce 88-90 jako dítě, přátelé mých rodičů ho postavili a bylo to jak zjevení ze západního filmu.
Některé lesní správy jich stavěly celé hnízda pro zaměstnance nebo jen jako správní domečky k lesní školce apod. Hodně v horách jsou vidět.
Já mám vyfoceného jedno fešáka před demolicí, tam o tom nikdo nepřemýšlel a šlo dolů všechno. V tom detailu je to snad trochu vidět - neznámý základ, na něm širší cihlová podezdívka, cca 0,5 m nad zemí začíná užší cihlová podezdívka a na to je posazená montovaná stavba v rozpadu.
D:\Prace_2023\Podklady_2023\Hostín\IMG_20231227_130805_result.jpg
D:\Prace_2023\Podklady_2023\Hostín\IMG_20231227_130920_result.jpg