MOUNTBATTEN: ja odvrhnu svuj vlastni nazor na vec .. jsme ebookara a tak si proste myslim ze to umime lepe... :))
ale z rozpaky dost casto sleduju jak reaguji lide na koupene ebooky:
1. nejcastejsi nadavka kupujicich (upozornuju ze to nejsou NIKDY ebookari...a nevedej o - a nebo nepouzivaj - piratske ebooky): co to je to DRM to si snad delaj prdel!! tak tam uz nikdy nic nekoupim... a je to hoodne rozhorcene... zvlaste kdyz se mi predtim zeptaj proc to nemuzou cist jeste na jine ctecce - nejcasteji v rodine maji i dve tri ctecky a chtej to pujcit sourozencum, detem nebo partnerovi...
...uprimne rikam, ze tehle problem je FAKT sila... lide uz pak nechtej nakupovat VUBEC A NIC... mysli si ze vse je s tim DRM, proste to berou jako beznou soucast jak se u nas prodavaji ebooky... a ze se jim to nelibi to teda nemusim rikat.. nejcasteji doslova vzteky bez sebe nadavaji asi takto: ja sem za to dala skoro totez co davam za papirovou knizku a nemuzu s tim delat ani desetinu toho co delam bezne s knihou?? za ty prachy?? sem debil nebo co?? dej mi link na ty vase piratske weby .. a tim to konci..
a ano to dala zensky rod neni nahodou... nejcasteji mam kontakt prave s tema zenskejma co koupily ctecku a pak to koupili detem a i manzelovi... to je kolem mne kupodivu nejcastejsi vzorek ebook ctenaru.. starsi matky od rodin vetsinou nad 40let....
2. nejcastejsi: vzdyt to vypada hrozne!! nema to ani odsazeni u odstavce.. nema to zarovnani na obou stranach! me to vadi to takhle cist! jak to ze ty piratske tohle umej a vypadaj hezky z ctou se hezky a kdyz za tutez knizku zaplatim dostanu zmetka co vypada hur??
a opet: dej mi link na ty vase piraty
3. je to drahy .. kdyz si koupim papirovou muzu s tim mnohem vic a je to skoro stejne drahe... to mi za to ebook nestoji... radej si koupim papirovou a do ctecky si stahnu pirata....
4. je pripojena pripominka k tomu bodu 3> jak to sakra ze kdyz si koupim papirovou neni nekde automaticky ke stazeni elektronicka?? jak to ze to nedostanu automaticky k te knizce?? a zas: dej mi ... na piratske ebooky s podotknutim: at si ti nakladatele vyserou voko...
je to smutne ale je to tak.. a me ac bych rad a obcas to zkusim tak nebavi 3x tejdne nekomu kdo mam novou ctecku a prijde za mnou vysvetlovat jak to je slozite a proc to prodavani jde tak pomalu atd.. je to silene slozite to cele vysvetlit a je to na hodiny vysvetlovat jen problematiku proc se u nas vubec prodavaji ebooky s DRM.. na dalsi hodinu pak vysvetlit jen zhruba proc jsou ebooky drahe halve ty prekladove a uz vubec nedokazu vysvetlit proc nakladatel nedava k papirove i ten ebook... to je mimo i me chapani... (u ceskych autoru)
to jak hodne je spatne koupenej ebook ta sazba to fakt nevim.. co sme videl tak sme byl zklamanej to ano ale nedokazu posoudit nakolik to je bezne a vsude takto...
takze to nekomentuju vubec... fakt ovsem je ze tytez vyhrady nemej pak na ty ebooky od ebookaru.... z toho usuzuju ze na prodavane maji lide vetsi naroky (logicky) nebo dokonce ze jim piratske pripadaj lepsi kvalitneji sazene nez ty prodavane.. nevim .. fakt jsem tohle nezkoumal ale palmknihy, ereading a kosmas by si meli zkusit udelat pruzkum.. je to opravdu velice casta namitka... vzdy pak spojena: drahe a osklive... za ty penize se na to muzu... atd.