• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Jdu za vámi s otázkou. Vali je jaksi jinej, než všichni ostatní sourozenci. Nemám bohužel moc aktuální fotky, ale trochu je to vidět na těch fotkách co jsem sem házela z toho štěněcího srazu.

Zaprvé má dost odlišnou srst - někde jsem slyšela termín "s praporci" - na zádech delší chlupy, na břiše delší chlupy. Ostatní prcci jsou klasicky dlouhosrstý.

Zadruhé má úplně jinou stavbu těla. Ostatní sourozenci (co jsem viděla) mají spíš kratší nohy, delší, robustnější tělo. Připomínaj vyloženě NO. On má nohy o dost delší, tělo úměrný, hezký obdélníkový rámec. připomíná spíš vlka, nebo já nevím jak bych to popsala.

Navíc mají taky úplně odlišné obličeje. Vali má velké oči, spíš kulaté, velké uši, čumák kulatý, takový spíš psí. Ostatní mají oči trojúhelníkové, blíž u sebe, menší, menší uši, čumák hodně špičatý, obecně připomínají spíš lištičky.

No a teď se ptám - jak má teda sakra BŠO podle standardu vypadat? Mě se (naprosto nezaujatě. přísahám) víc líbí Vali, připomíná mi víc šelmu, psa, ostatní opravdu evokují lišky. Na konci června jedeme na výstavu, tak jsem zvědavá, jak v porovnání se sourozenci kteří jedou s námi dopadneme. Ale vzhledem k tomu, že jsem z něj chtěla mít chovného psa, mi tahle rozlišnost dost vrtá hlavou.

Pravda ale je, že Vali je vývojem docela napřed, už je krom uší celý přelínaný, což se o sourozencích teda ještě říct nedá.
    Jdu zkusit dohledat nějaké fotky, kde by byl ten rozdíl vidět.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SONYAH: a chces kratko nebo dlouhosrsteho psa? jsou chs co se specializuji jen na ds
    SONYAH
    SONYAH --- ---
    no tak snad jste mě přesvědčili že se vyplatí investovat...můžu poprosit o tipy na chovny stanice...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: v poho :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: omlouvam se :-(( to byla jina holka s bso, promin promin...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: ja ji to asi nereknu pac ja mam psa jenom jednoho a to s papirama, do bezpapiraka bych nesla ani nahodou. S nekym si me pletes :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SONYAH: myslim ze zdravotne jsou na tom svycaraci docela dobre, nicmene trpi na kycle a mistni id sirril nemesis ti rekne jak se dost straslive sekla kdyz si poridila bso bez pp a jak si rada pak poridila stene s pp. vystavy jsou u pp fakt to posledni...
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    SONYAH: Mám švýcaráka od ledna, takže mám ještě jakž takž v paměti, jak to s těma cenama aktuálně je. Chovatelských stanic jsem zkontaktovala asi 6 a a podobně, jak píšou holky, cena se nejčastěji pohybuje v rozmezí 10-12 tisíc. Pokud šlo o nějaký echt zajímavý spojení rodičů (plus otec ze zahraničí) u kterých se očekávala štěňata výstavně úspěšná a vhodná k dalšímu chovu, tak teprv tam, je to něco kolem 20K.
    Než jsem si vybrala, navštívila jsem dvě chovky a ani v jedné mě do výstav nenutili.
    Jinak když už holky nakously časté téma pes s PP vs. bez PP, neber faktor ceny, jako ten hlavní. Uvědom si, že do toho psa během jeho života nasypeš takovejch peněz, že ta pořizovací cena bude nakonec v porovnání s tím vším naprosto zanedbatelná... Proč teda raději v počátku nezainvestovat těch pár tisícovek navíc do rodokmenu a do záruky, že budeš mít doma těch 10 let přesně to plemeno, které sis zvolila? Dobře to zvaž.
    NOITA
    NOITA --- ---
    SONYAH: švýcaři rozhodně nejsou odolní, spíš naopak. Hlavně povaha je u nich pěkně nestabilní. Tu ti bohužel ani průkaz původu nezajistí, ale je zde jistý předpoklad, že když se ten pes ukázal na svodu, na výstavě a na bonitaci, tak pravděpodobně neuteče před s svým stínem. Já ti nevím jestli 10000,- za štěně s PP nebo 5000,- za zajíce v pytli... hmm hmmm. Každopádně pokud nemáš oko nebo vedle sebe někoho zkušeného, kdo na štěňatech pozná povahy, tak bych do bezpapíráka moc nešla. Na výstavy tě nikdo nutit nebude - PP je jenom záruka, že si odvážíš opravdu švýcara ne nějakou směs typu naše Betynka švýcaka se zamilovala do sousedovic žlutého labradora, že rodiče mají rentgeny kyčlí a loktů, takže ti pes v 5 letech nepřestane chodit a že se musel ukázat na těch pár výstavách, takže ta jejich povaha nebude úplně v háji.
    SONYAH
    SONYAH --- ---
    to je jasný, že určitý riziko tam je, koukala jsem na inzerce papírovejch psů a ty jsou většinou dost cenově přestřelený..desítku bych snad sehnala..ale každopádně na výstavy se nechystám, takže papíry pro mě rozhodně nejsou prioritní..zdá se, mi že šv. ovčáci jsou docela odolní a na nemoci moc netrpí..každopádně budu ráda jestli se někdo ozve pokud bude mít štěňata s papírama nebo bez :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SONYAH: normalni cena za PP svycaraka je kolem 10tis. a uprimne moc bych ti radila je do tech PP investovat, pac jinak se taky muzes dockat toho, ze nakonec das tech 20tis. za veterinare...
    SONYAH
    SONYAH --- ---
    ahoj, sháním štěně šv. ovčáka...nejste někdo náhodou v očekávání? radši bych bez papírů, 20 tis na psa bohužel nemám.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: no to bylo ale vynucene od panicka :-) jinak bych byla mokra a dite taky :-)))
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: to jsou holky hodný. :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    holky vyckavaji nez nakrmim dite :-)

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    tak jsme byli koupat

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: to jde
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    SRUBKA: Tak samočistící srst v praxi:
    Den poté...

Jen na zádech je ještě hodně špinavej v místech, kam jsem mu aplikovala tu protiklíštěcí vodičku.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Já musím říct, že jsem tuhle ve vedru kromě koně vzala hadicí i Valiho.. a ač ostatní mokří psi se šli okamžitě válet, tak Vali poslušně schnul a schnul.. a ani několika nestřežených chvil nezneužil :D
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: No ono to má i jiný důvod. Dva dny zpátky jsem mu nakapala na hřbet Advantix, tak se mi to nechce hnedka smejvat šampońem. :D
    Mno uvidíme, do jaký míry se během dneška ta srst sama pročistí (jsem vlastně i sama zvědavá), pokud to bude pořád peklo, do vany půjde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam