• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MARWIN: mne prijde, ze teda k nakymu pouceni doslo a ze to je/bude lepsi.
    Ale mozna to vidim tak, ze hudbu za penize sem si stahla jen asi dve pisnicky, kdezto eknihy si kupuju celkem bezne (dneska trebas dve:-)) ). Ale to muze byt dano tim,ze vic ctu, nez posloucham hudbu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Složitý to je. Navíc autorská práva k překladovým eknihám jsou mnohem dražší, než ke knihám tištěným, tolik k těm levným ebookům.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: Já taky nepovažuju dnešní situaci za ideální. Co konkrétně bys navrhoval ty?


    ALRAUNE: Já vím, je to složitý. A knížky jsou navíc poměrně marginální trh, dneska se hraje hlavně o audiovizuální a průmyslová práva.
    FIN
    FIN --- ---
    MAGUMI: vždy pomaleji, my vždycky poněkud zaostáváme ve vývoji. nerad to říkám, ale je to tak. a to jak konzumenti (= zákazníci), tak výrobci a distributoři.

    kupovat písně za kus a stahovat si je do malých krabiček je už na západě (a dost možná i jinde) docela normální.
    a už na drivethroughrpg máme elektronické verze pravidel her a handbooků, od kterých papírové nejsou.

    no, v průběhu dalších 2 desetiletí to nakonec konečně dorazí i k nám.

    a co se té blbosti, již zmiňuješ, týče... to je tak vždycky. každý zkusí svůj formát, aby si vyhradil a zajistil část trhu, nakonec prohraje a zvítězí nejuniverzálnější platforma - jako svého času dobyla skladácí PC trh a ostatní a nekompatibilní věci vymizely anebo - menší část - se nakonec taky staly kompatibilní se zbytkem.

    v čem je problém distribuce? ty si jako nakladatel nemůžeš udělat vlastní server a tam nechat lidi stahovat za tebou danou cenu soubory?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: NO, vezmi si, že u mě moje autorská práva nejsou takový byznis, jako autorská práva ROwlingové. Ona má jiné požadavky na zabezpečení jejich výkonu, logicky.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    trochu se desim toho ze si ebooky budou muset projit celym tim vyvojem kterym prosla hudba (viz treba popis tady http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/penezenku-byste-neukradli-ale-film-ano/ ) zatim to tak totiz vypada
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: POkud se budou knihy stahovat, tak to není trh. A pěkný průšvih může být i to, že zkrachují česká nakladatelství a zbude pár velkých hráčů, kteří se nebudou chtít dohodnout absolutně s nikým. Co je pro vás průšvih, že nebudete moct stáhnout zadara knížky? Pro mě je průšvih to, že nedostanu za psaní peníze. Mít přístup k knihám muzice a filmům zdarma není lidské právo, proboha.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    MAGUMI: zakonem klidne, ale ne zakonem nastavenym na soucasny stav, protoze ne ten projde legislativnim porcesem stav muze byt pulne jiny.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: Aha. No tak v tom případě se musí nejdřív opravdu vyřešit autorská práva.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: Já myslel, že tady celou dobu řešíme, jak účinně ochránit autorská práva a neomezit jiné svobody - jak jinak to chceš udělat, když ne zákonem?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Imho právě kvůli autorským právům. V eknihách se to už řešilo, dostat autorská práva na překlady knih je komplikované a držitelé vyžadují záruky.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    FIN: Jednou se to změní, ale nikdo neví kdy a jak; může to být otázka pěti nebo taky dvaceti let.

    A není to jen věc nakladatelů, e-knihy jsou především problém distribuce. Nerozumím zákulisním vztahům v tomhle průmyslu, ale nejde mi na rozum, proč třeba Euromedia podnikla ten svůj pitomý pokus s Wookym, místo aby se všichni velci hráči sešli a vytvořili jednu velkou platformu (pokud možno ve spolupráci s Amazonem). Ale to by bylo na jinou debatu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: Ale ebooky jsou, jen je o ně prostě malý zájem... za peníze.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    MAGUMI: Pokud ebooky nebudou, skupina lidi bude scanovat a OCR-kovat knihy - jako to delali doposud. A resit porblemy trhu zakonem si rika o pekny pusvih - jak uz tady ostatne nekdo zminil, problemy casem zmizi, zakon nikoli.
    FIN
    FIN --- ---
    MAGUMI: to se samozřejmě změní. jde o to, až "lidstvo" jako takové víc vstoupí do "nového věku". já osobně bych e-boky rád. automaticky očekávám nižší cenu (je to "jen soubor", nedostanu hmotnou a ohmatatelnou realitu = knihu), ale zase třeba u rozsáhlé knihovny poezie je paráda mít stovky věcí v jednom malém zařízeníčku nebo compu a nikoliv metry zabrané knihovny, když navíc ještě je poezie "náladová" věc...
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    BOUCHI: Já myslím, že by se to minimálně při návrhu zákona mělo vzít v potaz; pokud budou dostupné e-booky zdarma, naprostá většina lidí si je stáhne zadarmo, pokud k dispozici nebudou, naprostá většina lidí si koupí papírovou knížku nebo si nekoupí nic. A jsem přesvědčený, že v dohledné době u nás prodeje e-booků ani v absolutním počtu nestoupnou natolik, aby z toho byl pro spisovatele nebo nakladatele zajímavý trh. Viz velikost a žánrová rozdrobenost trhu, počet titulů, které každoročně vychází a další známé problémy.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ROGGY: se zradlem / chlastem tohle na cehune fakt nefunguje :) stasci se podivat, jak to vypada v hotelu na snidani, kdyz je tam nahodou nejaka typicka rodinka a cpe si i do kapes :D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Já ti jen říkám, že z mého hlediska ebooky neřeší nic. Pro mě je v podstatě současný stav s půlročním chráněním jakž takž přijatelný a pokud je někdo tak morálně na výši, že si ebook koupí, tak jsem ráda, ale prodej nevzroste z desítek na tisíce jen tak. A aby to mělo nějaký smysl, tak by se to muselo stát. Být levnější než nic nelze a snažit se splnit často nesmyslné požadavky kupujících je imho nemožné. Jakmile je situace nastavená tak, že "zaplatím to jen, když splníte tohle, tohle, tohle, tohle, jinak si to vezmu vedle zadarmo", není už to férový obchod.
    FIN
    FIN --- ---
    ROGGY: big lebowski jsou tam doposud, zda to ještě provozují, to si dohledej :-)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: A celkem zajimava statistika co se tyce dobrovolnych plateb bude na podzim tady - http://fuxoft.cz/fffilm/ffffriends/
    (dva mesice jsou zatim malo na zhodnoceni uspesnosti, ale i tak jsou ta cisla zajimava)

    MAGUMI: Ale zakon by prece nemel resi to, ze _momentalne_ jsou na _ceskem_ trhu male prodeje ebooku.

    A vim ze DVD nejsou totez co knihy, ovedl jsem to jako priklad, ze lidi mezi padesatkou a stovkou rozlisujou.

    ROGGY: Na druhe strane jsou i mista kde to funguje. (A viz take "experiment bagelman").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam